Středočeská krajská konference – 13. 9. 2022

Středočeská krajská konference v úterý 13. září vyslechla zprávu o činnosti krajské rady, informace o přípravě IX. sjezdu OS, informace o činnosti a plnění programu OS za období od VIII. sjezdu OS do 30. 6. 2022, informace o hospodaření OS za období od VIII. sjezdu OS do 30. 6. 2022, informace z resortů zdravotnictví a sociálních služeb a informace o práci s členskou základnou.

Krajská konference zvolila členy nové krajské rady OS, jimiž se stali: Martina Hornofová, Ilona Kučerová, Jan Ševců, Ivana Vaňoučková, Marie Zeyvalová. Do výkonné rady OS byl zvolen Jan Ševců. Do dozorčí rady OS krajská konference navrhla Blanku Bartákovou.

Krajská konference zvolila delegáty IX. sjezdu OS, jimiž se stali: Urszula Doležalová, Jana Ducháčková, Martina Hornofová, Jindřiška Hradecká, Iva Koštejnová, Jiří Kubásek, Ilona Kučerová, Jan Ševců, Ivana Vaňoučková, Jana Vohradská a Marie Zeyvalová.

Delegáti krajské konference na závěr svého jednání přijali následující usnesení:

Delegáti krajské konference upozorňují na zvyšující se negativní projevy současné krize ve společnosti i ve zdravotnictví a v sociálních službách.

Delegáti krajské konference proto požadují, aby:

• vláda okamžitě řešila inflaci, energetickou krizi a růst cen základních životních potřeb přes regulační mechanismy, které má k dispozici od roku 1992.
  • vláda v rozpočtu na rok 2023 uvolnila dostatek financí na fungování sociálních služeb. Dotace je nezbytné navýšit tak, aby pokrývaly jak růst provozních nákladů, tak navýšení platů a mezd.
  • vláda v rozpočtu na rok 2023 dostatečně finnčně podpořila hygienické stanice, zdravotní ústavy a Státní zdravotní ústav a ocenila práci jejich zaměstnanců.
  • vláda zahájila legislativní kroky, kterými by zaměstnance uvedené v příloze č. 1 a v příloze č. 2 nařízení vlády č. 341/2017 Sb. pracující ve zdravotnictví a v sociálních službách zařadila do přílohy č. 3, kde jsou zařazeni nelékařští zdravotničtí pracovníci.
  • Ministerstvo zdravotnictví předložilo na rok 2023 takovou úhradovou vyhlášku, která nemocnicím, lázním a dalším zdravotnickým zařízením uhradí růst nákladů a zvýšení platů a mezd.
  • Ministerstvo zdravotnictví věnovalo zvláštní pozornost lázeňským zařízením, kde je nutné pro udržení tolik potřebné lázeňské péče řešit zvýšení mezd a benefity pro zaměstnance. Období pandemie COVID-19 prokázalo, že lázeňská zařízení nejsou schopná bez systémové podpory konkurovat jiným oborům, a tento trend přetrvává i nadále.
  • vláda přijala novelu zákona o důchodovém pojištění, ve které uzákoní dřívější odchod do důchodu pro profese pracující v náročných pracovních podmínkách.

Foto Barbora Vančurová

Aktuality 13. 10. 2023 / 13:38

Středočeská krajská konference – 19. 9. 2023

Krajská konference OS odborových organizací ze Středočeského kraje se konala v úterý 19. září.

Aktuality 25. 8. 2022 / 19:49

S radním Hrabánkem o situaci v Domově U Anežky

Za vznikem nové odborové organizace jsou vždy problémy, které nedokáží zaměstnanci sami řešit a hledají pomoc a podporu u našeho odborového svazu.

Aktuality 15. 8. 2022 / 17:46

Středočeská KR – plnění programu OS

Zpráva středočeské krajské rady OS o plnění programu OS od VIII. sjezdu odborového svazu do 30. června 2022.