Odbory – to není hra pro jednoho hráče

Všichni máme rádi příběhy s dobrým koncem. Děti už odmala rády poslouchají pohádky a my, dospělí, v tom pokračujeme. Jistě všichni známe slavné filmové scény, ve kterých silní superhrdinové bojují za spravedlnost, proti bezpráví a za lepší svět. Ale ono to ve skutečnosti tak nefunguje. Nikdo z nás nemáme kouzelnou buřinku jako Pan Tau, který na ni zaklepal a hle, přání se splnilo na počkání. Ne, my na to musíme jinak.

Samotný člověk může těžko vyjednávat o lepších podmínkách, ale když se spojíme, naše hlasy už nějakou sílu mají a můžeme dosáhnout skvělých výsledků. Jak by pravil klasik „všichni za jednoho a jeden za všechny“. Ale skutečně to tak funguje?

Jak říkáme, nemůžete vše dělat sami. Vždy je potřebné mít celý tým. A ještě lépe je mít doslova partu kamarádů, se kterými můžete kdykoliv vyrazit třeba i na kávu, na pivko, zahrát si volejbal nebo zajít společně za nějakou kulturou. Odbory jsou vaše komunita, váš tým superhrdinů. Každý může mít svoji významnou úlohu při vyjednávání, při společné práci, když potřebujete pomoc a můžete se na sebe bez obav spolehnout a pomoci si.

A jak toho dosáhnout? No nejlépe tím, že vás bude hodně. Možná nemáte nadpřirozené schopnosti, ale máte-li odhodlání a chuť, cesta se najde. Využijte potenciál každého člověka ve svém týmu, ve svém okolí. Na vyjednávání bude dobrý člověk, který umí dobře mluvit a používat argumenty, na administrativu možná tichá kolegyňka, která je pečlivá ve své práci. Na oslovování zase někdo, kdo je společenský, nemá problém s tím se s lidmi seznamovat a je v kolektivu oblíbený. A to je přesně to, co odbory potřebují. Tým lidí, kteří si vzájemně pomáhají a mají chuť stvořit budoucnost, ve které budou mít všichni férovější podmínky.

Ačkoliv neexistuje kouzlo, kterým by se podařilo takový vysněný tým, potažmo celou odborovou organizaci, vytvořit, existují ověřené postupy, kterými se dá na tomto ideálu zapracovat. No a právě v těchto postupech nás Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) školí, abychom je pak mohli předávat v prostředí našeho odborového svazu. Rádi bychom Vám nabídli naši reflexi toho, o čem to zatím bylo:

V: Šárko, co pro tebe bylo největší překvapení těch dvou vzdělávacích akcí, které jsme už absolvovali? Nějaký “aha moment”? Já o tom teď hodně přemýšlel a mám nějaké favority.

Š: Vojto, já tam toho měla také víc. Na první dobrou si hned vybavím větu, kterou jsem si dvakrát podtrhla. Ta věta zní. Nikdy na vše nejste sami a na odborovou práci musíte být tým a různé úkoly si rozdělit. Jinak hrozí vyhoření. 

V: Jasně, nebýt na všechno sami. Vlastně kolem tvorby týmu se to všechno točilo. Vytváření akceschopné organizace, která nestojí jen na několika lidech, ale na společné vůli něco měnit. No a o tom budou právě i připravovaná školení tady v ČR. Něco dalšího? Co třeba lídři? Těm jsme se věnovali hodně.

Š: Ano, na lídrech to vše stojí i padá. O lídrech a organizačním týmu tzv. W. O. T. (workplace organising teams) se na školení hodně mluvilo. Je o ně potřeba pečovat, podporovat je, poskytovat potřebné informace, zajistit stálou podporu a vzdělávání. Důležitá je komunikace jako taková. Ostatně o komunikaci se také hodně mluvilo. Bude to pro nás výzva našim kolegům předat vše, o čem se tam hovořilo a zakomponovat na plánovaná školení.

V: To ano. Do toho školení se ani nemůže vejít vše. Tím školením to vlastně jen začíná. Řekl bych, že to je tak 1 % úspěchu. Těch 99 % je pak na přenesení těch věcí do praxe. Takže nastavme si i realistická očekávání. Samotné absolvování tréninku odborovou organizaci nikam neposune. Ale s tím zavedením do praxe samozřejmě pomůžeme. Není toho málo. Asi bychom mohli říct, že je to dlouhodobý proces, ne?

Š: Vojto, souhlasím, v tom máš pravdu. Samotné školení je jen začátek cesty. Klíčem k úspěchu bude postupná integrace naučených věci do praxe. A i když poskytneme nástroje a poznatky, skutečný pokrok se bude dostavovat pomalu. Musíme mít realistická očekávání. Ale tak už to u náročných úkolů je.

O některých tématech se již teď můžete dozvědět více na intranetu ve videokurzu “Nábor a organizování – jak si připravit podmínky”. Odkaz k registraci na intranetu/přihlášení: https://www.zdravotnickeodbory.cz/uzavrena-cast/prihlaseni/

Detailněji se tématu organizování bude věnovat nově připravovaný videokurz, o jehož zveřejnění vás budeme informovat.

Bc. Vojtěch BURDA, DiS., manažer pro nábor a získávání nových členů OS

Mgr. Šárka POHANKOVÁ, referentka pro Zajišťovací fond OS

Podobné články

Aktuality 23. 7. 2024 / 10:23

Závěrečná konference k projektu PERHOUSE

V pátek 21. června 2024 se konala on-line závěrečná konference projektu PERHOUSE, jenž se věnoval práci a službám, které zaměstnanci vykonávají v domácnostech ve střední a východní Evropě.

Aktuality 30. 5. 2024 / 11:38

Miroslav Vácha referoval v Bruselu o českém zdravotnictví

Na březnovém jednání výkonného výboru EPSU jsem byla vyzvána, abychom vyslali zástupce České republiky, který by 8. dubna v Bruselu vystoupil na konferenci "Zdraví místo profitu".

Aktuality 30. 5. 2024 / 11:22

Tikající časovaná bomba: Zdravotnictví v ČR a Evropě

Je pondělí 8. dubna, stojím před budovou Altiero Spinelli v Evropském parlamentu v Bruselu, před srdcem rozhodování o zdravotnické politice v Evropě. Za hodinu zde budu mít projev na konferenci.

Načíst další
 
Napište nám