Vyhráli jsme soud o započítání covidové odměny do průměrné mzdy

Po třech letech skončil soudní spor naší členky, kterou zastupoval advokát JUDr. Dominik Brůha, Ph.D., s jejím zaměstnavatelem – zdravotnickou záchrannou službou ohledně covidové odměny a jejího započítání do průměrné mzdy. Nejvyšší soud konstatoval, že covidová odměna byla odměnou, kterou je nutné zohlednit při výpočtu průměrné mzdy. Odborový svaz od počátku přiznání odměn zastával tento právní názor a rozhodnutí Nejvyššího soudu je určitým zadostiučiněním zaměstnancům. Bohužel přišlo velmi pozdě. Velká část nároků jednotlivých zaměstnanců, zvláště z nemocnic, je promlčená, nebo na hranici promlčitelnosti.

I přestože jsme ve velké časové tísni, odborový svaz se rozhodl, že poskytne svým členům v případech, kdy doba promlčená není, právní zastoupení v případném soudním sporu. Před jeho zahájením jsme vyzvali zaměstnavatele, převážně zdravotnické záchranné služby, aby jednotlivým zaměstnancům doplatili dlužné platové nároky. Informaci jsme zaslali na vědomí všem hejtmanům a pražskému primátorovi jako zřizovatelům zdravotnické záchranné služby.

Naši členové se mohou obracet na své odborové organizace, které jsou koordinátory vyjednávání se zaměstnavatelem a také koordinátory pro podání případných žalob.

Podobné články

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.

Načíst další
 
Napište nám