Průměrné mzdy v národním hospodářství ČR

V roce 2012 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda (dále jen průměrná mzda) na přepočtené počty zaměstnanců v celém národním hospodářství 25 112 Kč, vzrostla o 657 Kč, tedy o 2,7 % proti stejnému období předchozího roku. Reálná mzda však poklesla o 0,6 %. Růst nominální mzdy byl ovlivněn strukturálními vlivy, zejména propouštěním zaměstnanců s nižšími mzdami a poklesem nemocnosti, a vyplácením akumulovaných mimořádných odměn v důsledku legislativních změn. Spotřebitelské ceny (inflace) se za rok 2012 v porovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšily o 0,4 %.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 681 (o 2,8 %) na 25 128 , reálná mzda poklesla o 0,5 %.

V nepodnikatelské sféře byl růst mezd nižší, průměrná mzda se zvýšila o 543 Kč (o 2,2 %), reálná mzda se snížila o 1,1 %.

Ve 3. čtvrtletí 2013 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 24 836 Kč, což je o 322 Kč (1,3 %) více než ve stejném období roku 2012. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 1,2 %, reálně tak došlo k nárůstu mzdy o 0,1 %.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 1,4 %, reálně o 0,2 %.

V nepodnikatelské sféře vzrostla nominálně o 0,8 %, reálně se snížila o 0,4 %.

V 1. až 3. čtvrtletí 2013 dosáhla průměrná mzda výše 24 622 Kč, v meziročním srovnání činil přírůstek 182 Kč (0,7 %). Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 1,5 %, reálně se mzda snížila o 0,8 %.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 0,7 %, reálně klesla o 0,8 %.

V nepodnikatelské sféře vzrostla nominálně o 0,9 %, reálně došlo ke snížení o 0,6 %.

Důvody poklesu reálné mzdy za l. až 3. čtvrtletí 2013 jsou shodné jako v roce 2012, tedy restrikčně nastavená daňová a mzdová politika bývalé vládní koalice ČR.

Aktuality 17. 4. 2024 / 21:55

Proč odborový svaz usiluje o zvyšování platových tarifů?

Vytrvalý tlak představitelů Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR na růst platových tarifů se odehrává prakticky každý rok.

Aktuality 4. 1. 2024 / 13:08

Změny v odměňování a sociálním zabezpečení zaměstnanců – 2024

Stejně jako na začátku každého roku i letos dochází ke změně řady právních předpisů v oblasti pracovního práva, odměňování a sociálního zabezpečení zaměstnanců.

Aktuality 4. 1. 2023 / 13:58

Změny v odměňování a sociálním zabezpečení zaměstnanců – 2023