Výkonná rada v říjnu vyhlásila od 9. 10. 2013 stávkovou pohotovost

O vyhlášení stávkové pohotovosti ve zdravotnictví a v sociálních službách od 9. 10. 2013 rozhodla výkonná rada OS na svém jednání 8. října. Vyhlášením stávkové pohotovosti reaguje na neřešené problémy v těchto resortech. Na kritickou situaci odborový svaz opakovaně upozorňoval ministra zdravotnictví Martina Holcáta i premiéra Jiřího Rusnoka a na jednání tripartity i další ministry.

Výkonná rada zároveň pověřila předsedkyni odborového svazu Dagmar Žitníkovou, aby se dotázala předsedů politických stran, které pravděpodobně zasednou v Poslanecké sněmovně, jak konkrétně budou kritickou situaci ve zdravotnictví a v sociálních službách řešit.

Nadcházející volby byly jedním z témat diskuse členů výkonné rady. Dvě členky výkonné rady, členka dozorčí rady a další členové odborového svazu jsou na kandidátkách různých stran a hnutí. Výkonná rada vyzývá členy odborového svazu, aby k volbám šli, aby se seznámili s programy politických stran a hnutí, aby nezapomněli porovnat tyto sliby se skutečnou realitou posledních let a jejími viníky. Výkonná rada doporučuje, aby lidé pečlivě pročetli kandidátní listiny, protože mnohde v nich najdou kolegy, za nimiž už je opravdový kus práce ve prospěch odborářů, zaměstnanců i všech dalších občanů. Výkonná rada vyzývá kolegy, aby tyto kandidáty-odboráře podpořili.

Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková informovala o aktuální situaci ve zdravotnictví, včetně lázeňství, a v sociálních službách. Seznámila s obsahem jednání, která odborový svaz vedl, s dopisy zaslanými premiérovi a ministrům, s činností Krizového štábu nemocnic a Krizového štábu lázní. Z diskuse vyplynulo, že řešení kritické situace nemocnic a lázní nelze nechat na novou vládu a na příští rok, protože již příští měsíc by mohl pro mnohá zařízení znamenat kolaps. Ministr zdravotnictví Martin Holcát i premiér Jiří Rusnok byli se závažností situace opakovaně podrobně seznámeni, ale adekvátní kroky nenásledovaly. Přitom vláda nevyvrací, že ve zdravotnictví chybí přes deset miliard korun. Na letošní rok ovšem řešení neslíbila, v příštím roce by zvýšení plateb za státní pojištěnce mělo přinést 4,7 miliardy, což jen „zmizí“ v pojišťovnách na snížení jejich současného propadu a do nemocnic se z toho vlastně nemusí formou zvýšených úhrad dostat vůbec nic.

Navíc se zde objevila firma, která skupuje včas nezaplacené závazky nemocnic, takže už má pohledávky týkající se více než padesáti z nich – nejhůře jsou na tom například nemocnice v Karlových Varech a Zlíně, ale jde i o pohledávky vztahující se k fakultním nemocnicím.

Předsedkyně Žitníková popsala, že informace z nemocnic vypovídají o tom, že se prudce zhoršuje situace zaměstnanců, což může mít nedozírné dopady na kvalitu péče. Z finančních důvodů se ruší některá oddělení, ale na jiná se v důsledku toho přidávají do dvoulůžkových pokojů třetí i čtvrtá lůžka, počet personálu zde při tom zůstává stejný nebo se dokonce snižuje, takže na jednu sestru připadá až 40 pacientů a při zvedání pacientů a dalších činnostech se tak překračují limity dané zákoníkem práce a dalšími právními předpisy.

Vážná situace je také v sociálních službách. Dotace se přidělují špatně, ve financování existují obrovské rozdíly mezi jednotlivými pobytovými zařízeními, přičemž hůř jsou na tom často právě ta, která se v minulosti chovala úsporně – nyní na to doplácejí. Paradoxem je, že samo MPSV přiznalo, že je nezbytně potřebné mít na tuto péči 10,5 miliard, a přitom na ni bylo ve státním rozpočtu přiděleno jen něco málo přes šest miliard.

Jednotliví členové výkonné rady na příkladech z krajů a jednotlivých zařízení tyto špatné zprávy potvrdili a konkretizovali.

Předsedkyně Žitníková znovu všechny odborové organizace vyzvala, aby odborovému svazu dávaly informace o situaci ve svých zařízeních. Jednak oborový svaz může pomoci s řešením konkrétních problémů, jednak tyto informace vedení svazu nutně potřebuje jako argumenty při jednáních.

Výkonná rada se zabývala sjezdem ČMKOS v příštím dubnu (odborový svaz zde bude mít 19 delegátů) i harmonogramem přípravy na sjezd odborového svazu v listopadu 2014.

Výkonná rada rozhodla, že ve funkci řídícího sekce zdravotnických záchranných služeb vystřídá velmi pracovně zaneprázdněného Víta Přibylíka Martin Vostal.

V Komisi pro inspekci sociálních služeb MPSV vystřídá Stanislavu Zákalovou, která už v sociálních službách nepracuje, Marcela Holčáková ze Sociálních služeb Vsetín, předsedkyně krajské rady OSZSP ČR Zlínského kraje.

Výkonná rada se zabývala připravovaným projektem odborů a zaměstnavatelů Rozvoj sociálního dialogu v oblasti kultury a sociálních služeb. Podle odborového svazu by projekt měl řešit především praktické záležitosti, s nimiž se zaměstnanci a zaměstnavatelé potýkají. V plánu projektu je i získávání zahraničních zkušeností. OS zaměstnavatelům doporučil, aby se účastníci projektu věnovali především zemím, kde se sociální dialog daří a odkud lze převzít dobré zkušenosti.

Soubory ke stažení

Podobné články

Aktuality 13. 6. 2024 / 13:07

Výkonná rada OS se v Bratislavě sešla se slovenskými kolegy

Po dvou letech se uskutečnilo ve dnech 23. až 25. května v Bratislavě společné jednání výkonné rady OSZSP ČR a výkonného výboru Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb.

Aktuality 17. 4. 2024 / 21:29

Výkonná rada OSZSP ČR podpořila demonstraci 7. dubna v Bruselu

7. duben je Světovým dnem zdraví a Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a koalice občanských organizací uspořádaly v Bruselu demonstraci, výkonná rada OS ji podpořila.

Aktuality 17. 4. 2024 / 18:37

Výkonná rada v dubnu

Společného jednání výkonné a dozorčí rady OS se v pondělí 8. dubna odpoledne zúčastnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. V úterý 9. dubna pokračovalo jednání výkonné rady standardním programem.

Načíst další
 
Napište nám