Karlovarská krajská konference – 4. 10. 2023

Krajská konference OS odborových organizací z Karlovarského kraje se konala ve středu 4. října. Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková informovala o nesouhlasu odborového svazu s vládním úsporným balíčkem a s legalizací dvojnásobného množství přesčasů a o jednáních, která odborový svaz kvůli tomu vedl. Seznámila s návrhy odborového svazu na zvýšení platů a mezd a s projednáváním úhradové vyhlášky.

Místopředsedkyně OS Jana Hnyková popsala situaci v sociálních službách a projednávání legislativních návrhů, které se jich týkají. Informovala také o další činnosti odborového svazu, především o náboru členů a připravovaných webinářích.

Regionální manažer a inspektor BOZP Vladimír Andrejch informoval o práci svazových inspektorů BOZP a o jejich kontrolách v odborových organizacích.

S činností krajské rady v období od sjezdu odborového svazu seznámila ve své zprávě předsedkyně karlovarské krajské rady Eva Nájemníková.

V diskusi se účastníci konference nejvíce věnovali nedostatku personálu, který je nejtíživější v sociálních službách, což vede k přetěžování zdravotnické záchranné služby a v delším horizontu i ke zhoršování péče o klienty. Kritizovali také zvýšení přesčasů pro zdravotníky a úsporný vládní balíček, především omezení nezdaněných benefitů pro zaměstnance a snížení FKSP z 2 % na 1 %.

Na závěr schválili usnesení, jehož součástí jsou závěry s požadavky na řešení aktuálních problémů, včetně požadavku, aby Rada Karlovarského kraje urgentně řešila kritickou personální situaci v sociálních službách. Účastníci konference schválili také výzvu vládním politikům nazvanou Zastavte to a buďte opravdu zodpovědní. Oba materiály najdete níže jako soubory ke stažení.

Zpráva o činnosti krajské rady Karlovarského kraje

V pondělí 5. prosince 2022 se uskutečnilo setkání členů krajské rady s hejtmanem Ing. Petrem Kulhánkem a vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Karlovarského kraje Ing. Alenou Šalátovou. Jednalo se o příplatcích na záchrance (projednávali Pavla Floriánová a Jan Pujman), o komunikaci mezi kardiochirurgickým oddělením Karlovarské krajské nemocnice a Nemocnicí Sokolov (projednávali Eva Nájemníková a Lenka Proislová) a o situaci v v Dětském centru Karlovy Vary (prezentovala Iveta Kirchová).

Dále byly projednány náborové příspěvky pro zdravotníky v rámci Karlovarského kraje a možnosti telemedicíny. Hejtman Kulhánek deklaroval, že dojde k navýšení dvou příplatků na ZZS Karlovarského kraje (oba příplatky v souhrnné výši 1600 Kč na osobu). SOHZ se postupně snižuje, až na letošních 180 mil. Kč v rámci Karlovarské krajské nemocnice. Debatovalo se i o navýšení mezd v nemocničních zařízeních kraje. OS doporučuje zahájit kolektivní vyjednávání s požadavkem na 10% navýšení mezd, což vzhledem k stávající 15% inflaci není nadnesený požadavek. Hejtman poukazoval na dosavadní mediální prohlášení týkající se navýšení platů/mezd ze strany ministra zdravotnictví a ministra financi, která nejsou povzbudivá. Dále ujišťoval přítomné, že nedojde k zeštíhlení ani privatizaci nemocnice v Chebu, čímž chtěl rozptýlit neověřené informace. Členové krajské rady a zástupci kraje se dohodli na další spolupráci v rámci pravidelných schůzek.

V lednu 2023 členové krajské rady informovali o probíhajících kolektivních vyjednáváních. V Nemocnici Sokolov je nově platnost kolektivní smlouvy od března (dříve od dubna). V Dětském centru Karlovy Vary nově vznikla dětská skupina (školka), která je využívána na 100 % zejména zdravotnickými pracovníky Karlovarské krajské nemocnice. V Karlovarské krajské nemocnici se chystá kolektivní vyjednávání. Eva Nájemníková podala informace z jednání výkonné rady, kterého se zúčastnili ministr zdravotnictví Vlastimil Válek s kolegy.

V únoru byla v nemocnici v Sokolově podepsána kolektivní smlouva obsahující nový benefit 6000 Kč na dovolenou nebo tábor. Navýšení v průměru 7 % do základu, navýšení ÚPS i DPP. Na záchrance bylo rozhodnuto o navýšení o 5 % do základu a u některých sester navýšení v rámci kariérního řádu. V Dětském centrum přidáno nebylo. Na ZZS došlo k navýšení zvláštních příspěvků a stravné je bez doplatku z FKSP. Řeší se parkování v záchrance v Chebu pro externí pracovníky.

V březnu se rámci on-line porady předsedů on-line sešla i krajská rada.

V dubnu se projednávala elektronizace pacientské dokumentace, k níž dochází v Nemocnici Sokolov. Konal se den pro zaměstnance na koupališti Michal a příprava na závod dračích lodí. Na záchrance byly po jednání s vedením odstraněny kamery, které snímaly dění na pracovišti. Je slíben benefit pro externí pracovníky ZZS, kteří by platili parkovné při výkonu práce v Chebu. Kolektivní vyjednávání v Lázních Jáchymov je složité. Výkonná rada OS jednala on-line.

V květnu se v Nemocnici Sokolov konal den se zaměstnanci a chystal se dětský den. Řešil se problém s kamerovým systémem na RTG v Karlovarské krajské nemocnici. V Dětském centru se bude provádět sanace budovy, což omezí provoz zahrady. Jednání výkonné rady se účastnil předseda ČMKOS Josef Středula, diskutovalo se o jeho kandidatuře na prezidenta.

V červnu v Nemocnici Sokolov zaměstnavatel podpořil odbory ve stávkové pohotovosti. V Dětském je centru situace stabilní, v Karlovarské krajské nemocnici byl vyřešen problém s kamerovým systémem. V Lázních Jáchymov zatím nedošlo k dohodě, bude využito zprostředkovatele. Ústředním tématem jednání krajské rady byl konsolidační balíček a návrhy Ministerstva zdravotnictví. Zástupci krajské rady natočili video na výjezdním zasedání v Itálii. V bohaté diskuzi se krajská rada shodla, že stávková pohotovost, zakládání stávkových výborů, týden neklidu a pořádání mítinků by mělo vést k tomu, aby na podzim došlo ve spolupráci s ostatními svazy k výraznému projevu nesouhlasu, a to buď demonstrací, nebo generální stávkou.

V červenci a v srpnu krajská rada nejednala.

V září se krajská rada dohodla, že nebude po krajské konferenci pořádat brífink k úspornému balíčku a navýšení přesčasů, pokud bude třeba, bude reagovat operativně. Ve všech nemocnicích se vyčkává na konečné znění novely zákoníku práce, které mění přesčasy ve zdravotnictví. Členové krajské rady diskutovali o akci Quo vadis české zdravotnictví. Krajská rada se dohodla na zkvalitnění komunikace a lepší spolupráci.

Foto Jana Hnyková

Soubory ke stažení

Podobné články

Aktuality 8. 12. 2022 / 12:32

Karlovarská krajská rada jednala s hejtmanem Kulhánkem

V pondělí 5. prosince se uskutečnilo setkání členů krajské rady Karlovarského kraje s hejtmanem Ing. Petrem Kulhánkem a vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu Karlovarského kraje Ing. Alenou Šalátovou.

Aktuality 20. 9. 2022 / 16:01

Karlovarská krajská konference OS – 20. 9. 2022

Karlovarská krajská konference jednala v úterý 20. září.

Aktuality 15. 8. 2022 / 18:05

Karlovarská KR – plnění programu OS

Zpráva karlovarské krajské rady OS o plnění programu OS od VIII. sjezdu odborového svazu do 30. června 2022.

Načíst další
 
Napište nám