Na setkání hygieniků byli ředitelé, zástupci ministerstva i odboráři

Ve dnech 2. a 3. října tohoto roku se uskutečnilo setkání, které můžeme označit jako historické. Pozor, nikoliv hysterické! Naopak. V úžasném prostředí hotelu Pohoda v Luhačovicích-Pozlovicích se konalo jednání s vedením Ministerstva zdravotnictví, konkrétně s hlavní hygieničkou MUDr. Pavlou Svrčinovou, Ph.D., náměstkem ministra zdravotnictví Bc. Josefem Pavlovicem, ředitelem odboru ochrany veřejného zdraví Mgr. Matyášem Fošumem a státním tajemníkem na Ministerstvu zdravotnictví Mg. Stanislavem Měšťanem. Jednání se účastnili také všichni ředitelé krajských hygienických stanic České republiky.

A jako třešnička na dortu jsme zasáhli do jednání my jako členové výboru sekce pracovníků hygienické služby odborového svazu. Odborový svaz reprezentovala vedoucí právního a sociálního oddělení OS Ing. Ivana Břeňková, členka výkonné rady OS Bc. Lada Cinegrová, řídící sekce pracovníků hygienické služby Ing. Jiří Pohořalý, zástupkyně řídícího sekce Hana Michálková, členky výboru sekce Ivana Vaňoučková, Alena Willhelmová, Mgr. Jana Němcová a MVDr. Zuzana Bartošová. Dále se účastnily členky pracovní skupiny sekce MUDr. Gacka Slavíková a Jitka Hlaváčová, podpořila nás i bývalá členka výboru Jana Rusfelová.

O čem jsme jednali? Vzhledem k tomu, že hygienická služba řeší širokou škálu problémů minulé, současné i budoucí doby naší společnosti, nelze program jednání vměstnat do tohoto článku. Samozřejmě jednalo se znovu o centralizaci hygienické služby, která je stále na pořadu dne a dostává konkrétní podobu. Přesto jsme se za naše odborové organizace neubránili dojmu, že ne ve všem je jasno. A jak víme z mnohých případů, ne všechny změny mohou vést k lepšímu. Ale nebuďme pesimisty a věřme, že připravované změny dobře dopadnou.

Hlavní hygienička MUDr. Pavla Svrčinová, Ph.D, nás seznámila se všemi připomínkami, které zaslali ředitelé krajských hygienických stanic, ale i připomínkami, které jsme shromáždily za náš odborový svaz k novele zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, nastínila jejich možné řešení a předestřela další možné diskuze v jednotlivých hygienických oborech.

Odborný program byl doplněn zdravicemi významných osobností Zlínského kraje, které zorganizovala ředitelka KHS Zlín MUDr. Eva Sedláčková, Ph.D, se svým týmem spolupracovníků zastoupených Mg. Bc. Vladimírem Možíškem, LL.M., ředitelem sekce OPVZ. Patří jim velké díky! Přišli nás pozdravit a seznámit se současným stavem i minulou historií generální ředitel komplexu Lázní Luhačovice, a. s., Ing. Jiří Dědek, ředitel podniku Vincentka, a. s., Ing. Jan Šumašala a ředitel hotelu Pohoda Ing. Josef Michálek.

Jednání se vedla i ve večerních hodinách a pevně doufám, že jsme si naše názory navzájem přiblížili. Postřehy i připomínky z reálného života našich zaměstnanců možná zněly uším pracovníků Ministerstva zdravotnictví někdy až bizarně, ale znáte to, představa a realita nemusí být totéž.

Ředitelé krajských hygienických stanic naše vstupy k projednávaným bodům přivítali a konstatovali, že jsme vnesli „čerstvý vítr“ do společného jednání. Nakonec neměli jsme co ztratit. Jednali jsme za nás, za všechny, a to jak v oblasti již zmíněné centralizace hygienické služby, změny FKSP, zákoníku práce a dalších. Závěrem velké díky Ministerstvu zdravotnictví a OSZSP ČR za realizaci této akce, díky také všem za účast! Doufejme, že společné setkání nebylo poslední. Pokud je dialog, je šance na řešení.

Foto Ivana Břeňková

Podobné články

Aktuality 12. 6. 2024 / 18:23

Výměna zkušeností se slovenskými kolegy z hygienické služby

Ve dnech 10. a 11. června se v Bratislavě se setkali zástupci odborových organizací z krajských hygienických stanic, Státního zdravotního ústavu a zdravotních ústavů se slovenskými kolegy.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 17. 3. 2024 / 7:13

Sekce pracovníků hygienické služby jednala s ministrem Válkem

Členové sekce pracovníků hygienické služby odborového svazu jednali ve čtvrtek 14. března 2024 na Ministerstvu zdravotnictví s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem a dalšími zástupci ministerstva.

Načíst další
 
Napište nám