Odbory jednaly o spolupráci s poslanci Úsvitu

Jednání zástupců Českomoravské konfederace odborových svazů s poslaneckým klubem hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury se uskutečnilo v úterý 25. února.

Místopředseda ČMKOS Václav Pícl a zástupci jednotlivých odborových svazů seznámili poslance hnutí s problémy, které odbory vnímají jako nejpalčivější. Obecně se hovořilo o potřebě nastartovat ekonomický růst, snížit nezaměstnanost, lépe čerpat prostředky z evropských fondů a řešit kritické problémy v sociální oblasti a zdravotnictví. Projednávala se i problematika surovinové koncepce, obnovitelných zdrojů a situace v OKD. Zástupci odborů si vyměnili s poslanci názory na nový občanský zákoník a připravovanou novelu služebního zákona.

Hnutí se s odbory dohodlo na užší spolupráci, která bude spočívat zejména ve výměně odborných stanovisek a možné podpoře vzájemně shodných cílů odborů a hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

To, že jsou odbory pro politické strany a hnutí důležitým partnerem, potvrdil po jednání i předseda Úsvitu Tomio Okamura, který při následující tiskové konferenci sdělil novinářům, že se vrací doba, kdy zaměstnanci potřebují velmi silnou odborářskou podporu.

Za Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR se jednání zúčastnila předsedkyně Dagmar Žitníková a členka výkonné rady OS a poslankyně Úsvitu Jana Hnyková.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková poděkovala hnutí i Janě Hnykové za aktivity ke zvýšení finančních prostředků pro sociální služby, které by umožnilo zvýšit platy zaměstnancům v sociálních službách.

Dále předsedkyně OS poslance krátce informovala nejen o celkové situaci ve zdravotnictví a sociálních službách, ale především o kritické situaci mnoha nemocnic. Připomněla, že poslanci hnutí obdrželi e-mailem prostřednictvím Jany Hnykové stejný materiál jako předsedové koaličních politických stran, s nimiž se předsedkyně OS v rámci jednání ČMKOS sešla v uplynulých měsících, který shrnuje komplexně popis situace ve zdravotnictví a v sociálních službách.

Závěrem svého vystoupení předsedkyně OS požádala poslance hnutí o podporu při řešení problémů ve zdravotnictví a sociálních službách.

Jana Hnyková za poslance hnutí vyjádřila podporu zdravotnictví a sociálním službám a snahu hnutí problémy řešit. Devastace těchto resortů je ovšem po Nečasově vládě obrovská a náprava chyb nebude jednoduchá. Sociální aspekty jsou však pro Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury jedny z nejzásadnějších.

Aktuality 28. 8. 2024 / 20:07

Na vydírání ze strany vlády odboráři při jednání o platech nepřistoupili

O zvýšení platových tarifů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy jednali odboráři s představiteli vlády v úterý 27. a ve středu 28. srpna odpoledne. Odboráři na vyděračský návrh vlády nepřistoupili.

Aktuality 28. 8. 2024 / 11:21

Lidé a stát vaši práci nutné potřebují, ale vláda na vaše platy kašle. OZVĚTE SE!

Vláda zaměstnance, kteří poskytují veřejné služby a zajišťují chod státu, dlouhodobě ignorovala, i přes obrovskou inflaci odmítala zvýšit jejich platové tarify. Teď zvýšení slibuje, ALE jen někomu.

Aktuality 26. 8. 2024 / 15:15

Jaká je práce v sociálních službách? Poslechněte si to!

OS žádá zvýšení platových tarifů zaměstnanců pečujících o klienty sociálních služeb, podle vlády ale letos nemají dostat přidáno ani korunu. Co říkají o práci v sociálních službách a o její náročnosti? Poslechněte si to!