Jednání Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání

Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů, známá pod zkratkou AKV, má za cíl zvyšování úrovně kolektivního vyjednávání a uzavírání kolektivních smluv. Zaměřuje se nejen na pracovní právo a sociální zabezpečení zaměstnanců, ale i na ekonomické dopady a potřeby sociálních partnerů.

AKV má ve svých řadách zástupce zaměstnavatelů, odborů a institucí. Odborným poradním orgánem AKV je kolegium 50 expertů. Kolegium expertů se zabývá především výkladem právních předpisů, teoretickými a koncepčními otázkami v oblasti působnosti AKV. 

Diskuse mezi experty – advokáty, úředníky, ekonomy, právníky z řad sociálních partnerů jsou občas náročné, dlouhé, velmi podrobné, ale vždy se závěrem. Kolegium expertů se může shodnout na výkladu k dané otázce, nebo podá pouze informaci, nebo, pokud jeden z účastníků kolegia expertů dá při hlasování veto, stanovisko se nepřijme.

Kolegium expertů se naposledy sešlo dne 25. dubna 2023 v budově Škoda Muzeum v Mladé Boleslavi. Na programu byly otázky posouzení nerovnosti a diskriminace přístupu k zaměstnancům, práce a dovolená ve svátek, přestávky v práci, odškodnění pracovních úrazů, podmínky pro vypovězení konkurenční doložky, mzda s přihlédnutím k práci přesčas, přístup k odborovým organizacím.

Výkladová stanoviska zveřejní AKV po odsouhlasení všemi členy kolegia expertů. Náš odborový svaz má v kolegiu expertů zastoupení, může touto cestou podněty ke stanoviskům pokládat, vyjadřovat se, odsouhlasit, ale také vetovat.

Foto autorka

Podobné články

Aktuality 6. 1. 2024 / 8:45

Změny v oblasti zaměstnaneckých benefitů v roce 2024

Uzákoněním konsolidačního balíčku došlo od 1. ledna 2024 k významným změnám v oblasti zaměstnaneckých benefitů.

Aktuality 20. 1. 2021 / 18:53

Epidemie komplikuje i kolektivní vyjednávání v organizacích

Doba covidová se velmi špatně podepisuje na běžných aktivitách, na našem životě, zdraví, vztazích a samozřejmě na sociálním dialogu a kolektivním vyjednávání.

Aktuality 5. 2. 2020 / 17:42

Změny ve vyhlášce o FKSK od 1. ledna 2020

Od 1. ledna 2020 vešla v platnost vyhláška č. 357/2019, kterou se mění vyhláška č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb.

Načíst další
 
Napište nám