Výkonná rada v lednu

První jednání výkonné rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR v roce 2012 se konalo v úterý 10. ledna. Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková informovala, že v úterý 21. února od devíti hodin se uskuteční v Praze v Domě odborových svazů jednání zástupců odborových organizací z lůžkových zdravotnických zařízení s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. První část jednání se bude věnovat platům a mzdám, druhá současné situaci a dalším chystaným krokům ve zdravotnictví. Pozdější začátek jednání se nepodařilo s ministrem dohodnout, ale snad se i přesto dokáží kolegové z celé republiky do Prahy dostavit. Jednání by se měli účastnit i zástupci zaměstnavatelů, tedy Asociace a českých a moravských nemocnic, a zástupci krajů. Přesné informace o akci budou všem odborovým organizacím včas zaslány.

Předsedkyně Žitníková uvedla, že odborový svaz má doplněné e-mailové kontakty na odborové organizace v nemocnicích a dalších především zdravotnických organizacích, což velmi zefektivní komunikaci. Stále je ale třeba mít na zřeteli, že některé kolegyně a kolegové mají s technikou trochu potíže, neumějí otevírat přílohy u elektronické pošty atd. Velké problémy při práci na programu evidence členské základny působ fakt, že některé odborové organizace ani po urgencích neposílají řádně vyplněné hlášení o stavu členské základny, bez něhož nelze zkontrolovat, zda zaslané odvody členských příspěvků odpovídají skutečnosti.
Předsedkyně Žitníková upřesnila již známou informaci, že celostátní konference odborového svazu bude jednodenní. Konat se bude v úterý 13. listopadu v Praze v Domě odborových svazů.

V úterý 24. ledna se v Senátu pod záštitou jeho předsedy Milana Štěcha bude konat seminář věnovaný kojeneckým ústavům.

Předsedkyně Žitníková seznámila s mezinárodními akcemi připravovanými ve spolupráci s Nadací Friedricha Eberta. Ve dnech 7. a 8. března se bude na Slovensku konat jednání věnované sociálnímu dialogu v sociálních službách. Ve dnech 25. a 26. dubna se bude v České republice diskutovat o zkušenostech s vedením sociálního dialogu na úrovni regionu. Pravidelné společné jednání výkonného výboru slovenského OS a výkonné rady českého OS se uskuteční 24. a 25. května v České republice, místo zatím není upřesněno.

V oblasti odměňování ve zdravotnictví se přes všechny existující potíže odborový svaz dál snaží prosadit, aby všichni, kteří čerpají peníze z veřejných zdrojů, čili zdravotního pojištění, byli odměňováni stejně, tedy podle tarifní tabulky, bez ohledu na formu zřizovatele.

Odborový svaz vyvinul obrovské úsilí, včetně mnoha vysvětlujících jednání s politiky všech stran, aby dosáhl zvýšení platů zaměstnanců v sociálních službách a zvýšení státních dotací pro sociální služby, protože to je nezbytný předpoklad pro zvýšení platů. Přes deklarované porozumění a několik daných slibů byl nakonec státní rozpočet odhlasován bez tohoto zvýšení. Ještě před schválením státního rozpočtu chtěl odborový svaz o platech v sociálních službách jednat s premiérem Petrem Nečasem. Ten na žádost o schůzku ale reagoval až nyní a nabídl termín 16. ledna.

Výkonná rada přijala k chystanému jednání s premiérem následující usnesení:

Výkonná rada Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR vyzývá premiéra a vládu České republiky, aby se zabývali současným neuspokojivým stavem sociálních služeb a ponižující platovou situací jejich zaměstnanců. Současný stav a financování sociálních služeb vedou k jejich faktické likvidaci.

Tomáš Havlásek (Jihomoravský kraj) připomněl, že značná část prostředků, které klienti dostávají na úhradu potřebných sociálních služeb, se do sociálních služeb vůbec nedostane, protože ji používají na nákup léků a úhradu zdravotní péče. Už nyní tento odliv peněz do jiných resortů způsobuje vážné problémy. Dopad zvýšené DPH bude za této situace pro mnohé sociální služby likvidační.

Pavel Velký (Ústecký kraj) seznámil s jednáním krajské rady a s průběhem kolektivního vyjednávání v Krajské zdravotní, a.s. Budou-li peníze z úhradové vyhlášky, dostanou přidáno všichni zaměstnanci. Nebude-li zvýšení úhrad stačit ani na pokrytí nákladů spojených se zvýšenou DPH, přidávat se nebude.

Jaroslava Doleželová (Zlínský kraj) sdělila, že zaměstnanci Psychiatrické léčebny v Kroměříži dostanou přidáno do osobního ohodnocení.

Božena Krčková (Pardubický kraj) informovala o jednání s hejtmanem, další bude 19. ledna. V sociálních službách se připravuje zavedení pásmového odměňování.

Milan Synek (Plzeňský kraj) řekl, že krajská rada jednala o platech v nemocnicích a připravuje setkání s hejtmanem. V Psychiatrické léčebně Dobřany dostanou přidáno pouze zdravotníci a chystá se kolektivní vyjednávání.

Jiřina Marešová (Kraj Vysočina) uvedla, že domovy důchodců dnes spíše suplují hospice, ale personální vybavení tomu neodpovídá.

Jana Sedláčková (Středočeský kraj) informovala o špatné komunikaci mezi vedením a zaměstnanci v Domově pro seniory Pyšely. Hejtman slíbil, že v nemocnicích nedojde ke snížení mezd pod úroveň průměrných mezd v roce 2011.

Jaroslava Carrasco (Praha) řekla, že navyšování platů se chystá v IKEM, situace ve fakultních nemocnicích zatím není uzavřená.

Jan Zatloukal (Olomoucký kraj) sdělil, že ve Fakultní nemocnici Olomouc se budou zvyšovat platy všem zaměstnancům, přidávat se má také v Psychiatrické léčebně Šternberk.

Vít Přibylík (Moravskoslezský kraj) oznámil, že Nemocnice Nový Jičín byla pronajatá AGELu. Ve Fakultní nemocnici Ostrava by se mělo přidávat, zároveň je zde snaha postupně převést všechny lékaře na odměňování smluvní mzdou. Zaměstnanci v sociálních službách byli informováni, že pokud budou odměny, „budou jen nepeněžní“. Členka krajské rady Dagmar Drobíková informovala o situaci v sociálních službách na protestní akci organizované občanskou iniciativou ProAlt. Ostravský zdravotní ústav má sice jako jeden za dvou „přežít“ současné rušení zdravotních ústavů, ale i tam se hodně propouští – ovšem po malých skupinkách, aby z toho nebylo hromadné propouštění.

Aktuality 13. 6. 2024 / 13:07

Výkonná rada OS se v Bratislavě sešla se slovenskými kolegy

Po dvou letech se uskutečnilo ve dnech 23. až 25. května v Bratislavě společné jednání výkonné rady OSZSP ČR a výkonného výboru Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb.

Aktuality 17. 4. 2024 / 21:29

Výkonná rada OSZSP ČR podpořila demonstraci 7. dubna v Bruselu

7. duben je Světovým dnem zdraví a Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a koalice občanských organizací uspořádaly v Bruselu demonstraci, výkonná rada OS ji podpořila.

Aktuality 17. 4. 2024 / 18:37

Výkonná rada v dubnu

Společného jednání výkonné a dozorčí rady OS se v pondělí 8. dubna odpoledne zúčastnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. V úterý 9. dubna pokračovalo jednání výkonné rady standardním programem.