Zlínská KR jednala s radní Ančincovou o sociálních službách

Ve středu 23. srpna se uskutečnilo plánované jednání zlínské krajské rady s radní pro sociální oblast Bc. Hanou Ančincovou (Piráti) za účasti vedoucího odboru sociálních věcí Mgr. Tomáše Bernatíka. Jednání se zúčastnili tři členové krajské rady a předsedkyně odborové organizace Sociální služby Vsetín Vendula Boráková.

Stěžejním tématem jednání byla výstavba nového Domova pro seniory v Liptále a dopad na zaměstnance a klienty Domova pro seniory Karolinka. Z Domova pro seniory Karolinka by měla přejít část zaměstnanců do nově vystavěného Domova pro seniory v Liptále. Jedná se o změnu místa výkonu práce zásadní pro zaměstnance, nové místo výkonu práce bude vzdáleno několik desítek kilometrů. Na straně zaměstnanců není zájem přejít do nově vybudovaného domova, stejný názor zaznívá i ze strany klientů, i přesto, že byli vytipováni ti, kteří budou blíže svým blízkým, nebo pocházejí z regionu.

Zhotovitel nové stavby byl vysoutěžen, k uzavření smlouvy zatím nedošlo. S původní budovou Domova pro seniory Karolinka, ve které zůstanou nepřestěhovaní zaměstnanci a klienti, se nepočítá, předpokládá se výstavba nového Domova pro seniory Karolinka v některém z přilehlých údolí a hledá se vhodný pozemek.

Byla vzpomenuta nová plošina v Domově pro seniory Karolinka, která je nevyhovující v případě přivolání ZZS. Nelze využít nosítek ze sanitního vozidla, které slouží pro transport pacienta vleže, jelikož plošina slouží pouze pro transport invalidního vozíku. Situace se bude řešit s kompetentními osobami.

Dále se jednalo o čerpání finančních prostředků pro sociální služby z Národního plánu obnovy. Dle zástupců kraje musí být v této chvíli už připraven projektový záměr, jinak nelze splnit podmínku dokončení výstavby a další podmínky Národního plánu obnovy.

Na dotaz, zda kraj nabídne poskytování sociálních služeb soukromé sféře, bylo sděleno, že kraj podporuje pouze ty služby, které nekumulují zisk, a tedy není předpoklad, že by k převodům domovů do soukromé sféry došlo.

Na dotaz na příděl finančních prostředků do sociálních služeb a na dotaz, co mohou zaměstnanci očekávat do konce roku, zástupci kraje odpověděli, že zvýšené finanční prostředky pro sociální služby byly určeny na úhradu zvýšených cen energií. V diskusi byl připomenut nedostatek personálu, nízké odměny v sociálních službách a bylo navrženo alespoň odměnou kompenzovat nízké platy, které v letošním roce v sociálních službách navýšeny nebyly. Podle radní Ančincové kraj poskytovatelům nabízí různá provozní zařízení (například lůžka) a takto ušetřené finanční prostředky mohou následně poskytovatelé využít na odměňování zaměstnanců.

Diskutovalo se také o malé a velké novele zákona o sociálních službách. Dle zástupců kraje malá novela nebude vydána k 1. 1. 2024, předpokládá se vydání až s ročním zpožděním. U velké novely bylo jednání zaměřeno na financování. Radní souhlasí s návrhem stanovit v zákoně obcím a krajům povinný podíl financování sociálních služeb, který bude zárukou stabilizace, bez každoroční nejistoty, zda budou sociální služby dostatečně finančně zajištěny. Návrh profesního zákona pro sociální pracovníky považují zástupci kraje za nadbytečný, není to cesta ke zvýšení prestiže této profese, návrh nic nového nepřináší, vše podstatné obsahuje současný zákon o sociálních službách. Krátce byla zmíněna reforma psychiatrické péče s konstatováním, že se nachází v bodě nula.

Závěrem jsme radní Ančincové poděkovali za informační dopis zaslaný v srpnu zaměstnancům Domova pro seniory Karolinka a za naplánované setkání se zaměstnanci.

Podobné články

Aktuality 5. 3. 2024 / 7:34

KR jednala s náměstkyní Sehnalovou o zdravotnictví

V pondělí 26. února jednali členové krajské rady Zlínského kraje s náměstkyní hejtmana pro zdravotnictví MUDr. Olgou Sehnalovou, MBA.

Aktuality 30. 10. 2023 / 8:56

Brífink po krajské konferenci odborářů ze Zlínského kraje

Po krajské konferenci odborových organizací ze Zlínského kraje ve čtvrtek 26. října se členové krajské rady a předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková sešli s novináři

Aktuality 27. 10. 2023 / 17:52

Zlínská krajská konference – 26. 10. 2023

Krajská konference OS odborových organizací ze Zlínského kraje se konala ve čtvrtek 26. října.

Načíst další
 
Napište nám