Brífink po krajské konferenci odborářů z Pardubického kraje

Po krajské konferenci odborových organizací z Pardubického kraje se v úterý 17. října někteří její účastníci sešli s novináři na krátkém brífinku, aby je informovali o situaci zaměstnanců ve zdravotnictví a v sociálních službách. Za vedení odborového svazu se brífinku zúčastnila předsedkyně Dagmar Žitníková, která uvedla, že hlavním tématem jednání krajské konference bylo odměňování a nedostatek zaměstnanců ve zdravotnictví a v sociálních službách a s tím spojené přetěžování zaměstnanců a velké množství přesčasové práce.

Martin Vostal ze Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje uvedl, že nedostatek zaměstnanců ve zdravotnictví už se dnes týká nejen lékařů, ale i sester, sanitářů, zaměstnanců technických provozů, chybějí kuchaři, údržbáři a další profese. Proto delegáti konference vyzývají vládu, aby problém začala urychleně řešit, aby nedocházelo k dalšímu prohlubování této personální krize. Zaměstnanci chybějí také na záchranné službě, navíc se při transportu pacienta do nemocnice potýkají s tím, že v nemocnicích nemají otevřená všechna oddělení, někdy jsou omezené i příjmové ambulance, takže je nutné vézt pacienta do jiné nemocnice, což samozřejmě prodlužuje dobu jeho transportu.

Světluše Konečná z Chrudimské nemocnice potvrdila, že v jejich nemocnici je uzavřená část lůžek, takže pacienti musí být posíláni do jiných nemocnic. To, že v nemocnicích chybí personál, není zaviněno jejich managementy, ale je to systémová chyba. Vzhledem k tomu, že během pěti let bude v důchodovém věku asi 15 tisíc zdravotních sester a zájemci o tuto práci ze škol do nemocnic nepřicházejí, je otázka, kdo se potom bude o pacienty starat.

Gabriela Synková z Poličské nemocnice doplnila, že chybějící lůžka akutní péče enormně zvyšují tlak na následnou péči, pacienti tam přicházejí nedoléčení, takže potřebují další různá vyšetření, kvůli kterým musí být převáženi do nemocnic poskytujících akutní péči, což velmi zvyšuje náklady na převozy.

Dagmar Žitníková shrnula, že náročnost práce a přesčasy vyhánějí personál z nemocnic, vzhledem k demografické situaci a k již zmíněnému odchodu velkého množství sester do důchodu v nejbližších letech je nejvyšší čas, aby se situace začala řešit. Odborový svaz se o tom snaží jednat s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem i s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. Předložil návrh na zvýšení základních platů jak zdravotníků, tak i nezdravotníků. Je důležité, aby do nemocnic nastoupili absolventi, a to nejen kolem 30 %, jako se to děje dnes, ale daleko více. To samozřejmě souvisí s pracovními podmínkami a s odměňováním. Odbory chtějí, aby vláda připravila zákon, kterým sjednotí odměňování ve všech zdravotnických zařízeních, aby nedocházelo k tomu, že zdravotní sestry v příspěvkových organizacích mají skoro o deset tisíc korun více než sestry v nemocnicích, které jsou obchodní společnosti. Odbory požadují také zvýšení platů v sociálních službách, protože práce tam je velmi náročná a fluktuace obrovská. Je nutné, aby zdravotnictví a sociální služby byly větší prioritou.

***

Novináři obdrželi závěry krajské konference, v nichž jsou pojmenovány hlavní problémy zdravotnictví a sociálních služeb a vytyčeny požadavky na jejich řešení, a výzvu delegátů krajské konference politikům, aby byli opravdu zodpovědní, zastavili rozpad společnosti, rozpad zdravotnictví, rozpad sociálních služeb a řádně vedli sociální dialog.

Oba materiály viz níže jako soubory ke stažení.

Video z brífinku připravujeme.

Foto Miloslav Toušek

Aktuality 11. 3. 2024 / 17:48

Krajská rada Pardubického kraje jednala s hejtmanem Netolickým

Ve středu 21. února jednala krajská rada Pardubického kraje s hejtmanem JUDr. Martinem Netolickým.

Aktuality 8. 1. 2024 / 9:52

Je dobré, že se vzájemně informujeme a stojíme při sobě

Kolektivní vyjednávání fúzovaných nemocnic Pardubického kraje probíhalo tentokrát velmi složitě.

Aktuality 9. 11. 2023 / 19:13

Pardubická KR se na svém jednání seznámila s Poličskou nemocnicí

V úterý 7. listopadu vyrazila krajská rada Pardubického kraje na pozvání členky krajské rady Gábiny Synkové do její domovské organizace v Poličské nemocnici.