Jihomoravská KR s náměstkem Nantlem jednala o nemocnicích

Ve středu 19. dubna 2023 se sešla krajská rada OS Jihomoravského kraje, předsedové základních organizací z nemocnic a ZZS a zástupci LOK-SČL s náměstkem hejtmana Jihomoravského kraje a radním pro školství a zdravotnictví Mgr. Jiřím Nantlem, LL.M., a vedoucím odboru zdravotnictví Krajského úřadu Jihomoravského kraje Mgr. Lubošem Císařem. Jednání se vedlo v přátelské atmosféře, navzdory událostem minulým.

S náměstkem Nantlem jsme se na tripartitě domluvili na uspořádání tohoto setkání, aby nás informoval o situaci v Jihomoravském kraji ve věci transformace nemocnic z příspěvkových organizací na akciové společnosti. Situace byla taková, že jsme byli postaveni před hotovou věc, na zastupitelstvu mělo dojít k předložení návrhu a odhlasování. Sešli jsme se na tomto zastupitelstvu jako hosté a chtěli aspoň nějaké informace. Přijeli za námi předsedkyně odborového svazu Bc. Dagmar Žitníková a předseda LOK-SČL MUDr. Martin Engel, kteří přednesli příspěvek do pléna, stejně jako zástupci krajské rady a nemocnic. Reakce hejtmana Mgr. Jana Grolicha byla taková ne úplně souhlasná, nicméně vyslechnout si nás musel.

Poté došlo k setkání s panem náměstkem Nantlem. Když jsem se ho na tripartitě přímo zeptal, neodpověděl. Ale na další schůzi jihomoravské tripartity, která byla zaměřená na zdravotnictví, jsme spolu hovořili a domluvili se na společném setkání.

Na něm se 19. dubna sešlo 16 zástupců odborového svazu a 6 zástupců LOK-SČL. Radní Nantl nám vysvětloval situaci a bylo řečeno, že tato transformace byla plánovaná už v minulém volebním období, kdy se plánovala koncepce zdravotnictví na období 2020-2025. Převod na akciové společnosti byla jedna z variant. Nicméně se situace malinko změnila. Tato transformace se prý nedá stihnout v tomto volebním období, bude se s ní počítat jako s jednou z možných. Krajský úřad si nechá udělat analýzu Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR vedeným prof. RNDr. Ladislavem Duškem, Ph.D. Debata na toto téma byla dlouhá a většina účastníků se do ní zapojila.

Dalším tématem byla Nemocnice Ivančice, protože se objevila informace ohledně zájmu Fakultní nemocnice u svaté Anny o připojení této nemocnice pod fakultní nemocnici. Zatím se jedná o proveditelnosti a smysluplnosti tohoto sloučení. Odboráři projevili obavy, zda by se Nemocnice Ivančice nestala pouze nemocnicí následné péče pro FN u sv. Anny. Požadují, aby nemocnice zůstala plnohodnotnou nemocnicí, tak jak je doposud. Radní Nantl odpověděl, že pokud budou nějaké známky toho, že provozy nemocnice nezůstanou tak, jak jsou, nemocnici Ivančice nepřevedou. Navíc záruky by měly být smluvně dány.

Nemocnice Boskovice funguje jako s. r. o. patřící pod město Boskovice, přechod pod kraj je možný.

Závěrem se účastníci schůzky dohodli, že se do prázdnin ve stejném složení ještě sejdou.

Chtěl bych tímto za krajskou radu poděkovat všem zúčastněným a věřím, že dobrá komunikace mezi odbory a krajem bude pokračovat a nedočkáme se stejné situace jako na podzim, kdy s odbory kraj prakticky nekomunikoval. Za mne dobrá práce a děkuji všem.

Foto autor

Podobné články

Aktuality 11. 12. 2023 / 11:54

KR a odboráři z nemocnic jednali s hejtmanem Grolichem

Krajská rada, předsedové odborových organizací OS z nemocnic a členové LOK se v úterý 14. listopadu sešli s jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem a radním pro zdravotnictví Karlem Podzimkem.

Aktuality 7. 11. 2023 / 21:29

Brífink po krajské konferenci odborářů z Jihomoravského kraje

Po krajské konferenci odborových organizací z Jihomoravského kraje se v úterý 7. listopadu v Brně sešli její účastníci s novináři.

Aktuality 7. 11. 2023 / 20:19

Jihomoravská krajská konference – 7. 11. 2023

Krajská konference OS odborových organizací z Jihomoravského kraje se konala v úterý 7. listopadu v Brně.

Načíst další
 
Napište nám