Brífink po krajské konferenci odborářů z Ústeckého kraje

Po krajské konferenci odborových organizací Ústeckého kraje ve středu 20. září se jejich účastníci sešli na krátkém brífinku s novináři, aby je informovali o současných problémech zaměstnanců ve zdravotnictví a v sociálních službách, které mají dopad i na pacienty a klienty. Za vedení odborového svazu se zúčastnil místopředseda Lubomír Francl. Přišel také místopředseda odborové organizace LOK-SČL v ústecké Masarykově nemocnici Jan Mudruňka.

Místopředseda OS Lubomír Francl informoval o novele zákoníku práce, která zdravotníkům zvyšuje na dvojnásobek množství povolené přesčasové práce, a o způsobu, jak byla přijata. Připomněl, že má platit už od 1. října, takže zaměstnavatelé dostali na změnu organizace práce 11 dní, přestože jde o velkou změnu. Popsal jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem, spolupráci s Lékařským odborovým klubem a jednání se Sekcí mladých lékařů České lékařské komory.

Eva Vinická, předsedkyně odborové organizace v Nemocnici Děčín, která je součástí Krajské zdravotní, a. s., popsala, jak se v této příhraniční oblasti potýkají již léta s nedostatkem personálu, protože lidé si často hledají práci v Německu, případně i mimo obor zdravotnictví. Absolventky zdravotních škol nastoupí, rozhlédnou se a po čase odcházejí, protože nápor práce a finanční ohodnocení za tuto práci jim nevyhovují.

Předseda místní odborové organizace Sociální péče Děčín Jiří Červík popsal, že vysoká inflace a nezvyšování platů způsobily kritickou personální situaci v sociálních službách. Vážný dopad bude mít i chystané omezení benefitů pro zaměstnance.

Předsedkyně odborového organizace v Lázních Teplice Alena Langfellnerová popsala, jak se lázně vyrovnávaly s epidemií covidu, a uvedla, že nyní se již situace vrací do normálu, ovšem problémem je nedostatek zaměstnanců všech profesí v lázních.

Předsedkyně odborové organizace Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Vlčková popsala situaci v hygienické službě a nejistotu, kterou způsobují nyní připravované změny v hygienické službě. Pro krajské hygienické stanice je na rok 2024 avizováno snížení o 2 % finančních prostředků na platy a o 5 % na provoz.

Místopředseda odborové organizace LOK-SČL v ústecké Masarykově nemocnici Jan Mudruňka informoval o množství přesčasů u lékařů. Uvedl, že někteří odpracují až dvojnásobek svého pracovního úvazku, často z ekonomických důvodů, vzhledem k tomu, jak jsou finančně ohodnoceni za řádnou pracovní dobu.

Na závěr Lubomír Francl seznámil s tím, že delegáti krajské konference Ústeckého kraje v usnesení přijali závěry, v nichž se obracejí na politiky, a výzvu určenou politikům vládních stran.

Oba dokumenty najdete níže jako soubory ke stažení.

Video z brífinku zpracováváme a poté zde bude také uveřejněno.

Foto autorka

Soubory ke stažení

Podobné články

Aktuality 15. 3. 2024 / 11:37

Krajská rada Ústeckého kraje jednala s hejtmanem Schillerem

Jednání krajské rady Ústeckého kraje s hejtmanem kraje Ing. Janem Schillerem a radním pro zdravotnictví Ing. Radimem Laiblem se konalo dne 5. března.

Aktuality 13. 11. 2023 / 12:12

Ústecká KR jednala s vedením kraje nejen o odměňování

Krajská rada Ústeckého kraje jednala 31. října s hejtmanem Ing. Janem Schillerem a jeho kolegy.

Aktuality 24. 9. 2023 / 13:00

Ústecká krajská konference – 20. 9. 2023

Krajská konference OS odborových organizací z Ústeckého kraje se konala ve středu 20. září.

Načíst další
 
Napište nám