Premiér Nečas při jednání o platech ve zdravotnictví ignoroval fakta a zástupce odborů označil za loutky sociální demokracie

Další schůzka odborů s premiérem Petrem Nečasem ohledně plnění slibu ministra zdravotnictví Leoše Hegera zvýšit platy a mzdy ve zdravotnictví o 6,25 % se konala v úterý 15. května vpodvečer.

Jednání se za odbory zúčastnili předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, místopředsedkyně OS Ivana Břeňková a předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů Martin Engel. Vládní stranu zastupovali premiér Petr Nečas, ministr zdravotnictví Leoš Heger a jeho dva náměstci Petr Nosek a Ferdinand Polák. Na návrh odborů byli přizváni i zaměstnavatelé, které zastoupil místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala.

Průběh jednání byl pro odbory obrovským zklamáním. Premiér Nečas se jednoznačně postavil za stanovisko ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který navzdory předloženým materiálům zaměstnavatelů, ve kterých se uvádí, že nemocnice dostávají 98 % úhrad roku 2011, tvrdil, že nemocnice na navýšení platů a mezd mají a že peníze zadržují sociálně demokratičtí hejtmani.

Premiér označil odborové předáky za loutky v rukou sociální demokracie a za obušek, kterým sociální demokraté tlukou do vlády. Průběh jednání se zvrtnul v politickou a ideologickou přednášku premiéra vůči odborům. Odbory byly nepřímo vyzvány, aby za prosazení slibu ministra zvýšení platů a mezd o 6,25 % demonstrovaly před kraji a stávkovaly v nemocnicích.

Jakékoliv snahy o návrat k objektivním číslům byly naprosto nemožné. Na argumentaci odborů, že Poslaneckou sněmovnou chválené zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven plánují úhrady za zdravotní péči v nemocnicích v roce 2012 ve výši 98 % roku 2011, bylo sděleno, že se nemusí dodržovat.

Na dotaz, zda bude mít ministr a premiér k problému financování nemocnic stejný postoj i po krajských volbách až v některých krajích vyhraje volby jiná strana než sociální demokracie, premiér neodpověděl.

Závěr z jednání je za stranu vlády jednoznačný: Neplánuje se změna úhradové vyhlášky, ministr a premiér považují slib ministra zdravotnictví zvýšit platy a mzdy o 6,25 % za stranu vlády za naplněný.

Na závěr premiér zopakoval, že je připraven s odbory nadále jednat.

Podobné články

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.

Načíst další
 
Napište nám