Sekce nelékařů o nedostatku zdravotníků a odměňování

V pondělí 20. září 2021 se v Praze po dlouhé době uskutečnilo prezenční jednání sekce nelékařských zdravotnických pracovníků. Využili jsme techniky a mohla se k nám připojit on-line i řídící sekce Dagmar Volková, která byla nemocná. V aktuálních informacích z rezortu zdravotnictví se kolegyně ze sekce věnovaly mimořádnému dotačnímu programu pro poskytovatele lůžkové péče, který má za cíl preventivně předcházet negativním dopadům psychické a fyzické zátěže u pracovníků ve zdravotnictví v souvislosti s epidemií COVID-19 zaměstnaných u poskytovatelů zdravotních služeb.

Všechny členky se shodly, že by dotační titul měl pokračovat až do konce roku 2022, aby se mohli zdravotníci prostřídat, protože jich je stále na jednotlivých odděleních velký nedostatek. Řada z nich nemá již žádnou dovolenou. Další problém je velká vytíženost lázní a nemožnost využít jejich služeb dle přání zdravotníků. O poukazy je zájem mezi zdravotníky i nadále, protože zátěž a vyčerpání jsou u zdravotníků stále veliké.

Všechny členky se shodly, že pandemie COVID-19 poukázala na hluboké problémy, kdy nedochází k personální stabilizaci ve zdravotnictví, naopak začíná odliv zdravotníků mimo obor. Důvodem je vyčerpání zaměstnanců, špatné mzdové podmínky a přidává se k tomu i špatné chování zaměstnavatelů. Další informace byly podány z tripartitního pracovního týmu pro zdravotnictví, kde se projednávala úhradová vyhláška na rok 2022, navýšení financí za státní pojištěnce, výstupy z pracovní skupiny pro personální stabilizaci a příprava novely katalogu prací.

Členky sekce byly seznámeny s informacemi o očkování dle Ústavu zdravotnických informací ČR. Byla prezentována data ÚZIS ČR z materiálu Kapacity a odměňování zdravotnických pracovníků v segmentu lůžkové péče.

Dalším bodem jednání byly odměny za COVID-19. Všechny členky sekce nelékařských zdravotnických pracovníků se shodly, že mimořádné odměny pro zaměstnance byly vyplaceny v jejich nemocnicích bez problémů. Dokonce i společnost AGEL tak učinila vůči svým zaměstnancům bez průtahů. Členky sekce pochválily vedení odborového svazu za nasazení při získání finančních prostředků na odměny pro zaměstnance ve zdravotnictví. Velký problém vidí členky v ambulantní sféře, kde většina zdravotnických zaměstnanců nejsou členy odborů a odměny jim nebyly vyplaceny buď vůbec, nebo jen částečně.

Místopředsedkyně OS Jana Hnyková informovala o dopisu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, který řeší nárok na odměny pro ambulantní sféru i jejich výplatu. Finanční prostředky uvolněné z veřejného zdravotního pojištění na odměny musí být vyplaceny zaměstnanci i v ambulantním sektoru.

V posledním bodu programu se řešily návrhy na platy a mzdy v roce 2022. Jana Hnyková a následně i předsedkyně OS Dagmar Žitníková informovala o požadavcích OS na navýšení platové a mzdové oblasti pro všechny zaměstnance ve zdravotnictví. Dagmar Žitníková okomentovala průběh vyjednávání o platech a mzdách ve zdravotnictví. Navýšení platů požaduje odborový svaz realizovat prostřednictvím úpravy platových tarifů v předmětných nařízeních vlády. Chce k tomu využít navýšených finančních prostředků platby za státní pojištěnce a další finance využít na rozvoj zdravotnického systému, zvýšení dostupnosti a kvality zdravotní péče a ocenění všech zaměstnanců ve zdravotnictví. OS odmítá navyšování rezervních fondů pojišťoven nad zákonnou úroveň a konkrétní připomínky zahrnul do návrhu úhradové vyhlášky.

Členky sekce upozornily na tristní stav nedostatku personálu v lůžkových zdravotnických zařízeních a náročnost práce během pandemie COVID-19 a v navýšení mezd a platů vidí jeden ze stabilizačních prvků, které udržují zaměstnance v tomto oboru.

Podobné články

Aktuality 15. 3. 2024 / 12:21

Sekce jednaly s hlavní sestrou ČR Alicí Strnadovou

V úterý 20. února 2024 se sešly sekce nelékařských zdravotnických pracovníků a sekce nemocnic s hlavní sestrou Mgr. Alice Strnadovou, MBA, a její kolegyní Lenkou Dragounovou.

Aktuality 13. 11. 2023 / 10:41

Sekce nelékařů: Kdo jsme a jak pracujeme?

Jsme sekce nelékařských zdravotnických pracovníků. Během roku 2023 jsme na svých jednáních jednaly o mnoha palčivých tématech a daly jsme různá doporučení.

Aktuality 17. 8. 2022 / 18:57

Sekce nelékařských zdravotnických pracovníků – plnění programu OS

Zpráva sekce nelékařských zdravotnických pracovníků o plnění programu OS od VIII. sjezdu odborového svazu do 30. června 2022.

Načíst další
 
Napište nám