A jedeme dál!

Krajská nemocnice Liberec, a. s, vznikla v roce 2006. V roce 2014 se k ní připojila Panochova nemocnice Turnov a v roce 2020 Nemocnice Frýdlant. Krajská nemocnice Liberec zaměstnává téměř 3 tisíce zaměstnanců v 65 zdravotnických a 13 nezdravotnických odděleních. Pacienti jsou hospitalizováni na 1143 lůžkách. Zřizovatelem a majoritním vlastníkem je Liberecký kraj. Dalšími vlastníky jsou města Liberec, Turnov a Frýdlant.

Před pěti lety jsme stáli na rozcestí, zda budou odbory dále v nemocnici působit. Celkem nás bylo 35 členů, bylo před volbami, stávající výbor odstoupil a dále většina nechtěla kandidovat vzhledem k věku, odcházeli na zasloužený odpočinek. Dlouze jsme diskutovali a přemlouvali se k práci ve výboru základní organizace. Nakonec se nás našlo pět, které jsme do toho šly. Možná to bylo naivitou, jaká to bude jednoduchá práce. Musím přiznat, že rozčarování přišlo hned po volbách, kdy nás hodili do vody, a my musely začít plavat, a že jsme plavaly.

O Trewisu jsme nic netušily, o placení příspěvků šekovou knížkou a o rejstříkových soudech se mi zdálo ještě dlouho. Najednou se ze mě stal statutární zástupce naší základní organizace, trvalo mi poměrně dlouhou dobu si zvyknout, co všechno musím vyřizovat. Mám k sobě ale úžasné kolegyně členky výboru, které naslouchají, co se kde povídá a děje, a na společných setkáních o tom jednáme a snažíme se pro členy stále vymýšlet nové benefity. Odměnou pro mě je, že mi naši členové za ně děkují, když se potkáme, nebo i volají a děkují, že na ně myslíme.

Jsou ale problémy, které nedokážeme vyřešit. K nim patří problém s parkováním, kdy je nedostatek míst a ta co jsou, jsou zpoplatněna. I zde jsme navrhli částečnou kompenzaci našim členům. Členská základna nám začala stoupat, lidé se začali zajímat o to, co jim vstup do odborů přinese. Je to vysvětlování a vysvětlování. To nejlépe umí naše hospodářka. Stoupající základna je její práce a nadšení pro ni.

Je pravda, že lidé mají radši pasivní členství, ale najdou se i takoví, kteří mají zájem se podílet na práci. Jsme aktivní na sociálních sítích, kde informujeme o aktuálním dění. Je to pro nás nejrychlejší způsob vzhledem k tomu, že kromě toho, že jsme ve třech městech, tak i v Liberci máme celkem 43 budov. Máme v jídelně velkou informační nástěnku, ale ověřili jsme si, že to nestačí.

Na našich konferencích, které se konají pravidelně, se účast zlepšuje a členy zajímá, co se děje. V současné době máme cca 200 členů. V loňském roce jsme absolvovali druhé volby se stávajícím výborem, došlo k výměně jednoho člena a pracujeme dále a myslím, že nadšení a nápady nás neopouštějí.

Začaly nám prázdniny a dovolené. Přeji všem krásné sluníčkové léto, odpočívejme, nabírejme síly na podzimní čas. Nemůžu ale opomenout doušku: vše dělejte bezpečně a s rozmyslem, kam skočíte. Pracuji na spinální jednotce… Krásné léto.

Mgr. Alena Kyrianová – vizitka

Jsem zdravotní sestra a od roku 1983 pracuji v Krajské nemocnici Liberec, a. s. Od roku 2003 pracuji jako staniční sestra na spinální jednotce. Během let jsem vystudovala pomaturitní specializační studium v oboru ARIP (anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče) a postupně jsem absolvovala dvě vysoké školy v oboru ošetřovatelství. Vedle své práce se věnuji výuce studentů na Technické univerzitě v Liberci, Fakultě zdravotnických studií a působím jako lektorka certifikovaných kurzů Aesculap Akademie. Členkou odborů jsem od nástupu do zaměstnání. Od roku 2016 jsem členkou výboru odborové organizace a od roku 2020 předsedkyní. Od roku 2021 jsem členkou krajské rady a od roku 2022 členkou výkonné rady odborového svazu. Mým největším koníčkem jsou moje vnoučata. Relaxuji při sportu.

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:23

Polská Wisla „hostila“ odboráře ze vsetínských sociálních služeb

Ve dnech 31. května až 2. června 2024 odborová organizace Sociální služby Vsetín uspořádala zájezd do polského města Wisla v malebné oblasti Beskyd.

Aktuality 4. 6. 2024 / 11:40

Odboráři z Fakultní nemocnice Plzeň navštívili německý Legoland

V sobotu 18. května 2024 v brzkých ranních hodinách se odboráři z Fakultní nemocnice Plzeň spolu s rodinnými příslušníky vydali patrovým autobusem do německého zábavního parku Legoland.

Aktuality 17. 4. 2024 / 20:37

Plzeňští odboráři vyrazili na výlet do Prahy i do Tróje

Na neděli 25. února naplánovala odborová organizace FN Plzeň pro své členy a jejich rodinné příslušníky výlet do Prahy, jehož součástí byla také návštěva divadelního představení.