Tripartita v září jednala hned dvakrát

V září se tripartita sešla hned dvakrát – 4. a 17. Sociální dialog v tripartitě se opět stává v České republice standardním nástrojem komunikace mezi odbory, zaměstnavateli a vládou.

První jednání se konalo 4. září a program byl jako obvykle velmi rozsáhlý. Na jednání se řešily především ekonomické problémy. Projednali jsme otázky vztahující se k vnitřnímu trhu, k čerpání evropských peněz, Státní energetickou koncepci a Státní surovinovou politiku, které mají vazbu na konkurenceschopnost podniků. Z odborových témat se projednal růst minimální mzdy a prekérní zaměstnávání přes agentury. Okrajově byla zmíněna i tématika státního rozpočtu, ke kterému byla následně samostatná tripartita.

Za odbory jsme požadovali zpřesnění pravidel a vytvoření podmínek pro nejvyšší čerpání evropských fondů, dopracování obou zásadních strategických politik – surovinové i energetické koncepce a úpravu daňových zákonů ve vztahu k vnitřnímu trhu. Zaměstnávání přes agentury chceme regulovat a růst minimální mzdy odbory jednoznačně podpořily. Předsedkyně OS Dagmar Žitníková v souvislosti s růstem minimální mzdy vznesla požadavek odborů na zvýšení platových tarifů už od 1. listopadu a opět navrhla, aby se ve stejném termínu upravila možnost pásmového odměňování zaměstnanců do původní podoby před reformou ministra Drábka, s výjimkou uplatnění pásem u zaměstnanců zdravotnických zařízení.

Druhé jednání tripartity tentokráte k návrhu státního rozpočtu se konalo 17. září ve večerních hodinách. Odbory velmi ocenily, že sociální partneři dostali materiál v dostatečném časovém předstihu a že je řádně projednán.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula ocenil snahu vlády, aby rostly platy a mzdy, a zdůraznil, že odbory také velmi oceňují legislativní přípravu kurzarbeitu. Současně připomněl, že je důležité, aby Poslanecká sněmovna provedla změny v daňových zákonech přijatých Nečasovou vládou, a to zvláště v souvislosti s plánovaným zavedením jednotného inkasního místa. Celkově odbory vnímají vývoj pozitivně, je potřeba více uvolnit ruce ekonomice, aby byla například více využita možnost čerpat peníze z evropských strukturálních fondů.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková vystoupila s několika podněty. Předně poděkovala za navýšení financí pro sociální služby, ale v této souvislosti informovala, že stále není dořešeno, jak se zvýšený objem financí dostane k zaměstnancům. Připomněla, že odbory se shodly i se zaměstnavateli, aby zvýšení platů bylo realizováno přes navýšení tarifů.

Žitníková dále připomněla, že v Poslanecké sněmovně je ve sněmovním tisku 242 (doprovodný zákon ke služebnímu zákonu) uvedeno, že zaměstnavatel, který nemá dostatek financí na zvýšení tarifů, může snížit o stejnou částku zaměstnanci osobní ohodnocení. Toto je pro odbory zásadně nepřijatelné a odborový svaz požaduje tento novelizační bod vypustit. OS také požaduje upravit možnost pásmového odměňování pro zaměstnance poskytující zdravotní služby – nesouhlasí, aby se zaměstnancům ve zdravotnictví mohl snižovat tarif. Předsedkyně OS také požádala, aby byla přijata novela vyhlášky o FKSP a aby se objem prostředků na FKSP vrátil na původní 2 %. Závěrem upozornila na problém daňových odpisů pro příspěvkové organizace a požádala ministra financí Andreje Babiše, aby podpořil poslanecký pozměňovací návrh, který upraví daňové odpisy před jejich reformu v roce 2013.

Podobné články

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.

Načíst další
 
Napište nám