Co všechno člověk unese?

Zaměstnanci veřejných služeb, zvláště ve zdravotnictví a v sociálkách, vydrží skoro nemožné. Ano, je to tak. Potvrdil nám to znovu personální dotazník – krátký výtah viz níže jako soubor ke stažení. Co z něho vyplynulo? Situace v našich resortech se plíživě zhoršuje, perspektiva není na obzoru, světýlka na konci tunelu blikají čím dál slaběji. Titanik se potápí a na horní palubě se tančí a zpívá.

V pondělí 6. června se konalo další jednání pléna tripartity. Na základě požadavku odborů byl do programu vložen bod projednání aktuální situace ve zdravotnictví. Historie tohoto bodu je „stará“ několik týdnů.

Požadavek na to, aby ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček připravil návrh na stabilizaci zdravotnictví do konce volebního období současné vlády vznikl při jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Materiál byl zpracován, a tak jsme ho na tripartitě projednali, i když nevím, zda se to tak dá přesně nazvat.

Ministr Němeček stabilizační body představil a odbory už snad po sté zopakovaly své poznatky z terénu – od vás.

Znovu jsme upozornili na neúnosné extrémní pracovní podmínky v českých nemocnicích.

Znovu jsme upozornili na zhoršující se kvalitu poskytované zdravotní péče.

Znovu jsme upozornili, že jedna třetina zaměstnanců nemá jistotu navýšení mezd.

Znovu jsme zopakovali, že jako základní stabilizační prvek požadujeme sjednotit odměňování zaměstnanců nemocnic a pokusit se nabrat „nové lidi“.

Premiér vyslechl – bez reakce.

Ministr financí nevyslechl  – opět nebyl přítomen.

Ministr zdravotnictví vyslechl – souhlasně pokýval hlavou.

A bylo. A co bude? Na to se tentokráte provokativně ptáme my, vedení svazu.

Máte toho dost? Nerezignovali jste? Chcete se důrazně ozvat? Podpoříte nás při případné protestní akci? Napište nám! Naše adresy znáte: zitnikova.dagmar@cmkos.cz , brenkova.ivana@cmkos.cz , francl.lubomir@cmkos.cz  

Soubory ke stažení

Podobné články

Aktuality 13. 6. 2024 / 12:43

V záludném návrhu vidím pokus o likvidaci odborů

Události posledních měsíců mě nutí hodně přemýšlet. Dá se věřit politikům? Předvolební sliby nic neznamenají? Podepsané dohody nic neznamenají?

Aktuality 19. 5. 2024 / 20:51

Změny ve zdravotnictví opět k horšímu – publikovali jsme

Poslední návrhy Ministerstva zdravotnictví jsou ve svém celku nepřijatelné a směřují k další komercializaci českého zdravotnictví.

Aktuality 17. 4. 2024 / 22:03

Ve veřejném zdravotním pojištění hrozí velmi nebezpečné změny

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přináší na první pohled zajímavé, ale ve skutečnosti velmi nebezpečné změny.

Načíst další
 
Napište nám