Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na zlepšení ekonomiky a zvýšení prosperity České republiky na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového. Neoliberální myšlenky jsou stále stejné. Materiál předložený Národní ekonomickou radou vlády (NERV) představuje 37 opatření majících údajně za cíl zabezpečit vyšší dlouhodobě udržitelný ekonomický růst. Navrhovaná opatření jsou téměř totožná s opatřeními, která NERV předkládal v roce 2009 a v roce 2011. V roce 2011 dokonce navrhovali zrušit celý zákoník práce! Současným poradcům vlády, z nichž mnozí jsou stále stejní, stačí na počítači udělat CtrlC a CtrlV a materiál je na světě.

A co odbory? I nám stačí zkopírovat naše původní připomínky a sdělit, že nechceme společnost, která je rozdělená, nesolidární a podporuje jen individualitu.

Návrh NERV najdete ZDE.

Stanovisko ČMKOS k návrhu NERV najdete ZDE.

Rozdíl mezi minulými vládami a současnou je ovšem poměrně velký. Tato vládní koalice neváhá využít, nebo spíše zneužít, všech možností a snaží se vysvětlit nevysvětlitelné. Má také velmi dobré PR.

Většina lidí dnes navíc nehledá souvislosti, a proto je možné ve veřejném prostoru šířit nepravdy a naprosto zavádějící informace. Někdy k tomu stačí málo – vystoupení v médiích a dostatek sebevědomí. Je s podivem, že lidé, kteří nemají základní elementární znalosti například z pracovního práva, mohou sdělovat veřejně naprosté nesmysly.

Výpověď bez udání důvodu je nyní vlajkovou lodí neoliberálů. Tvrzení, že výpověď bez udání důvodu pomůže rozhýbat český trh práce, by bylo úsměvné, pokud by nemělo tak závažné dopady na jednotlivé zaměstnance.

Je nutné připomenout, že český zákoník práce byl v posledních letech opakovaně liberalizován a jeho ochranitelská funkce, která je naprosto v pořádku, se snižovala. Pokud by prošla výpověď bez udání důvodu, tak zákoník práce a jeho hlavní funkce = chránit slabší stranu (zaměstnance) bude významně narušena. A to nemohou odbory dopustit!

Nechceme, aby byl zaměstnanec vystaven libovůli zaměstnavatele, aby neměl žádnou jistotu a garance. Nehájíme takzvaná nemakačenka a jim podobné. Hájíme běžného člověka, který každý den chodí do práce živí svoji rodinu a chce normální životní jistoty. Tvrdit, že se nelze rozloučit se zaměstnancem, který je problematický, je zcela mimo. Pokud někdo nepracuje, jak má, tak český zákoník práce na tuto situaci pamatuje a zaměstnavatel má možnosti, jak reagovat a jak se s takovým nespolehlivým zaměstnancem rozloučit.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Českomoravská konfederace odborových svazů se budou proti možnosti výpovědi bez udání důvodu aktivně bránit.

Podobné články

Aktuality 13. 6. 2024 / 12:43

V záludném návrhu vidím pokus o likvidaci odborů

Události posledních měsíců mě nutí hodně přemýšlet. Dá se věřit politikům? Předvolební sliby nic neznamenají? Podepsané dohody nic neznamenají?

Aktuality 19. 5. 2024 / 20:51

Změny ve zdravotnictví opět k horšímu – publikovali jsme

Poslední návrhy Ministerstva zdravotnictví jsou ve svém celku nepřijatelné a směřují k další komercializaci českého zdravotnictví.

Aktuality 17. 4. 2024 / 22:03

Ve veřejném zdravotním pojištění hrozí velmi nebezpečné změny

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přináší na první pohled zajímavé, ale ve skutečnosti velmi nebezpečné změny.

Načíst další
 
Napište nám