KR a odboráři z nemocnic jednali s hejtmanem Grolichem

Krajská rada, předsedové odborových organizací OS z nemocnic v Jihomoravském kraji a členové Lékařského odborového klubu se v úterý 14. listopadu sešli na Krajském úřadě Jihomoravského kraje s hejtmanem Janem Grolichem a radním pro zdravotnictví Karlem Podzimkem. Byla to druhá schůzka a opět velice podnětná. Na začátku jednání bylo řečeno, že hejtman Grolich i radní Podzimek mají schůzku s vládou, jejímž tématem bude také zdravotnictví. Bylo to ještě před podepsáním dohody mezi vládou a odbory a lékaři.

Probírala se i problematika platových tabulek sester v době, kdy se posouvá odchod do důchodu a tabulky končí po 32 letech praxe, tedy cca v padesáti letech věku, dál už nic. Hejtman odpověděl, že oni s tím nic nenadělají a že by bylo lepší tabulky zrušit. Stará obehraná písnička. Dle pana radního přišli s výborným nápadem zavést motivační příspěvek pro studenty. Tvrdí, že jako první v republice. Že kraj bude 640 studentům přispívat na praxi a ještě více nad rámec povinné praxe. Ale starším sestrám ne. Proč taky…

Oba představitelé krajského úřadu byli upozorněni všemi přítomnými na špatnou personální situaci nelékařů, pomocného personálu a dalších profesí v nemocnicích. Oba byli přítomnými zástupci nemocnic Jihomoravského kraje požádáni o podporu při jednáních s vládou a Ministerstvem zdravotnictví pro prosazení tabulek navrhovaných odborovým svazem, protože nízké finanční ohodnocení je hlavním důvodem, že tito zaměstnanci v nemocnicích chybí.

Od radního Podzimka jsme dostali příslib, že by se s námi 1x za 3 měsíce rádi scházeli, abychom projednali všechny problémy. Takže budeme hledat termín co nejdříve po novém roce, jelikož do krajských voleb už moc času nezbývá.

Podobné články

Aktuality 7. 11. 2023 / 21:29

Brífink po krajské konferenci odborářů z Jihomoravského kraje

Po krajské konferenci odborových organizací z Jihomoravského kraje se v úterý 7. listopadu v Brně sešli její účastníci s novináři.

Aktuality 7. 11. 2023 / 20:19

Jihomoravská krajská konference – 7. 11. 2023

Krajská konference OS odborových organizací z Jihomoravského kraje se konala v úterý 7. listopadu v Brně.

Aktuality 12. 6. 2023 / 14:17

Zemřela kolegyně a kamarádka Ivana Frolichová

Se zármutkem a bolestí oznamujeme, že už nikdy mezi nás nepřijde naše kamarádka, kolegyně, předsedkyně odborové organizace v břeclavské nemocnici a členka krajské rady Jihomoravského kraje paní Ivana Frolichová.

Načíst další
 
Napište nám