Sociální dialog podpoří adaptabilitu zaměstnanců ve zdravotnictví

Nová bipartitní platforma podporuje rozvoj personální práce v českém zdravotnictví

V České republice čelí zdravotnický sektor dlouhodobému nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců. S cílem podpořit řešení této situace a posílit sociální dialog ve zdravotnickém odvětví byla v květnu 2023 vytvořena v rámci projektu nová bipartitní platforma „Zdravotnictví“.

Platforma svou činnost zaměří na podporu adaptability zaměstnanců v oblasti poskytování zdravotní péče. Pracovní skupiny, složené ze zástupců zaměstnavatelů a odborových svazů společně s experty zdravotnického odvětví, se budou v rámci platformy zabývat konkrétními otázkami v oblasti rozvoje lidských zdrojů a personální práce u zaměstnavatelů tohoto oboru. Jejich úkolem bude vypracování doporučení pro zaměstnavatele, která zvýší adaptabilitu zaměstnanců, jejich spokojenost v pracovním prostředí a v neposlední řadě zvyšování jejich dovedností. Součástí aktivit platformy je také podpora předávání získaných informací ze zahraniční dobré praxe v oblasti personální práce z vybraných evropských států.

Bipartitní platforma pro odvětví zdravotnictví je důležitým krokem směrem k budoucnosti trhu práce v tomto odvětví, která spočívá ve schopnosti adaptovat přístupy zaměstnavatelů k zaměstnancům a posílit sociální dialog v zdravotnickém sektoru. Cílem platformy je poskytnout zaměstnavatelům v oblasti zdravotnictví konkrétní nástroje a strategie pro efektivnější využívání lidských zdrojů a zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců.

Sociálními partnery bipartitní platformy jsou Unie zaměstnavatelských svazů České republiky (UZS ČR) a Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče České republiky (OSZSP ČR) zastoupený Ing. Ivanou Břeňkovou, garantkou problematiky odměňování a specialistkou na sociální dialog a kolektivní vyjednávání, ve spolupráci se základní odborovou organizací OSZSP ČR při Klatovské nemocnici, a. s.

Aktivity bipartitní platformy budou uskutečňovány v rámci projektu registrovaném pod číslem CZ.03.01.03/00/22_001/0000890“, který realizuje Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky v partnerství s Českomoravskou konfederací odborových svazů. Projekt je spolufinancován Evropskou unií. Projekt je financován z Operačního programu Zaměstnanost plus.

Podobné články

Aktuality 14. 7. 2024 / 21:04

iWorCon pro zlepšení podmínek zaměstnanců v sociálních službách

EPSU, výbor sektorového sociálního dialogu pro sociální služby (EPSU HSS) a Federace evropských sociálních partnerů (FESE) se zasadily o projekt pro zaměstnance v sociálních službách pod názvem iWorCon. 

Aktuality 18. 6. 2024 / 16:45

Ohlédnutí za prvním rokem projektu náboru a organizování

Je to více než rok, kdy byl odstartován projekt náboru a organizování.

Aktuality 14. 11. 2018 / 14:14

Zkrátíme pracovní dobu?

Snad jste během posledních tří let zaznamenali občasnou informaci o projektu „Zkracování pracovní doby“.

Načíst další
 
Napište nám