Říjen 2014

29. – 31. října

* K jednání se zástupci zaměstnavatelů se sešli zástupci OS, aby projednali možnost uzavřít kolektivní smlouvu vyššího stupně v sociálních službách. Setkání, které se konalo v Táboře, se zúčastnila místopředsedkyně OS Ivana Břeňková, právnička Zuzana Pláničková a koordinátor projektu regionální pracovník Václav Matoušek. Místopředseda OS Ladislav Kucharský lektoroval část setkání věnovanou sociálnímu dialogu.

27. října

* V budově odborového svazu předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková jednaly se zástupci odborů ZZS Praha o problematice přestávek v práci zaměstnanců dispečinku. Zástupci se dohodli na jednání se zaměstnavatelem a se zástupcem zřizovatele.

23. a 24. října

* V Praze se sešli zástupci odborových svazů veřejných služeb z České republiky, Slovenské republiky a Rakouska, aby si  předali výsledky jednání s vládami, úspěchy i neúspěchy práce odborů. Za OSZSP ČR se zúčastnily předsedkyně Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková. Zúčastnění se dohodli na společném jednání v roce 2015, tentokrát na Slovensku.

23. října

* Jednala dozorčí rada odborového svazu.

* Místopředsedkyně OS Ivana Břeňková se zúčastnila jednání výboru sekce pracovníků hygienické služby.

22. října

* Triparitní pracovní tým pro zdravotnictví se sešel v budově Ministerstva zdravotnictví, aby projednal závěry odborné skupiny týmu ke zvýšení mezd a platů v roce 2015. Ministr Svatopluk Němeček odborné skupině poděkoval za závěry. Tým se dohodl na nutnosti jednání k návrhu úhradové vyhlášky. Odbory požadovaly zabezpečení finančních prostředků na zvýšení mezd a platů všech zaměstnanců v nemocnicích. Tým vedla místopředsedkyně OS Ivana Břeňková, zásadní slovo za stranu odborů měla předsedkyně OS Dagmar Žitníková.

21. října

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková se sešla s odboráři z pražské záchranky, aby projednali situaci v zařízení.

20. a 21. října

* V Bratislavě se pod názvem Budování kapacit na zlepšení sociálního dialogu – důstojná práce konala konference sekce sociálních služeb, které se zúčastnil místopředseda OS Ladislav Kucharský.

20. října

* Jednání tripartity, které za účasti prezidenta Miloše Zemana řešilo např. akční plán na podporu hospodářského růstu, snížení nezaměstnanosti, aktuální situaci v zemědělství a daňová opatření se zúčastnila předsedkyně OS Dagmar Žitníková. Předsedkyně vystoupila v bodě různé se dvěma problémy. Opět požádala, aby Ministerstvo práce a sociálních věcí urychleně zpracovalo nové tabulky pro pracovníky v sociálních službách a sociální pracovníky, což bylo panem premiérem a ministryní práce přislíbeno, a dále vystoupila s kritikou, že do zvýšení platů od 1. 11. nejsou zařazeni zaměstnanci ve zdravotnictví.

* V odpoledních hodinách se předsedkyně OS Dagmar Žitníková sešla s místopředsedou Asociace českých a moravských nemocnic Petrem Fialou a předsedou LOK-SČL Martinem Engelem, aby společně projednali návrh úhradové vyhlášky a další postup.

17. října

* Jednání tripartitního pracovního týmu pro sociální politiku se zúčastnily předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková. Sociální partneři byli informováni o stavu převodu financování na kraje a o stanovisku MPSV k odměňování zaměstnanců v roce 2015. Pracovní tým také projednal statut pracovní skupiny pro neziskové organizace.

16. října

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková se zúčastnily jednání vedení a zaměstnanců FN u sv. Anny v Brně s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem. Ministr se chtěl osobně přesvědčit, jak probíhá restrukturalizace zařízení.

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková se sešly spolu s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem, aby se informovali o možnostech zvýšení platů zaměstnanců v krajských nemocnicích v posledních dvou měsících letošního roku.

15. října

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková jednala s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem o odměňování zaměstnanců ve zdravotnictví.

14. října

* Za účasti ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka jednala výkonná rada OS.

* Večer se předsedkyně OS Dagmar Žitníková spolu s předsedkyní krajské rady Růženou Menšíkovou a členkou výkonné rady Jaroslavou Carrasco sešly s odboráři z pražské záchranky. Odborová organizace na konferenci řešila především situace uvnitř organizace.

13. října

* Členky a členové výkonné rady se v Praze zúčastnili závěrečné konference společného projektu s Unií zaměstnavatelských svazů ČR o prevenci násilí od třetí strany (klientů, pacientů, rodinných příslušníků apod.) v sociálních a zdravotních zařízeních.

10. – 12. října

* Místopředseda Ladislav Kucharský vedl program víkendového semináře konaného ve spolupráci s IMPACT a EPSU. Semináře se zúčastnilo 27 mladých odborářů z ČR a SR

9. a 10. října

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková byla hostem VI. kongresu Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR. Vystoupila s příspěvkem o odměňování zaměstnanců v sociálních službách.

9. října

* Krajské konference v Karlových Varech se zúčastnil místopředseda Ladislav Kucharský.

8. října

* Krajské konference v Liberci se zúčastnili předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředseda Ladislav Kucharský.

* Na Ministerstvu zdravotnictví jednali předsedkyně OS Dagmar Žitníková, zástupci ministerstva a společnosti Ambit Media o Zdravotnických novinách. Jednání vedl JUDr. Dominik Brůha, PhD.

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková a členka výkonné rady OS a poslankyně Jana Hnyková se zúčastnily večeře pořádané prezidentem Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiřím Horeckým před VI. Výročním kongresem APSS ČR.

* Místopředseda OS Ladislav Kucharský jednal se zástupcem WOOD & company o možnosti sponzorování sjezdu OS.

7. října

* Krajské konference v Hradci Králové se zúčastnily předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková.

* V podvečerních hodinách se předsedkyně OS Dagmar Žitníková sešla s ministrem zdravotnictví MUDr. Svatoplukem Němečkem kvůli nárůstu platů a mezd v roce 2015. Ministr odborům nabídl 5% zvýšení tarifních platů a zvýšení o 5 % objemu mzdových nákladů pro nemocnice odměňující mzdou. Předsedkyně poděkovala ministrovi za pozitivní vývoj – od návrhu 3,5 % k 5 % – a sdělila, že musí nabídku projednat. Odbory se domnívají, že kondice veřejného zdravotního pojištění umožňuje i vyšší růst platů a mezd.

6. října

* Krajské konference v Jihlavě se zúčastnili předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředseda Ladislav Kucharský.

3. – 5. října

* V Blansku se uskutečnil turnaj v kuželkách, kterého se zúčastnilo 150 členů ZO z celé ČR. Vedení OS zastupoval místopředseda Ladislav Kucharský.

3. října

* Na pražském Magistrátu se sešli zástupci odborářů a zaměstnanců ze zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, aby informovali radního doc. Ing. Mgr. Martina Dlouhého, Dr., MSc., zodpovědného za zdravotnictví, sociální a bytovou politiku o situaci v jejich organizaci. Vedení organizace v současné době postupuje velmi nestandardně vůči zaměstnancům, kteří požadovali řešit problémy v organizaci, situace by se dala označit za kritickou. Jednání se zúčastnily předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková. Účastníci se dohodli, že se k řešení sejdou po komunálních a senátních volbách.

2. října

* Krajské konference ve Plzni se zúčastnilo celé vedení OS.

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková se sešly s generálním ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňkem Kabátkem, aby mu nabídly možnost prezentace VZP na sjezdu OS.

1. října

* Krajské konference v Pardubicích se zúčastnilo celé vedení OS.

* Předsedkyně OS Dagmar Žitníková a místopředsedkyně Ivana Břeňková se sešly na MPSV s náměstkem ministryně JUDr. Petrem Šimerkou a dalšími pracovníky MPSV, aby se posunuli ve způsobu distribuce peněz zaměstnancům v sociálních službách, které jim schválila vláda svým usnesením dne 21. července. Zopakovaly, že OS požaduje zvýšit tarify.

Aktuality 21. 4. 2024 / 21:06

Březen 2024

V pátek 22. března se s ministrem Marianem Jurečkou a jeho týmem sešly předsedkyně OS Dagmar Žitníková, místopředsedkyně OS Jana Hnyková a vedoucí právního a sociálního oddělení OS Ivana Břeňková.

Aktuality 15. 3. 2024 / 19:32

Únor 2024

26. února: Strategické investice a prorůstová opatření, důchody a aktuální situace ve zdravotnictví a situace ve společnosti Liberty Ostrava byly hlavními tématy jednání tripartity.

Aktuality 16. 2. 2024 / 21:56

Leden 2024

29. ledna: Na Ministerstvu zdravotnictví jednal tripartitní pracovní tým pro zdravotnictví.