Krajská rada jednala s vedením kraje o odměňování

Odměňování zaměstnanců v sociálních službách a nárůst mezd zaměstnanců nemocnic byly ve čtvrtek 18. ledna hlavními tématy jednání krajské rady Plzeňského kraje se zástupci kraje. Jednání se zúčastnili hejtman Rudolf Špoták, radní pro zdravotnictví Pavel Hais, vedoucí odboru zdravotnictví Mgr. Jan Karásek, radní pro sociální věci Martin Záhoř, vedoucí odboru sociálních věcí Mgr. Filip Zapletal, ombudsmanka společnosti Nemocnice Plzeňského kraje MUDr. Stanislava Stupková a zástupce vedení společnosti Nemocnice Plzeňského kraje Ing. Ondřej Provalil.

Na straně odborů se spolu se členy krajské rady jednání zúčastnili také místopředsedkyně odborového svazu Mgr. Jana Hnyková, vedoucí právního a sociálního oddělení OS Ing. Ivana Břeňková a regionální manažer Bc. Václav Matoušek.

Odboráři připomněli slova ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, že v loňském roce byly odeslány krajům peníze na odměňování pracovníků v sociálních službách, a zajímali se, jak s nimi bylo naloženo. Upozornili na špatné odměňování, těžkou práci a nedostatek personálu v kontextu demografického vývoje společnosti.

Podle radního Záhoře to loni nebylo tak, jak říká ministr, peníze navíc byly na běžný provoz bez přímého určení. Co se týká nárůstu platů v sociálních službách v letošním roce, stále se neví, kolik peněz sociální služby dostanou.

Ing. Provalil informoval, že nastupující lékaři budou mít navýšení o 5000 Kč měsíčně, lékaři po kmeni o 8000 Kč a atestovaní lékaři o 15 000 Kč. Ostatní zaměstnanci nemocnic dostanou přidáno 5 % do základního tarifu dle platné tabulky. Pokud dojde k prodlevě, bude proplaceno zpětně.

V souvislosti se sociálními službami se diskutovalo také o rizicích lůžek na pomezí, nedostatku míst v domovech pro seniory, nedostatku personálu, a to nejen kvalifikovaného.

Foto Ivana Břeňková

Podobné články

Aktuality 4. 11. 2023 / 20:32

KR Plzeňského kraje se připravovala na jednání s hejtmanem

Jednání krajských rad se plánuje dost dlouho dopředu, členky a členové před stanovením termínu porovnají všechny své soukromé i pracovní akce.

Aktuality 4. 10. 2023 / 13:31

Brífink po krajské konferenci odborářů z Plzeňského kraje

Po krajské konferenci odborových organizací Plzeňského kraje v úterý 3. října se jejich účastníci sešli na krátkém brífinku s novináři.

Aktuality 4. 10. 2023 / 9:14

Plzeňská krajská konference – 3. 10. 2023

Krajská konference OS odborových organizací z Plzeňského kraje se konala v úterý 3. října.

Načíst další
 
Napište nám