Ohlédnutí za prvním rokem projektu náboru a organizování

Je to více než rok, kdy byl odstartován projekt náboru a organizování. V zajetí každodenních drobných úkolů a povinností někdy ztrácíme celkový obraz událostí, a tak teď pojďme společně trochu poodstoupit a podívat se, co se za tu dobu událo. Úplně na úvod si pojďme zrekapitulovat, proč se projekt vlastně rozjížděl. Díky systému Trewis víme, že výhled do budoucích let není růžový. Velká část členské základny se blíží, více než zaslouženému, důchodu. V dalších deseti letech až 50 %. Zároveň se nedaří naše sektory personálně saturovat, tedy nepřichází tolik nových zaměstnanců – potenciálních členů.

Současně, ale to je problém v celé Evropě, odbory u nastupujících generací zaměstnanců příliš „nebodují“. Co to pro odborový svaz znamená? V následujících letech bude potřeba vyšší úspěch v ročních, které obecně potřebu organizovat se příliš necítí. A ne, skutečně se nebavíme, jak je často mylně interpretováno, jen o absolventech a lidech s krátkou praxí.

Díky podpoře Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) bylo možné, abych na tři roky nastoupil na nově vytvořenou pozici a společně se sekcí pro práci s členskou základnou se snažíme hledat způsoby, jak tuto prekérní situaci řešit.

Rozhovory v základních organizacích

Ve vybraných základních organizacích probíhaly strukturované rozhovory, kde jsme se snažili především najít dobrou praxi a pak také identifikovat bolavá místa. Výstupem byla řada doporučení, která byla spolupracujícím organizacím doručena. Řeč je o získávání zpětné vazby od zaměstnanců, toku informací směrem k členské základně, nebo třeba „neviditelnosti“ odborů na pracovištích. I drobné změny mohou fungovat. Jak propagovat vaši odborovou organizaci? Jak nebýt na vše sám? Jak dostávat informace k co největšímu počtu zaměstnanců? I na tyto otázky se snažíme odpovídat v krátkém video kurzu, který je již nyní dostupný na intranetu. Celý vznikl právě díky výstupům z rozhovorů. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Komunikace

V dnešní době jsme pod neustálou palbou informací, novinek, notifikací. Ne nadarmo se někdy používá pojem „ekonomika pozornosti“. Z naší pozornosti se stává cenná komodita. Každý si chce utrhnout svůj kus – prodat nám svůj produkt, přimět nás věnovat energii právě jim. Co to znamená pro odbory? Je, a ještě bude, stále těžší dostat k lidem informace, které jim předat potřebujete. Je stále složitější prosadit se v konkurenci informačních náletů politických stran a různých zájmových skupin. V konkurenci dobře připravených PR týmů a obrovských rozpočtů. Je a bude to souboj nerovný, ale nutný. Pomalými krůčky jsme začali komunikaci posouvat. Měříme dosahy, testujeme Newsletter, v kampani byly zapojeny další sociální sítě atd. Ale to rozhodně nestačí. Proběhla i spolupráce s VŠB – Technická univerzita Ostrava. Studenti studijního programu Marketing pracovali v průběhu jednoho semestru na návrzích koncepce komunikace odborů pro 21. století. Výstupy budou již brzy předloženy ke zvážení dalších kroků.

Vzdělávání

V rychle se měnícím světě je vzdělávání klíčovou komponentou úspěchu každé organizace. V odborech tomu není jinak. „Síla odborů“, vzdělávací akce, která se uskutečnila ve Znojmě, stejně jako školení náboru a organizování pod taktovkou EPSU, byly základem pro další rozjezd vzdělávání v oblasti náboru a organizování. Mimo to nás, opět díky EPSU, čekají vzdělávací akce v této oblasti, které nám mají pomoci vést tyto tréninky efektivně ve vlastní režii. Tedy, jak už možná tušíte, již brzy vám nabídneme prezenční tréninky na téma náboru nových členů.  „Síla odborů“ se bude konat i letos. Tato akce se zaměřuje na odboráře, kteří teprve začínají a chtějí se více s odborovým prostředím seznámit, případně už v odborech nějakou dobu jsou, ale rádi by začali být aktivnější.

Digitalizace se nebojíme a již nyní nabízí odborový svaz uzavřenou část webu – intranet. O prvním videokurzu jste již četli výše. Postupně jich v oblasti náboru a organizování přibude. Druhý kurz má být zaměřený již konkrétně na práci s kolegy, rozhovory s váhajícími zaměstnanci a tak dále. Bude nejen sloužit jako studijní opora pro prezenční vzdělávání, ale také jako materiál, ke kterému se můžete kdykoliv vrátit.

Žádná snadná řešení

Agnieszka Ghinararu, která náš projekt zaštituje právě za EPSU a vedla i výše zmíněný trénink, často říká, že neexistuje něco jako „stříbrná kulka“. Zázračné řešení, které by pomohlo vyřešit problematiku členské základny. Nic takového také já, ani kolegové ze sekce neslibujeme. Je to o postupné evoluci, hledání cest a zavádění změn tam, kde dávají smysl. A když už mluvíme o těch změnách: nejhorší na nich je to, že si je často představujeme trochu naivně. Nadšené „ano, chceme situaci změnit“ se často mění v odpor ve chvíli, kdy zjistíme, že změnit se musíme my. Třeba náš styl práce, nebo myšlení a rozhodování.

Bez vás to nepůjde

Bez vaší práce, ochoty se zapojit, věnovat odborům čas a energii, by nebylo nic. Nic vyjednáno, prosazeno, uhájeno. S náborem a organizováním je to stejné. Dovolte mi tedy zde poděkovat všem těm, kteří se do projektu jakýmkoliv způsobem již zapojili, ale i všem těm, které snad pro tuto myšlenku teprve získáme. Příležitostí bude více než dost. Zvláštní poděkování pak posílám hlavně sekci pro práci s členskou základnou. Bez jejich zkušeností a praktických znalostí bychom se nepohnuli nikam.

Vy jste dočetli až sem? To znamená, že v dnešním souboji o vaši pozornost jsem vyhrál. Doufám, že přízeň tomuto tématu zachováte i nadále a třeba se setkáme u vás v odborové organizaci, nebo při některé z připravovaných vzdělávacích akcí. Moc rád vám poskytnu více informací, nebo se pobavím o tom, jak bychom mohli zapojit právě vaši organizaci. Více informací se můžete dozvědět také ve facebookové skupině „Přidej se“, která je určena členům se zájmem o problematiku náboru a organizování.

Odkaz na skupinu ke vložení: https://www.facebook.com/groups/pridejsenabor

Podobné články

Aktuality 14. 7. 2024 / 21:04

iWorCon pro zlepšení podmínek zaměstnanců v sociálních službách

EPSU, výbor sektorového sociálního dialogu pro sociální služby (EPSU HSS) a Federace evropských sociálních partnerů (FESE) se zasadily o projekt pro zaměstnance v sociálních službách pod názvem iWorCon. 

Aktuality 14. 6. 2023 / 17:58

Sociální dialog podpoří adaptabilitu zaměstnanců ve zdravotnictví

S cílem podpořit řešení nedostatku zaměstnanců a posílit sociální dialog ve zdravotnictví byla v květnu 2023 vytvořena v rámci projektu nová bipartitní platforma „Zdravotnictví“.

Aktuality 14. 11. 2018 / 14:14

Zkrátíme pracovní dobu?

Snad jste během posledních tří let zaznamenali občasnou informaci o projektu „Zkracování pracovní doby“.

Načíst další
 
Napište nám