Moravskoslezská krajská konference – 31. 10. 2023

Krajská konference OS odborových organizací z Moravskoslezského kraje se konala v úterý 31. října v Ostravě. Předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková informovala o nesouhlasu odborového svazu s vládním úsporným balíčkem a s legalizací dvojnásobného množství přesčasů a o jednáních, která odborový svaz kvůli tomu vedl. Seznámila s návrhy odborového svazu na zvýšení platů a mezd a s projednáváním úhradové vyhlášky.

Popsala situaci v sociálních službách a projednávání legislativních návrhů, které se jich týkají. Informovala také o další činnosti odborového svazu, především o náboru členů a připravovaných webinářích.

O kontrolní činnosti inspektorů BOZP a o významu těchto kontrol informovala svazová inspektorka BOZP Andrea Hrabčáková.

Prezentaci o činnosti krajské rady v období od sjezdu odborového svazu okomentoval její člen Martin Gall, doplnili jej předsedkyně Andrea Drexlerová a místopředseda Vít Přibylík. Prezentaci najdete níže jako soubor ke stažení.

V diskusi se účastníci konference nejvíce věnovali nedostatku personálu, omezení nezdaněných benefitů pro zaměstnance a snížení FKSP z 2 % na 1 %.

Na závěr schválili usnesení, jehož součástí jsou závěry s požadavky na řešení aktuálních problémů. Účastníci konference schválili také výzvu vládním politikům nazvanou Zastavte to a buďte opravdu zodpovědní. Oba materiály najdete níže jako soubory ke stažení.

Zpráva o činnosti krajské rady Moravskoslezského kraje

Krajská rada pracuje ve složení předsedkyně Bc. Andrea Drexlerová, místopředsedaVít Přibylík, členové Monika Botoš, Zuzana Sargová, Martin Gall, Hana Nohelová a Petr Lasák. Krajská rada spolupracuje s regionálním manažerem Mgr. Ladislavem Kucharským a inspektorkou BOZP Bc. Andreou Hrabčákovou.

Krajská rada se schází jednou měsíčně na jednáních ve Fakultní nemocnici Ostrava, předáváme si informace z výkonné rady, probíráme aktuání dění, hledáme řešení problémů jednotlivých odborových organizací, pomáháme při založení nových odborových organizací.

Členové krajské rady se aktivně účastní protestních akcí a dalších akcí odborového svazu, seminářů a konferencí.

Předsedkyně krajské rady Bc. Andrea Drexlerová je členkou výkonné rady odborového svazu za Moravskoslezský kraj a zároveň místopředsedkyní Regionální rady odborových svazů Moravskoslezského kraje a zúčastňuje se jednání krajské tripartity.

Členové krajské rady jsou aktivní v sekcích odborového svazu – sekce nemocnic, sekce pro práci s členskou základnou, sekce zdravotnických záchranných služeb, sekce sociál, sekce nezdravotnických pracovníků.

V roce 2022 a 2023 krajská rada zorganizovala na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje setkání se zástupci kraje v oblasti zdravotnictví a sociální péče.

Velkou pozornost krajská rada věnuje vzdělávání členů a získávání nových členů, angažuje se v projektu Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU), jehož cílem je zvýšení členské základny.

Krajská rada zve zástupce odborových organizací na svá jednání, vyzývá je, aby se na ni obrátili se svými problémy i aby se pochlubili tím, co se jim podařilo.

***

Po skončení krajské konference následoval brífink, na němž byly novinářům podány informace o nedostatku personálu na pracovištích, nedostatečném odměňování, přesčasech a dalších aktuálních problémech. Informace o brífinku včetně videa najdete na: https://www.zdravotnickeodbory.cz/aktuality/brifink-po-konferenci-odboraru-z-moravskoslezskeho-kraje/

Foto Miloslav Toušek

Soubory ke stažení

Podobné články

Aktuality 3. 11. 2023 / 8:02

Brífink po konferenci odborářů z Moravskoslezského kraje

Po krajské konferenci odborových organizací Moravskoslezského kraje v úterý 31. října se jejich účastníci sešli na krátkém brífinku s novináři.

Aktuality 27. 6. 2023 / 22:26

OS KOVO uspořádal demonstraci v Ostravě, zúčastnil se i náš OS

Demonstraci proti asociálním záměrům vlády na úspory, které by dopadly především na zaměstnance, rodiny s dětmi  a zdravotně postižené, uspořádal v úterý 27. června v Ostravě OS KOVO.

Aktuality 12. 10. 2022 / 5:41

Moravskoslezská krajská konference OS – 11. 10. 2022

Moravskoslezská krajská konference jednala v úterý 11. října.

Načíst další
 
Napište nám