Evropští odboráři veřejných služeb se připravují na důležité kongresy

Jednání výkonného výboru Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) se konalo ve dnech 18. a 19. dubna 2023 v Bruselu. Jednání vedli prezidentka EPSU Mette Nord a generální tajemník Jan Willem Goudriaan. Zúčastnili se zástupci Evropské konfederace odborových svazů (ETUC) a Mezinárodní federace odborových svazů veřejných služeb (PSI). Jednání se účastnilo přes 80 zástupců z 32 států a 51 odborových svazů.

Na programu jednání výkonného výboru byla příprava kongresu ETUC, PSI a EPSU.

Prvním kongresem je kongres ETUC, který se bude konat v Berlíně ve dnech 23. až 26. května. Výkonný výbor schválil účast 15 zástupců EPSU, kteří se budou kongresu účastnit a hlasovat v souladu s rozhodnutím výkonného výboru EPSU. Mezi zástupci je předsedkyně regionu EPSU pro střední Evropu a západní Balkán Ivana Břeňková. Mottem akčního programu ETUC je Společně za spravedlivé postavení zaměstnanců.

Ve dnech 12. až 18. října se bude konat kongres PSI v Ženevě. Na kongres budou odborové svazy veřejných služeb sdružené v EPSU vysílat delegace. Odborové svazy veřejných služeb České republiky se budou na jednání a účast připravovat na svých schůzkách. Všechny odborové svazy byly vyzvány, aby předložily návrhy na úpravy dokumentů této mezinárodní organizace.

EPSU se k materiálům ETUC i PSI vyjadřuje, zásadní připomínky se týkají veřejných služeb, zaměstnanců ve veřejných službách a práv odborů ve veřejných službách.

Zásadním bude kongres EPSU, který se bude konat příští rok ve dnech 16. až 20. června v Bukurešti. 

Členové výkonného výboru obdrželi závazné termíny pro předkládání připomínek a návrhů na úpravy všech dokumentů. Pro přípravu kongresu jsou ustanoveny dvě pracovní skupiny. Jedna se zabývá úpravou stanov a druhá finančním zajištěním EPSU. Zatím nevyjasněným bodem je navýšení členských poplatků. V Belgii je nastaven postup pro zvyšování platů a mezd zaměstnanců podle vývoje inflace, což je pro zaměstnance výborné, ale EPSU má samozřejmě zaměstnance, na které se tento postup také vztahuje. Jednotlivé regiony, státy, odborové svazy mají různá stanoviska. O konečném způsobu úprav členských příspěvků bude rozhodovat kongres.

Návrh akčního plánu má čtyři zastřešující témata:

  • Zajištění míru, demokracie, práv a svobod.
  • Znovuzískání a posílení veřejných služeb.
  • Kvalitní pracovní místa pro zajištění kvalitní služby.
  • Budování a posilování odborů veřejných služeb.

Cílem akčního plánu je poskytnout pevný základ pro práci v nadcházejícím období kongresu, akční plán bude zajišťován ve výborech a pracovních skupinách EPSU. Plán stanovuje celkový směr práce odborů veřejných služeb, uvádí hlavní oblasti a priority pro činnost odborů.

Na jednání výkonného výboru byly předloženy zprávy z jednání výborů a pracovních skupin.

Foto autorka

Podobné články

Aktuality 14. 6. 2024 / 21:55

EPSU podpořila demonstraci, poté apelovala na premiéra Fialu

Výkonný výbor EPSU na svém on-line jednání 16. května projednával kongres EPSU, volby do Evropského parlamentu a také podporu připravované demonstraci v Praze.

Aktuality 17. 4. 2024 / 21:45

Výkonná rada OSZSP ČR podpořila demonstraci 7. dubna v Bruselu

7. duben je Světovým dnem zdraví. V tento den Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a koalice občanských organizací ...

Aktuality 17. 4. 2024 / 19:17

EPSU odmítá úsporná opatření v investicích do veřejných služeb

Ve dnech 20. a 21. března 2024 v Bruselu jednal výkonný výbor Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU).

Načíst další
 
Napište nám