Budou volby. Zajímejte se! Ptejte se! Vybírejte ty, co znáte!

Stagnace nebo snižování platů a mezd, neproplácené přesčasy, snahy o zavedení pásmového odměňování v příspěvkových organizacích, snižování počtu zaměstnanců, přeřazování sester na zdravotnické asistenty, zvyšující se administrativa. Toto všechno je denním chlebem nás odborářů. Všichni se na svých pozicích snažíme bránit důstojné životní podmínky. Ale naše snahy v poslední době nebývají korunovány úspěchem.

Současná a minulá vládní garnitura halasně proklamovala osobní svobody a osobní zodpovědnost. A výsledek? Většina lidí dnes žije od výplaty k výplatě, většina nemá žádné rezervy, ale spíše naopak, většina má dluhy (myšleny i půjčky a hypotéky). K hranici chudoby se přibližuje čím dál větší procento lidí ze střední třídy. Kolik našich členů má ekonomy doporučovanou rezervu ve výši pěti měsíčních platů, abychom neměli problém při ztrátě zaměstnání nebo nemoci? Ano, člověk musí být zodpovědný a musí se snažit postarat sám o sebe, ale musí k tomu být i vnější podmínky. A pokud nemá prostředky a životní situace mu to neumožňuje, tak je potřeba, aby mu spravedlivě a solidárně někdo pomohl.

Jenže právě spravedlnost a solidarita se z naší společnosti vytrácí. Hledáme příčiny, jsme rozčarovaní, naštvaní, ale většinou pasivní. Pasivitou ovšem nic nevyřešíme. Je před krajskými volbami. Politici v krajích budou ovlivňovat naše životy. Budou řešit zdravotnictví, sociální služby, školství, dopravní obslužnost. A víte, co slibují?

Běžte, prosím, na předvolební mítinky politiků! Ptejte se, zda zachovají v krajích nemocnice a sociální služby. Ptejte se, zda vám zachovají vaše pracovní místa, vaše pracovní podmínky. Politici nejsou lhostejní k vyjádření občanů, ovlivněte i vy situaci ve svých krajích!

Někteří z nás se rozhodli, že iniciativně vezmou budoucnost do svých rukou. Ve Zlínském kraji kandiduje do krajského zastupitelstva členka výkonné rady OS Jaroslava Doleželová, v Ústeckém kraji kandiduje členka dozorčí rady OS Lenka Štěpánková a také předseda regionální rady ČMKOS Jiří Cingr. Možná, že v dalších krajích kandidují naši další kolegové, jen o nich zatím nevíme.

Prosím, dejte našim kolegům svůj hlas jako lidem, které znáte, jako lidem, kteří jsou schopní udělat něco pro druhé, něco pro nás. Stejně tak dejte své hlasy i dalším slušným lidem z politických stran a uskupení, lidem, které znáte, se kterými máte svoje zkušenosti a kteří obhajují sociální politiku a sociální jistoty. Na vás záleží, jaký bude život ve vašem kraji, jak v něm budete žit vy, vaše děti, vaši vnuci a lidé kolem vás.

Podobné články

Aktuality 13. 6. 2024 / 12:43

V záludném návrhu vidím pokus o likvidaci odborů

Události posledních měsíců mě nutí hodně přemýšlet. Dá se věřit politikům? Předvolební sliby nic neznamenají? Podepsané dohody nic neznamenají?

Aktuality 19. 5. 2024 / 20:51

Změny ve zdravotnictví opět k horšímu – publikovali jsme

Poslední návrhy Ministerstva zdravotnictví jsou ve svém celku nepřijatelné a směřují k další komercializaci českého zdravotnictví.

Aktuality 17. 4. 2024 / 22:03

Ve veřejném zdravotním pojištění hrozí velmi nebezpečné změny

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přináší na první pohled zajímavé, ale ve skutečnosti velmi nebezpečné změny.

Načíst další
 
Napište nám