Šekem mzdu ani plat nenahradíš!

Nemluvím o situaci, kdy se zaměstnanec dohodne se zaměstnavatelem a je mu zasílána mzda na účet, mluvím o situaci, kdy k dohodě nedošlo, zaměstnanec požaduje hotovost. Jeden zaměstnavatel se rozhodl, že nebude mzdu v hotovosti vyplácet. Ani na pracovišti, ani v pracovní době, prostě ne. Zaměstnavatel se rozhodl, že když nemá zaměstnanec účet, nebo mu ho nechce sdělit, tak mu dá šek.

Mimochodem s šekem musí zaměstnanec, který potřebuje hotovost, někam zajít a nechat si ho proplatit. Jak to udělat? V pracovní době s náhradou mzdy? A bude na cestu mimo pracoviště pojištěn? Obdrží takzvané cestovné?

Na dotaz jsme odborové organizaci odpověděli, že vyplatit šek není v souladu se zákoníkem práce. Odborová organizace s postupem zaměstnavatele od počátku nesouhlasila, ale potřebovala podporu právničky odborového svazu. Právnička zaslala stanovisko, upozornili jsme personalistu nemocnice, ředitele, ale byli jsme informováni, že „mají stanovisko právníka“. O toto stanovisko jsme požádali, ale zatím jsme ho neobdrželi.

Poptali jsme se právníků s advokátní praxí pro zaměstnavatele, jestli mají informace o poskytování šeků místo mzdy. A schytali jsme takový jasný diplomatický posměch. Byli jsme nuceni udělat to, co děláme jen v nejnutnějším případě, když se se zaměstnavatelem nejde dohodnout: Napsali jsme dotaz na Ministerstvo práce a sociálních věcí, a to i s omluvou, že je s tímto zatěžujeme.

Celou odpověď najdete níže jako soubor ke stažení.

A doplňujeme, že šekem mzdu ani plat nahradit nelze, nelze ani nutit zaměstnance, aby sdělil svůj účet, nelze ani požadovat, aby zaměstnanec o výplatu v hotovosti žádal. A nakonec nelze ani nutit odborovou organizaci, aby souhlasila s něčím, co je individuálním právem zaměstnance. Nelze ani trestat zaměstnance, který se chová v souladu se zákoníkem práce. Právní pomoc jsme v těchto případech připraveni vždy poskytnout.

Soubory ke stažení

Podobné články

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:13

Dovolená ve zkušební době

Naše nová členka ve zkušební době nutně potřebovala z rodinných důvodů dovolenou. Bude mít čerpání dovolené nějaký vliv na zkušební dobu?

Aktuality 16. 5. 2024 / 18:22

Odpočet hodnoty daru od základu daně

Slyšel jsem, že došlo ke změnám v daních. Jsem zvyklý, že každý rok daruji menší peněžní dar...

Aktuality 16. 5. 2024 / 17:14

Výstupní prohlídka – co to je a kdy se provádí

V praxi jsme se setkali s pojmem výstupní prohlídka. Co to vlastně je a kdy se používá?

Načíst další
 
Napište nám