Odboráři a zaměstnavatelé z nemocnic jednali v Bruselu

Evropští odboráři (EPSU) a zaměstnavatelé (HOSPEEM) jednali dne 10. března 2023 v Bruselu o problémech poklesu počtu zaměstnanců ve zdravotnictví, řešení jejich nedostatku a obraně proti násilí na pracovišti od třetích stran. Jednání se po dlouhé době konalo pouze za osobní účasti zástupců zemí Evropské unie, Norska a Spojeného království. On-line forma byla při minulém jednání vyhodnocena jako nevhodná. Odboráři i zaměstnavatelé silně zdůraznili, že trvají na celodenním a osobním jednání, které je spolufinancováno Evropskou komisí. Sociální dialog pro odvětví zdravotnictví a sociální péče je důležitý a přínosný, což se ukázalo nejen v době pandemie covidu, ale v minulém období také při společné tvorbě směrnic a dohod.

Evropská komise například po dvouletém tlaku odborů vydala doporučení pro uznání COVID-19 jako nemoci z povolání, byla vydána směrnice k důstojné minimální mzdě, k ochraně proti poranění ostrými předměty v nemocničním sektoru, uzavřeny byly dohody o bezpečnosti v práci, o práci na dálku a další.

Nedostatek zaměstnanců ve zdravotnictví a v sociálních službách

Diskuse o nedostatku zaměstnanců ve zdravotnictví a v sociálních službách je dlouhodobým tématem, stejně tak získání a udržení zaměstnanců a etická migrace zaměstnanců. Evropská komise i Světová zdravotnická organizace (WHO) mají několik výzkumných prací a analýz pro zdravotnické systémy a politiky. Výzkumy a analýzy jsou jedna věc, ale řešení nedostatku zaměstnanců je zatím v nedohlednu.

Jedna z výzkumných prací k náboru a udržení zaměstnanců ve zdravotnictví popisuje dopady demografického vývoje. Na jedné straně je vlna odcházejících zaměstnanců do důchodu, na druhé straně stoupající potřeby stárnoucí populace na poskytovanou péči. Potřebám ani zdaleka neodpovídá nábor nových zaměstnanců. Na stávající zaměstnance se zvyšují nároky, syndrom vyhoření a stres je u zdravotníků každodenním stavem. V lepším případě odcházejí zdravotníci do ambulancí, migrují do nemocnic jiných států, v horším odcházejí úplně mimo zdravotnictví.

Studie doporučuje přístup k plánování počtu zdravotnických pracovníků, jejich vzdělávání, celoživotní vzdělávání, rozvoj digitalizace a tzv. zelených dovedností.

Projekt BeWell, který je plánován v rozmezí 2022-2026, chce digitalizaci a zelené dovednosti ve zdravotnictví podpořit. Projekt má za cíl zvyšovat úroveň kvalifikace a rekvalifikace evropských zdravotnických pracovníků, řešit stávající nesoulad mezi dovednostmi a zvyšováním kompetencí. Projekt by měl navrhnout komplexní osnovy a školicí programy pro současné a budoucí zdravotnické pracovníky.

Agresivita, obtěžování a násilí na pracovištích

Špatné mezilidské vztahy, agresivita a násilí na pracovištích se stupňují. Násilí na pracovišti od pacientů, klientů, rodinných příslušníků je definováno jako násilí třetí strany. Je to hrozba fyzického násilí, přímé fyzické násilí nebo verbální agrese. Zaměstnanci ve zdravotnictví a sociálních službách se s násilím, zneužíváním a obtěžováním setkávají stále, ale většinou ho nehlásí, jsou přesvědčeni, že je to součástí jejich práce. Násilí však ovlivňuje nejen kvalitu poskytované péče, ale i jejich zdravotní a psychický stav.

K řešení tohoto problému koordinovala EPSU dvouletý projekt o úloze sociálních partnerů při prevenci násilí a obtěžování ze strany třetích stran. Do projektu financovaného Evropskou komisí se zapojili odbory a zaměstnavatelé. Cílem projektu bylo posoudit rozsah a dopad násilí a obtěžování na pracovišti.

Dne 25. listopadu 2022 se v Madridu konala závěrečná konference projektu, na které byl předložen akční plán. Plán potvrzuje politiku nulové tolerance vůči násilí a obtěžování na pracovišti. Násilí souvisí s vysokými nároky na práci, nedostatkem zaměstnanců, nedostatkem podpory ze strany vedení a kolegů.

Evropská komise navrhuje směrnici k řešení genderově podmíněného násilí, včetně domácího násilí. Nedostatek podpory obětem domácího násilí často znamená, že mají v práci problémy. Například v Irsku, Itálii a Španělsku mají oběti domácího násilí přiznanou mimořádnou dovolenou.

Odbory a zaměstnavatelé musí reagovat na hrozící a skutečné násilí na pracovišti, navrhovat řešení a nepřijímat násilí ze strany třetích osob jako součást práce zaměstnanců ve zdravotnictví a v sociálních službách.

Oběti nebo svědci násilí musí mít jistotu, že vedení a příslušné orgány budou na násilí reagovat a budou ho řešit. Zásadní je role odborových organizací ve spolupráci s inspektory BOZP.

Aktuality 8. 1. 2024 / 12:25

V Bruselu o problémech sociálních služeb a jejich zaměstnanců

Plenární zasedání sektorového sociálního dialogu pro sociální služby se konalo 12. prosince 2023 v Bruselu.

Aktuality 17. 7. 2023 / 20:55

Evropská komise posílila sociální dialog v sociálních službách

Evropské federaci odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a Evropské federaci zaměstnavatelů v sociálních službách (FESE) se podařilo posílit sociální dialog v oblasti sociálních služeb.

Aktuality 9. 3. 2023 / 16:02

Evropští odboráři jednali o problémech sociálních služeb

Dne 22. února jednaly v Bruselu společně pracovní skupiny Evropské federace odborových svazů veřejných služeb pro zdravotnictví a sociální oblast (WGHSS EPSU) a pro regionální a státní vládu (LRG EPSU).