Vyměnili jsme si zkušenosti s odboráři ze severní Evropy

Ve dnech 12. a 13. května jsem se v pražském Hotelu Olšanka zúčastnil setkání se zástupci Severských odborových svazů veřejných služeb (NOSF). Skupina mladých odborářů do 35 let z Dánska, Švédska, Norska a Finska navštívila Prahu v rámci studijní cesty po Evropě. Nešlo o turistiku, ale aktivní společnou práci, výměnu zkušeností, prezentaci různých témat a společných diskuzí. Program od rána do večera.

Mají to na severu zmáknuté! Programy pro mladé odboráře se spoustou zvýhodněných slev ve společnosti, výměnné studijní pobyty, vzdělávání na různých konferencích a pobytech zdarma. Po desetiletí budované sítě a struktury mladých odborářů a dobře organizované nábory znamenají silnou společenskou angažovanost. Odbory mají v severských zemích velice silné pozice ve společnosti. Například ve Finsku mohou odbory platit stávkující zaměstnance klidně i 100 dní v kuse částkou větší než 100 eur na den. Sen? Ne, realita. Jak je to možné?

Ve Finsku mají odbory své vlastní sítě firem, které generují velké zisky a ještě jsou osvobozeny od daní. Sítě restaurací i obchodů, kde mají členové odborů slevy a jsou osvobozeni od různých poplatků. I to je důvod, proč některá odvětví mají více než 90 % zaměstnanců ve svých řadách. To se stávkuje, když máte zajištěný příjem! Nejeden zaměstnavatel nebo klidně vláda si dobře rozmyslí své kroky. Silná odborová pozice pro sociální dialog.

Víte, že země, kde mají více než 80 % zaměstnanců v odborech, mají vysoké minimální mzdy. I proto kolegové ze severských zemí nemají potřebu přijmout evropskou směrnici o minimální mzdě. Mají tak silné vyjednávací pozice, že jsou schopni si zajistit vyšší minimální mzdy, než jim zaručuje směrnice. Je to dáno i efektivnějším systémem vyjednávání v rámci tripartity. Politici jim do toho nezasahují.

Připadal jsem si jako Alenka. Ne ta se změnou pohlaví, myslím tu z říši divů. Smekám. Proč je důležité znát podmínky našich sousedů? Protože víme, kterým směrem se vydat, že to jde, funguje a je možné z dlouhodobého hlediska dosáhnout podobných úspěchů. Seveřani budovali své organizace desítky a desítky let v demokratické svobodě a nejsou pro veřejnost zatíženi předsudky totalitní minulosti. Už mladí lidé vědí, proč jsou odbory společensky důležité a proč být jejich součástí.

Foto autor a Ivana Břeňková

Podobné články

Aktuality 30. 5. 2024 / 11:38

Miroslav Vácha referoval v Bruselu o českém zdravotnictví

Na březnovém jednání výkonného výboru EPSU jsem byla vyzvána, abychom vyslali zástupce České republiky, který by 8. dubna v Bruselu vystoupil na konferenci "Zdraví místo profitu".

Aktuality 30. 5. 2024 / 11:22

Tikající časovaná bomba: Zdravotnictví v ČR a Evropě

Je pondělí 8. dubna, stojím před budovou Altiero Spinelli v Evropském parlamentu v Bruselu, před srdcem rozhodování o zdravotnické politice v Evropě. Za hodinu zde budu mít projev na konferenci.

Aktuality 30. 5. 2024 / 10:42

Projev na konferenci Zdraví místo profitu v Evropském parlamentu

Jmenuji se Miroslav Vácha, jsem z České republiky a budu hovořit o personální situaci ve zdravotnictví České republiky. Pracuji 14 let jako zdravotnický záchranář na záchranné službě.

Načíst další
 
Napište nám