Výkonná rada v dubnu

Především přípravou krajských konferencí a aktuálními informacemi ze zdravotnictví a sociální péče se v úterý 16. dubna zabývala výkonná rada odborového svazu. Předsedkyně Dagmar Žitníková informovala členy výkonné rady o jednání představitelů Českomoravské konfederace odborových svazů a předsedů v ní sdružených OS s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Informovala ho o závažných problémech ve zdravotnictví i v sociálních službách.

Zdá se, že prezident Zeman považoval ministra Hegera za jednoho z mála odborníků ve vládě, který zvládá svůj resort. Prezident Zeman zřejmě bude chtít při řešení problémů hrát roli zprostředkovatele, mediátora, takže je v plánu schůzka, jíž by se spolu s ním zúčastnili představitelé Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, České lékařské komory a ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Předsedkyně Žitníková popsala také schůzku, kterou spolu s místopředsedkyní Ivanou Břeňkovou měly s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou. Ministryně byla překvapená, kolik jednání již odborový svaz kvůli zvýšení platových tarifů v sociálních službách vedl, kolik dopisů napsal, kolik argumentů snesl, kolik slibů dostal – a nic z toho. Ministryně chce zvýšit platové tarify, ale pouze sociálním pracovníkům a pracovníkům v sociálních službách, zatímco odborový svaz požaduje zvýšení pro všechny zaměstnance. S odborových svazem se ministryně shoduje v tom, že je třeba na toto zvýšení zajistit finanční prostředky.

Předsedkyně Žitníková popsala jednání mimořádné tripartity, věnované mimo jiné problematice nezaměstnanosti. Upozornila při této příležitosti, že ve zdravotnictví a sociální péči hrozí propouštění právě kvůli krokům vlády, například kvůli úhradové a personální vyhlášce a indikačnímu seznamu v lázeňství.

V souvislosti s připravovanou legislativou se výkonná rada shodla, že odborový svaz zákon o univerzitních nemocnicích odmítá jako celek. Pokud ho vláda v Poslanecké sněmovně prosadí silou, požaduje OS v každém případě zachování odměňování platem.

Připravované novely zákona směřují k naprosté komercionalizaci zdravotní péče a k zavedení dvousložkového pojistného. Toho může být dosaženo například formou poslanecké iniciativy. Výkonná rada se jednohlasně shodla na tom, že prosazuje koncept jedné zdravotní pojišťovny.

Člen výkonné rady Vít Přibylík připomněl, že úspory v sociálních službách dosažené tím, že například z domovů pro seniory propustí zdravotní sestry, se pořádně prodraží resortu zdravotnictví, protože do zařízení musí jezdit zdravotnická záchranná služba.

Podobné články

Aktuality 13. 6. 2024 / 13:07

Výkonná rada OS se v Bratislavě sešla se slovenskými kolegy

Po dvou letech se uskutečnilo ve dnech 23. až 25. května v Bratislavě společné jednání výkonné rady OSZSP ČR a výkonného výboru Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb.

Aktuality 17. 4. 2024 / 21:29

Výkonná rada OSZSP ČR podpořila demonstraci 7. dubna v Bruselu

7. duben je Světovým dnem zdraví a Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a koalice občanských organizací uspořádaly v Bruselu demonstraci, výkonná rada OS ji podpořila.

Aktuality 17. 4. 2024 / 18:37

Výkonná rada v dubnu

Společného jednání výkonné a dozorčí rady OS se v pondělí 8. dubna odpoledne zúčastnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. V úterý 9. dubna pokračovalo jednání výkonné rady standardním programem.

Načíst další
 
Napište nám