Výkonný výbor EPSU podpořil investice do veřejných služeb

Jednání výkonného výboru Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) se konalo dne 13. října v Ženevě a následně ve dnech 29. a 30. listopadu 2023 v Bruselu.

Jednání 13. října v Ženevě

Dne 13. října se konalo jednání výkonného výboru EPSU v Ženevě před kongresem celosvětové odborové federace veřejných služeb – Internacionály veřejných služeb (PSI).

Členové výkonného výboru EPSU odsouhlasili deklaraci, která byla předložena kongresu PSI a kongresem odsouhlasena. V deklaraci je uvedeno, že veřejné služby měly nezastupitelnou roli v době covidové pandemie, ale jako by se na to zapomnělo a zapomnělo se na negativní dopady škrtů provedených před pandemií, na rozvoj poskytovatelů soukromých služeb. Soukromí poskytovatelé veřejných služeb způsobují nerovný přístup k veřejným službám, jejich roztříštěnost a neefektivitu výdajů veřejných prostředků.

Odbory v celé Evropě se brání škrtům ve veřejných službách. Výkoný výbor EPSU vyzval všechny odborové svazy k národním mobilizacím a demonstracím. Investice do veřejných služeb nelze hodnotit pouze jako náklady státu, ale jsou nutnou investicí pro zajištění lidských práv.

Projekt společné a sociální Evropy je pro odbory o solidaritě mezi lidmi a národy.

Musí dojít k zamezení výskytu násilí a všech forem diskriminace.

Státy EU musí vytvořit politiky, které budou chránit a posilovat práva občanů.

To vyžaduje:

– uznání veřejných služeb jako hodnoty, která zaručuje základní lidská práva a služby,

– ochranu veřejných služeb,

– závazek k posílení sociálního státu,

– podporu sociálního dialogu na evropské úrovni,

– vysoké krytí práv zaměstnanců kolektivními smlouvami,

– investice pro úspěšný nábor a udržení zaměstnanců ve veřejných službách,

– slušné platy a mzdy zaměstnanců.

Nové technologie a umělá inteligence musí být zaměřeny na kvalitní život a práci lidí, musí zajistit zlepšení veřejných služeb.

Výkonný výbor EPSU podpořil eurodemonstraci proti úsporným opatřením a za spravedlivé životní podmínky pro zaměstnance, která se připravovala v Bruselu na 12. prosince 2023.

Jednání 29. a 30. listopadu v Bruselu

Ve dnech 29. a 30. listopadu se v Bruselu konalo poslední jednání výkonného výboru EPSU v roce 2023. Zásadními body byly ty, které se týkaly přípravy kongresu EPSU. Kongres se bude konat v dnech 16. až 20. června v Bukurešti, bude volit vedení EPSU, členy výkonného výboru a jednotlivých výborů pro sektorový sociální dialog. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR je zastoupen v sektorovém dialogu pro zdravotnictví a sociální služby, zastupuje také Českou republiku ve výkonném výboru.

Mezi kongresy se aktualizuje akční program práce EPSU. K programu se mohou vyjadřovat všechny odborové svazy podle potřeby. Výkonný výbor EPSU posuzuje předložené návrhy, dává doporučení pro nebo proti jejich přijetí. Konečné rozhodnutí je na hlasování delegátů kongresu. Před konáním kongresu se ještě jednou k návrhu programu, úpravám ve stanovách a finančním řádu bude výkonný výbor EPSU vyjadřovat na svém zasedání v březnu roku 2024.

Podmínky práce na dálku

Na jednání výkonného výboru EPSU byla podána informace o aktualizaci Autonomní dohody o práci na dálku z roku 2022. Evropské odbory požadují, aby byla dohoda aktualizována, předložena Evropské radě k implementaci již jako směrnice. Také EPSU požaduje, aby ve směrnici byl zakotven nárok zaměstnanců na odpojení od připojení na počítači, mobilu nebo jiného dosahu pro zaměstnavatele v době nárokového volna zaměstnance.

Složitá jednání se stranou zaměstnavatelů vede Evropská odborová konfederace (EOK), jejímž je EPSU členem.

Eurodemonstrace 12. prosince 2023

Výkonný výbor EPSU byl podrobně informován o připravované eurodemonstraci, kterou pořádá EOK dne 12. prosince v Bruselu. Generální tajemník Jan Willem Goudriaan vyzval všechny odboráře veřejných služeb k podpoře, nejlépe k účasti. Současně vyzval k mobilizaci, demonstracím v jednotlivých státech proti úsporným opatřením, za spravedlivé pracovní podmínky a za zvýšené mzdy zaměstnanců.

Ivana Břeňková informovala o demonstraci českých odborových svazů dne 27. listopadu a akci OSZSP ČR za zvýšení mezd ve zdravotnictví a zrušení další dohodnuté práce přesčas ve zdravotnictví. Akce v České republice byla hodnocena velmi pozitivně, osobně ji ocenil a podpořil i generální tajemník Jan Willem Goudriaan.

Volby do Europarlamentu 6. až 9. června 2024

Evropští odboráři mají obavy z výsledku voleb do Evropského parlamentu. Podle průzkumů by většinu křesel mohly získat krajně pravicové strany. Volby budou pro odbory důležité. Odbory potřebují takové složení Evropského parlamentu, které bude podporovat práva zaměstnanců a udržitelnost veřejných služeb.

Směrnice o adekvátní minimální mzdě

Směrnice o adekvátní minimální mzdě, na které se EPSU podílela, ukládá státům zavést podmínky pro zvýšení minimálních mezd a také stanovuje podmínky pro kolektivní vyjednávání. Pokud nemají jednotlivé státy kryto alespoň 80 % zaměstnanců kolektivními smlouvami, musí připravit národní akční plány. To se týká i České republiky, která má velmi nízké pokrytí práv zaměstnaců kolektivními smlouvami. Národní akční plány musí být státy zveřejněny do konce roku 2025. Evropská Rada vydala v červnu doporučení o posílení sociálního dialogu v EU, ve kterém uznává právo na kolektivní vyjednávání, odkazuje na příslušné úmluvy Mezinárodní organizace práce a žádá členské státy, aby podporovaly sociální dialog včetně kolektivního vyjednávání.

Sociální dialog EPSU pro zdravotnictví a sociální péči

Výbor EPSU pro dialog ve zdravotnictví a sociální služby je velmi aktivní. Výkonnému výboru byla podána informace o účasti zástupců výboru na konferenci Světové zdravotnické organizace (WHO) Time to act, která se konala v Kazachstánu. Účastníky konference byli zástupci WHO, Mezinárodní organizace práce (MOP/ILO) a Evropské asociace zdravotnického managementu (EHMA). Diskuse se zabývala aktuálními otázkami, kterým čelí zaměstnanci ve zdravotnictví nejen v Evropě, ale i ve světě.

Výbor WHO přijal Rámec akcí pro zaměstnance evropského regionu ve zdravotnictví a v sociálních službách.

Rámec zahrnuje mnoho požadavků EPSU na řešení nedostatku personálu, opatření ke zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců a výzvu k integrovanému přístupu ke zdravotní a sociální péči.

Rámec také uznává důležitost ochrany duševního zdraví zaměstnanců i požadavek EPSU na směrnici o psychosociálních rizikových faktorech. Rámec zdůrazňuje význam boje proti násilí ze strany třetích stran a za odstranění rozdílů v odměňování žen a mužů.

EPSU sděluje, že účinné způsoby, jak zlepšit pracovní podmínky, jsou prostřednictvím kolektivního vyjednávání a sociálního dialogu.

Nedostatek personálu je nebezpečným faktorem práce, který způsobuje další stres přetíženým zdravotníkům.

EPSU vyzývá k vytvoření závazných a bezpečných personálních limitů počtu zdravotnických pracovníků.

EPSU požaduje, aby členové regionu WHO-Evropa společně s odbory a profesními organizacemi vypracovali národní strategie pro řešení nedostatku zdravotnických pracovníků. Být zdravotnickým pracovníkem není jen kariérní volba, ale celoživotní závazek, který vyžaduje přístup k vysoce kvalitnímu vzdělání a školení, stejně jako bezplatný nepřetržitý profesní rozvoj.

EPSU nesouhlasí s přístupem k optimalizaci výkonu. Provádění přesunu úkolů s ohledem na ekonomickou nebo procedurální efektivitu nestaví bezpečnost pacientů na první místo a může způsobit, že podmínky pro zaměstnance budou ještě více stresující.

Nesouhlasí s pokusy využít digitalizaci jako nástroj ke zmírnění nedostatku zaměstnanců. Zdravotní péče zaměřená na pacienta vyžaduje lidský přístup, osobní a přímý kontakt s pacientem.

Na evropské úrovni jsou různé projekty pro řešení problémů ve zdravotnictví.

Projekt HEROS pomáhá řešit problémy jednotlivých států, jakými jsou udržení zaměstnanců a kombinace dovedností zaměstnanců k výkonu povolání.

Projekt BeWell se zaměřuje na dovednosti zaměstnanců ve zdravotnictví, podporuje a přispívá ke zvyšování kvalifikace a rekvalifikace zdravotnických zaměstnanců.

Dále výbor EPSU pro zdravotnictví řeší bezpečnost zaměstnanců, hodnocení rizik, revizi směrnice o karcinogenech, mutagenech, reprotoxinech (CMRD 5) a azbestu a také muskuloskeletální poruchy ve zdravotnictví a v sociální péči.

V oblasti sociální péče byla podána informace o nadnárodní společnosti Orpea.

Na začátku roku 2022 byla francouzská nadnárodní společnost Orpea předním soukromým, ziskovým evropským poskytovatelem pečovatelských zařízení v celé Evropě.

Dne 26. ledna 2023 však začal prudký pokles zisků a problém společnosti. Došlo k vydání knihy, která uvedla podrobné odhalení systému zisku na úkor zaměstnanců a obyvatel. Kniha ukázala na nebezpečí a kruté dopady komercionalizace péče, zneužití veřejných prostředků.

Výkonný výbor EPSU byl informován o finanční a personální situaci EPSU, byl mu předložen návrh rozpočtu na následující období a návrh na úpravu členských příspěvků. K návrhu se sejde pracovní skupina, která předloží návrhy řešení, ke kterým se výbor vyjádří na následujícím jednání. Termín je stanoven na 20. a 21. března 2024.

Foto autorka

 

Podobné články

Aktuality 14. 6. 2024 / 21:55

EPSU podpořila demonstraci, poté apelovala na premiéra Fialu

Výkonný výbor EPSU na svém on-line jednání 16. května projednával kongres EPSU, volby do Evropského parlamentu a také podporu připravované demonstraci v Praze.

Aktuality 17. 4. 2024 / 21:45

Výkonná rada OSZSP ČR podpořila demonstraci 7. dubna v Bruselu

7. duben je Světovým dnem zdraví. V tento den Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a koalice občanských organizací ...

Aktuality 17. 4. 2024 / 19:17

EPSU odmítá úsporná opatření v investicích do veřejných služeb

Ve dnech 20. a 21. března 2024 v Bruselu jednal výkonný výbor Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU).

Načíst další
 
Napište nám