Zlínská krajská konference – 13. 10. 2022

Zlínská krajská konference ve čtvrtek 13. října vyslechla zprávu o činnosti krajské rady, informace o přípravě IX. sjezdu OS, informace o činnosti a plnění programu OS za období od VIII. sjezdu OS do 30. 6. 2022, informace o hospodaření OS za období od VIII. sjezdu OS do 30. 6. 2022, informace z resortů zdravotnictví a sociálních služeb a informace o práci s členskou základnou.

Krajská konference zvolila členy nové krajské rady OS, jimiž se stali: Lukáš Doležel, Marcela Holčáková, Martina Hvozdenská, Martina Katolická, Ivana Lukašíková, Jana Špičáková a Ludmila Šromotová. Do výkonné rady OS byla zvolena Marcela Holčáková. Do dozorčí rady OS krajská konference navrhla Martinu Hvozdenskou.

Krajská konference zvolila delegátky IX. sjezdu OS, jimiž se staly: Vendula Boráková, Martina Katolická, Jana Masařová, Jana Mrlíková, Pavlína Staníková, Jana Špičáková, Ludmila Šromotová, Martina Mikeš Wencelová a Petra Živná.

Delegáti krajské konference na závěr svého jednání přijali následující usnesení:

Delegáti krajské konference upozorňují na zvyšující se negativní projevy současné krize ve společnosti i ve zdravotnictví a v sociálních službách.

Delegáti krajské konference proto požadují, aby:

  • vláda okamžitě řešila inflaci, energetickou krizi a růst cen základních životních potřeb přes regulační mechanismy, které má k dispozici od roku 1992.
  • vláda v rozpočtu na rok 2023 uvolnila dostatek financí na fungování sociálních služeb. Dotace je nezbytné navýšit tak, aby pokrývaly, jak růst provozních nákladů, tak navýšení platů a mezd.
  • vláda v rozpočtu na rok 2023 dostatečně finančně podpořila hygienické stanice, zdravotní ústavy a Státní zdravotní ústav a ocenila práci jejich zaměstnanců.
  • vláda zahájila legislativní kroky, kterými by zaměstnance uvedené v příloze č. 1 a v příloze č. 2 nařízení vlády č. 341/2017 Sb. pracující ve zdravotnictví a v sociálních službách zařadila do přílohy č. 3, kde jsou zařazeni nelékařští zdravotničtí pracovníci.
  • Ministerstvo zdravotnictví předložilo na rok 2023 takovou úhradovou vyhlášku, která nemocnicím, lázním a dalším zdravotnickým zařízením uhradí růst nákladů a zvýšení platů a mezd.
  • Ministerstvo zdravotnictví věnovalo zvláštní pozornost lázeňským zařízením, kde je nutné pro udržení tolik potřebné lázeňské péče řešit zvýšení mezd a benefity pro zaměstnance. Období pandemie COVID-19 prokázalo, že lázeňská zařízení nejsou schopná bez systémové podpory konkurovat jiným oborům, a tento trend přetrvává i nadále.
  • vláda přijala novelu zákona o důchodovém pojištění, ve které uzákoní dřívější odchod do důchodu pro profese pracující v náročných pracovních podmínkách bez zkrácení penzí.

Foto Miloslav Toušek

Podobné články

Aktuality 5. 3. 2024 / 7:34

KR jednala s náměstkyní Sehnalovou o zdravotnictví

V pondělí 26. února jednali členové krajské rady Zlínského kraje s náměstkyní hejtmana pro zdravotnictví MUDr. Olgou Sehnalovou, MBA.

Aktuality 30. 10. 2023 / 8:56

Brífink po krajské konferenci odborářů ze Zlínského kraje

Po krajské konferenci odborových organizací ze Zlínského kraje ve čtvrtek 26. října se členové krajské rady a předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková sešli s novináři

Aktuality 27. 10. 2023 / 17:52

Zlínská krajská konference – 26. 10. 2023

Krajská konference OS odborových organizací ze Zlínského kraje se konala ve čtvrtek 26. října.

Načíst další
 
Napište nám