Ústecká KR – plnění programu OS od IX. sjezdu OS do 30. 6. 2024

Krajská rada Ústeckého kraje je sedmičlenná, jejími členy jsou: Adriena Šípová (předsedkyně krajské rady), Alena Wilhelmová (místopředsedkyně krajské rady), Jiří Červík, Jana Dudová, Kateřina Klement Křížová, Hana Michálková a Eva Vinická. Naším regionálním manažerem je Vladimír Andrejch. Pracujeme v období mimořádný událostí ve zdravotnictví Ústeckého kraje, a to zejména nedostatku finančních prostředků ve zdravotním ústavu, těžkostí v uzavření kolektivní smlouvy Masarykovy nemocnice, odvolání generálního ředitele Krajské zdravotní, nástupu nové zastupující generální ředitelky, snahy o začlenění imunologie zdravotního ústavu do prostorů Krajské zdravotní, odstoupení předsedy představenstva Krajské zdravotní, a. s., nedostatků v odměňování v sociálních službách a dalších navazujících problémů.

Kolektivní smlouva Krajské zdravotní za významné pomoci (angažovanosti) vedoucí právního a sociálního oddělení OS Ing. Ivany Břeňkové, která má zmocnění k jednání od všech ZO OSZSP ČR, se nakonec úspěšně uzavřela i po nástupu nové zastupující generální ředitelky Krajské zdravotní Taťány Soharové.

Kvůli řešení problémů v působnosti kraje byla krajskou radou vyvolána jednání s hejtmanem Ústeckého kraje. Jednání se uskutečnilo dne 28. března 2023 a za kraj se zúčastnili náměstkové zodpovědní za oblast sociálních služeb a zdravotnictví. Jednání se zúčastnila celá krajská rada a za OS Ing. Ivana Břeňková. Jednání bylo vstřícné a jeho výsledek byl Ing. Břeňkovou zveřejněn Bulletinu OS. Hejtmanem byla přislíbena pomoc a spolupráce s KR i v dalším období, další jednání je vyvoláno na 12. září 2024.

Jednání se zástupci kraje zajišťuje a vede předsedkyně krajské rady Adriena Šípová, jednání se za krajskou radu účastnili Alena Wilhelmová, Kateřina Klement Křížová, Hana Michálková, Eva Vinická, Jiří Červík a vedoucí právního a sociálního oddělení OS Ing. Ivana Břeňková. Z posledního jednání se museli z důvodu nemoci omluvit zástupci krajské rady ze sociálních služeb. Kolegům bude zajištěn prostor k diskusi na následujícím jednání.

Na dohodnutém jednání dne 12. září 2024 se má zejména projednat situace ve zdravotním ústavu a ostatní problematika zdravotnictví a sociálních služeb za účasti místopředsedy kraje a příslušných radních.

Svou práci zhodnotili jednotliví členové KR:

Kateřina Klement Křížová: Dlouhodobými nemocemi a úmrtím došlo k potížím při zajišťování řádné činností ZO Masarykovy nemocnice. Spolu s předsedkyní Adrienou Šípovou jsme obnovovaly činnost a organizaci práce výboru a styku s členskou základnou a orgány mimo ZO. Celé období jsem mimo své práce vedla agendu v programu evidence členské základny Trewis. V současné době se v odborové organizaci ještě stále podílím na obnovení činnosti organizace. Nadále jsem členkou Regionální rady odborových svazů Ústeckého kraje.

Eva Vinická: Členkou krajské rady Ústeckého kraje jsem dva roky. Současně jsem členkou výkonné rady a garantkou sekce nelékařských zdravotnických pracovníků. Hlavně jsem ale předsedkyní ZO Nemocnice Děčín, která spadá do akciové společnosti Krajská zdravotní. Jsem tedy součástí týmu, který vyjednává s vedením Krajské zdravotní o znění kolektivní smlouvy nebo řeší i jiné problémy sedmi nemocnic. Zatím se nám daří každý rok navyšovat úspěšně mzdy všech zaměstnanců. Vyjednávání není vždy jednoduché, v posledních letech je běžné, že si na jednání zveme i zřizovatele Krajské zdravotní, čili vedení Ústeckého kraje včetně hejtmana. Jako každá nemocnice se potýkáme s řadou problémů, hlavně personálním nedostatkem. Snažím se aspoň zpříjemnit zaměstnancům volný čas pořádáním různých kulturních akcí, ať už návštěvou divadla nebo výlety před Vánocemi na adventní trhy. Dvakrát se mi povedlo poslat celý autobus sestřiček na Moravu na celý víkend. Problémy jsou stále a další přibývají, společnými silami s ostatními zástupci odborových organizací Kr  ajské zdravotní se je budeme i nadále snažit řešit. Velice nám v tom pomáhá Ing. Ivana Břeňková, bez jejíž pomoci bychom vyhrocené situace mnohdy těžko zvládali.

Alena Wilhelmová: Po dubnovém odstoupení hlavní hygieničky Pavly Svrčinové má orgán ochrany veřejného zdraví novou hygieničku. Vládou jmenovaná nová hlavní hygienička je současná ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková. Hlavní hygienička Barbora Macková tedy dál povede i Státní zdravotní ústav, který by měl být od roku 2025 podle připravované novely zákona o ochraně veřejného zdraví spolu s krajskými hygienickými stanicemi a zdravotními ústavy v Ostravě a Ústí nad Labem součástí sjednocené hygienické služby. Jejím hlavním úkolem by podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka mělo být dokončení transformace hygienické služby.

Pokud se podaří schválit novelu zavádějící Státní hygienickou službu, mělo by podle Barbory Mackové přijít na řadu sjednocování procesů, kdy role SZÚ zůstane expertní a metodická. K tomu ale bude třeba sjednotit řízení krajských hygienických stanic, které využívají laboratoře zdravotních ústavů (které jsou dnes dva a taktéž budou spojeny). Díky tomu by hygienické služby napříč republikou měly postupovat směrem k veřejnosti stejně, zároveň ale má být zachována regionální povaha.

V současné době pořád není zcela jasné, v jaké konečné podobě budou orgány ochrany veřejného zdraví fungovat. Jsme rádi, že náš odborový svaz společně s hygienickou sekcí bojuje za to, aby nebyly odebírány kompetence a nezhoršilo se postavení hygienické služby a nebyly prováděny další škrty v oblasti personální a ekonomické. 

Hana Michálková: Celé dvouleté období se zájem a činnost soustředily na snahu o dofinancování našeho zdravotního ústavu. Již v roce 2023 jsme díky naší krajské radě navázali úzkou spolupráci s Krajským úřadem Ústeckého kraje, hejtmanem Ing. Schillerem a Ing. Laiblem, kteří mají v gesci zdravotnictví našeho kraje. Konkrétně nám šlo hlavně o navázání pracovní spolupráce s Krajskou zdravotní, a. s. Velkým úspěchem pro nás bylo vzájemné setkávání a diskuze ohledně spolupráce jednotlivých vyšetření. To, že úzce spolupracujeme i s OSZSP ČR, dokládá přítomnost Ing. Břeňkové, která je velkým přínosem. Zároveň členství některých členů v sekci pracovníků hygienické služby odborového svazu zaručuje další přenos a řešení informací. Zatím poslední výsledek naší snahy je setkání ředitele zdravotního ústavu Ing. Ježa se zastupující generální ředitelkou Krajské zdravotní T. Soharovou. O výsledku jednání budu informovat na nejbližší společné schůzce krajské rady a Krajského úřadu v září 2024.

Jiří Červík: V průběhu tohoto období probíhala kolektivní jednání, kde jsem se aktivně snažil vyjednat lepší pracovní podmínky pro zaměstnance. Bohužel za uplynulé období se málokde podařilo zlepšit finanční ohodnocení zaměstnanců. Ve většině případů došlo k propadu životní úrovně zaměstnanců. Na tento problém jsem opakovaně upozorňoval na více úrovních. Aktivně jsem ve spolupráci se svazovým inspektorem BOZP Vladimírem Andrejchem prováděl prověrky BOZP. Pravidelně jsem se účastnil jednání krajské rady, kterou jsem informoval o jednotlivých problémech v sociálních službách.

Jana Kudová: Za mé období v krajské radě byla v Městské správě sociálních služeb v Mostě založena první kolektivní smlouva v roce 2021/2022, ta byla sjednána s Ing. Lenkou Maňákovou, v té době byla pověřená funkcí zástupkyně ředitele. Ředitelka Ing. Jarmila Kotyzová odešla na vlastní žádost z funkce. Martin Strakoš byl z funkce ředitele odvolán. Druhá kolektivní smlouva byla podepsaná na rok 2022/2024 a třetí kolektivní smlouva se týká let 2024/2026, tyto dvě kolektivní smlouvy už jsme sjednávali za nového ředitele Ing. Luboše Trojny. Projednávání zvláštních příplatků v Městské správě sociálních služeb v Mostě už za bývalé ředitelky Ing. Kotyzové, bohužel se nám to nedařilo prosadit, v té době bylo obtížné i sjednávání schůzek, začal COVID-19, byl omezený přístup a různé setkání a porady nebyly možné. Následující rok byl zvolen nový ředitel a jednání o zvláštních příplatcích bylo úspěšné, byl nám uznán zvláštní příplatek ve výši 1881 Kč, následující rok nám byl navýšen na 2500 Kč. Dále se vyřešila situace se sociálními pracovníky, kdy vedení požadovalo jmenování sociálních pracovníků na vedoucí stanic, toto nebylo v souladu s pracovní náplní sociálních pracovníků a bylo to v rozporu se zákoníkem práce, poté bylo vytvořené místo koordinátora (vedoucí stanice), to bylo nabídnuto zaměstnancům PSS (pracovník v sociálních službách), proběhlo výběrové řízení. Máme pravidelné schůzky s ředitelem Ing. Lubošem Trojnou.

Krajská rada Ústeckého kraje přes veškerou problematiku zdravotnictví a sociální péči v kraji pracuje ve shodě, snášenlivosti a vzájemné spolupráci. Svojí další činností i s vědomím, že všechny naše řešené problémy dotáhneme do úspěšného konce, ale chceme přispět k uklidnění společnosti a zlepšit vztahy mezi lidmi.

Adriena ŠÍPOVÁ, předsedkyně krajské rady

Podobné články

Aktuality 18. 9. 2024 / 21:27

Ústecká krajská rada a hejtman Schiller zhodnotili spolupráci

Poslední jednání ústecké KR s hejtmanem Ing. Janem Schillerem (ANO) a radním pro zdravotnictví Ing. Radimem Laiblem (ANO) před volbami se konalo 12. září.

Aktuality 15. 3. 2024 / 11:37

Krajská rada Ústeckého kraje jednala s hejtmanem Schillerem

Jednání krajské rady Ústeckého kraje s hejtmanem kraje Ing. Janem Schillerem a radním pro zdravotnictví Ing. Radimem Laiblem se konalo dne 5. března.

Aktuality 13. 11. 2023 / 12:12

Ústecká KR jednala s vedením kraje nejen o odměňování

Krajská rada Ústeckého kraje jednala 31. října s hejtmanem Ing. Janem Schillerem a jeho kolegy.

Načíst další
 
Napište nám