Zajišťovací fond v prvním pololetí roku 2023

Stejně jako v předchozích letech pomáhá Zajišťovací fond našim členům. Proto bych vás chtěl seznámit s údaji o čerpání darů ze Zajišťovacího fondu v prvním pololetí roku 2023. V období od 1. 1. 2023 do 30. 6. 2023 přišlo na ústředí odborového svazu celkem 1949 žádostí, což je o 544 méně než v roce 2022. Schváleno bylo 1828 žádostí v celkové částce 1 803 500 Kč, což je v porovnání s rokem 2022 o 400 žádostí a 464 100 Kč méně.

Zamítnout jsme museli v prvním pololetí roku 2023 107 žádostí, o 45 méně než ve stejném období roku 2022. Vyplaceny byly dary u 2020 žádostí v celkové výši 1 990 500 Kč, v porovnání se stejným obdobím roku 2022 je to o 449 žádostí a 536 400 Kč méně. 14 žádostí je ještě rozpracovaných a tudíž nezaúčtovaných.

V porovnání s rokem 2022 je celkový počet došlých žádostí ve všech položkách nižší proto, že rok 2022, respektive počet došlých žádostí, byl ovlivněn epidemií COVID-19.

Podrobnější údaje za první pololetí roku 2023 můžete vidět v tabulkách, které jsou níže jako soubor ke stažení.

Stejně jako v předešlých několika letech jsme v roce 2023 zatím nemuseli zamítnout ani jednu žádost z důvodu neplnění povinností odborové organizace, což svědčí o dobré práci našich funkcionářů.

Bohužel ale musím konstatovat, že se stále opakují stejné chyby, pro které musíme žádosti o dar ze Zajišťovacího fondu zamítnout. Mezi nejčastější důvody zamítnutí žádostí, jak ostatně můžete vidět v tabulce výše, patří nedodržení lhůty tří měsíců dané Statutem Zajišťovacího fondu pro podání žádosti, dále z důvodu, že žadatel již v kalendářním roce na příslušný druh daru čerpal, a také proto, že žadatel nesplnil dobu šesti měsíců členství v Zajišťovacím fondu, což je doba potřebná dle Statutu Zajišťovacího fondu pro čerpání darů.

I vzhledem k výše uvedeným skutečnostem opět uvádím nejčastější chyby, které pak způsobují to, že žádosti nemohou být vyplaceny v řádném termínu. Mezi nejčastější a stále se opakující chyby patří:

  • nečitelné údaje v podaných žádostech,
  • špatně uvedená čísla účtu, takže se platba vrací,
  • chybějící doklady potřebné ke schválení žádosti.

Živelní pohromy

Chtěl bych také připomenout, že vzhledem k tomu, jaké neočekávané události nám v současné době připravuje měnící se klimatická situace, je možné čerpat dar ze Zajišťovacího fondu při živelní pohromě. Pro úplnost uvádím příslušné ustanovení ze Statutu Zajišťovacího fondu:

Dar náleží členovi, kterému vznikla škoda na domě, bytu nebo jeho zařízení nad 50 000 Kč v důsledku živelní pohromy (povodeň, vichřice, oheň atd.) vzniklé bez zavinění poškozeného nebo jeho blízké osoby. Pro přiznání daru je nutné vyhlášení stavu nebezpečí v dané oblasti.

Dar se poskytne ve výši 10 % ze vzniklé škody, nejvýše však 20 000 Kč. Pokud došlo ke škodě a v oblasti nebyl vyhlášen stav nebezpečí, lze případ posoudit individuálně a je třeba se obrátit na místopředsedu OS Lubomíra Francla.

Žádost o dar při živelní pohromě se podává na předepsaném formuláři. Žádost může být podána nejpozději do 3 měsíců ode dne vydání tohoto potvrzení pojišťovny.

Na závěr bych chtěl znovu zdůraznit, že v programu TREWIS ZO je v současné době možné posílat hlášenky nejen odvodů členských příspěvků, ale i příspěvků do Zajišťovacího fondu elektronicky. Rovněž je možné zadávat u nových členů nejen datum vstupu do OS, ale i datum vstupu do Zajišťovacího fondu. Pokud tedy základní nebo místní organizace využívá možnosti programu TREWIS ZO v plném rozsahu, nemusí již posílat žádné hlášenky v „papírové“ podobě, ale je možné vše posílat rovnou z programu TREWIS ZO. Je zde možné i sledovat, v jaké fázi zpracování je žádost o dar ze Zajišťovacího fondu a samozřejmě i před podáním žádosti provést kontrolu, zda například již člen v kalendářním roce čerpal dar na příslušnou událost (připomínám, že na každý druh daru je možné čerpat jedenkrát v kalendářním roce).

V poslední době se zvýšil počet našich odborových organizací, které program TREWIS využívají. Věřím, že tento trend bude pokračovat a program začnou využívat i ty organizace, které dosud tento program nepoužívají. Co je také potěšitelné, že stoupá i počet odborových organizací, které z různých důvodů dosud nebyly zapojeny do ZF a v průběhu posledního období svůj postoj přehodnotily, a tím nabídly možnost čerpat dary i dalším členům.

Co říci závěrem? Z uvedených údajů je vidět, že Zajišťovací fond našim členům pomáhá a plní svůj účel, pro který byl založen, a bude tomu tak i nadále.

Soubory ke stažení

Podobné články

Aktuality 26. 3. 2024 / 17:41

Zajišťovací fond v roce 2023

Stejně jako v předchozích letech plnil Zajišťovací fond i v roce 2023 jednu z forem pomoci našim členům a stejně jako v minulých letech přináším informace o využívání Zajišťovacího fondu.

Aktuality 13. 4. 2023 / 19:39

Zajišťovací fond v roce 2022

Také v roce 2022 byl Zajišťovací fond jednou z forem pomoci našim členům.

Aktuality 14. 3. 2022 / 15:33

Zajišťovací fond v roce 2021

Rok se s rokem sešel a přinášíme informace o využívání svazového Zajišťovacího fondu.

Načíst další
 
Napište nám