Změny v oblasti zaměstnaneckých benefitů v roce 2024

Uzákoněním konsolidačního balíčku došlo od 1. ledna 2024 k významným změnám v oblasti zaměstnaneckých benefitů. Nejvýznamnější změny se odehrály v oblasti fondu kulturních a sociálních potřeb (FKSP). Změny, které nastaly v oblasti zaměstnaneckých benefitů, lze rozdělit do tří, respektive čtyř oblastí – zdanění benefitů obecně, snížení základního přídělu do fondu kulturních a sociálních potřeb a omezení jeho disponibility, zrušení vyhlášky o FKSP a změna ve zdanění příspěvku na stravování.

Zdanění benefitů

Od 1. ledna došlo ke změnám v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, které se týkají též § 6 odst. 9 upravujícího osvobození příjmů od daně. Byl nastaven limit pro nepeněžní plnění poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnanci z FKSP, sociálního fondu, přičemž částka, která byla určena jako strop, se rovná polovině průměrné mzdy za zdaňovací období. Pro rok 2024 je tato částka ve výši 21 983,50 Kč. Je důležité zmínit, že do tohoto limitu se nezapočítávají mimo jiné příspěvky na produkty spoření na stáří a na stravování.

Snížení základního přídělu do FKSP

Od začátku tohoto roku se snížil základní příděl do fondu z 2 % na 1 % nákladů zúčtovaných na platy a náhrady platů, popřípadě mzdy a náhrady mzdy a odměny za pracovní pohotovost. Zároveň s tím došlo k omezení nakládání se základním přídělem, když 50 % prostředků základního přídělu fondu lze použít pouze na příspěvky na produkty spoření na stáří zaměstnanců, které jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob. Suma, se kterou lze svobodně nakládat v rámci pravidel fondu, se tak meziročně fakticky ztenčila na čtvrtinu.

Na druhou stranu přestalo v souvislosti se zrušením vyhlášky o FKSP platit pravidlo, podle kterého mohl zaměstnavatel přispívat zaměstnanci na penzijní připojištění pouze do výše jeho vlastní úložky. Od nového roku lze zaměstnanci přispívat v libovolné výši. Samozřejmě za dodržení všech obecných podmínek a zásad jako jsou zákaz diskriminace, rovné zacházení apod.

Vázanost prostředků na příspěvky na produkty spoření na stáří se týká 50 % základního přídělu. S ostatními prostředky fondu včetně prostředků fondu převedených z roku 2023 lze hospodařit bez tohoto omezení.

Zrušení vyhlášky o FKSP

Změnou rozpočtových pravidel došlo k úplnému zrušení vyhlášky č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb. Její funkci přebraly nově jednotlivé podnikové kolektivní smlouvy, případně vnitřní předpisy organizací, které mají nově upravovat pravidla pro tvorbu a čerpání FKSP v rámci podmínek nastavených právními předpisy, tedy především zákony č. 218/2000 Sb. a č. 250/2000 Sb. Je zřejmé, že právě tato změna předpokládá výrazně větší zapojení zaměstnavatele, ale též odborové organizace při tvorbě pravidel správy a hospodaření FKSP.

Od 1. ledna si mohou jednotlivé organizace nastavit pravidla pro čerpání a tvorbu FKSP podle vlastních představ bez ohledu na ustanovení, která doteď provázela vyhlášku o FKSP. Samozřejmě v mantinelech stanovených právními předpisy upravujícími FKSP. Jde především o samotný účel fondu, který se nemění a kterým je zabezpečení kulturních a sociálních potřeb zaměstnanců, případně jejich rodinných příslušníků a ostatních osob. A dále nově vázanost 50 % základního přídělu na produkty spoření na stáří. Na druhou stranu již není nutné při hospodaření s fondem myslet na obecná pravidla hospodaření uvedená především v § 3 zrušené vyhlášky. Není tak například nutné, aby zaměstnavatel zaplatil plnění, na které je poskytován příspěvek z FKSP, v plné výši.

Přestože zrušením vyhlášky o FKSP došlo k liberalizaci pravidel hospodaření, je dobré myslet při nastavování pravidel hospodaření s fondem na provázanost se zákonem o daních z příjmů, ve kterém je uvedeno, jaké zaměstnanecké benefity jsou osvobozeny od daně z příjmu. Obecně lze totiž poskytovat plnění, která budou od daně osvobozena, stejně jako plnění, která osvobozena nebudou.

Zdanění příspěvku na stravování

Co se týče zdanění příspěvků na stravování zaměstnanců, došlo k úplnému otočení pozic. Zatímco ještě nedávno byl příspěvek zaměstnavatele na stravování osvobozen u zaměstnance vždy v plné výši a omezení osvobození platilo pro zaměstnavatele, nyní je vše naopak. Příspěvek na stravování je nyní na straně zaměstnavatele plně osvobozen od daně, u zaměstnance je pak nově nastaven limit ve výši 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin. To samé platí též pro případný další příspěvek na stravování v rámci jedné směny trvající v úhrnu s povinnou přestávkou déle než 11 hodin. Pro rok 2024 je 70 % horní hranice stravného ve výši 116,20 Kč. Ve výsledku tak došlo ke sjednocení pravidel pro poskytování nepeněžního příspěvku na stravování (ve vlastním stravovacím zařízení, stravenky apod.) a tzv. stravenkového paušálu.

Podobné články

Aktuality 11. 5. 2023 / 21:07

Jednání Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání

Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů, známá pod zkratkou AKV, má za cíl zvyšování úrovně kolektivního vyjednávání a uzavírání kolektivních smluv.

Aktuality 20. 1. 2021 / 18:53

Epidemie komplikuje i kolektivní vyjednávání v organizacích

Doba covidová se velmi špatně podepisuje na běžných aktivitách, na našem životě, zdraví, vztazích a samozřejmě na sociálním dialogu a kolektivním vyjednávání.

Aktuality 5. 2. 2020 / 17:42

Změny ve vyhlášce o FKSK od 1. ledna 2020

Od 1. ledna 2020 vešla v platnost vyhláška č. 357/2019, kterou se mění vyhláška č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb.

Načíst další
 
Napište nám