Ústecká krajská konference – 3. 10. 2024

Delegáti z odborových organizací z Ústeckého kraje se na krajské konferenci sešli ve čtvrtek 26. září v ústecké Masarykově nemocnici. S programem jednání seznámil místopředseda odborového svazu Lubomír Francl. Místopředsedkyně odborového svazu Jana Hnyková připomněla, že letos v létě mohli odborové organizace a jejich členové navrhnout kolegu či kolegyni na ocenění za práci pro odbory.

Informovala, že v Ústeckém kraji přišel návrh na ocenění Aleny Wilhelmové, Drahomíry Fantové, Adrieny Šípové, Františka Smrčka a Jany Klementové. Přítomným místopředsedkyně Jana Hnyková a místopředseda Lubomír Francl za jejich práci poděkovali a předali drobný dárek, Drahomíře Fantové bude předán při nejbližší vhodné příležitosti.

S činností krajské rady seznámila její předsedkyně Adriena Šípová.

Místopředsedkyně Jana Hnyková informovala o vyjednávání o platech, o situaci ve zdravotnictví a v sociálních službách.

Vedoucí právního a sociálního oddělení OS Ivana Břeňková doplnila další informace z vyjednávání o platech a informovala o jednáních, která se týkají hygienické služby.

Místopředseda Lubomír Francl informoval o hospodaření odborového svazu a seznámil s činností odborového svazu týkající se náboru členů.

V diskusi delegáti uváděli, že chybějící zdravotnický personál v zařízeních sociálních služeb vede k přetěžování záchranek a nemocnic, probrali situaci v nemocnicích i problémy hygienické služby.

Inspektor BOZP Vladimír Andrejch zdůraznil význam kontrol na pracovištích a uvedl příklady dobré praxe týkající se nahlašování a evidence pracovních úrazů.

Krajská konference zvolila delegáty listopadové celostátní konference odborového svazu. Stali se jimi: Jiří Červík, Aneta Rudolph Kastlová, Kateřina Klement Křížová, Alena Langfellnerová, Daniel Liška, Hana Michálková, Jakub Půta, Monika Rydvalová, Adriena Šípová a Alena Wilhelmová.

Na závěr jednání účastníci krajské konference přijali následující usnesení:

Delegáti krajské konference požadují:

– sjednocení odměňování v nemocnicích a na zdravotnických záchranných službách pod systém platů za podmínky dodržení memoranda ministra zdravotnictví Leoše Hegera, které uzavřel s LOK-SČL, a slibu, který dal OSZSP ČR, že proporcionálně platům lékařů zvýší platy ostatních zdravotníků. Zvýšení platů lékařů má být nastaveno od 1,5násobku do 3násobku průměrné mzdy. Zvýšení platů zdravotníků chceme odvíjet od platů v 10. platové třídě, kdy základ bude v 1. platovém stupni 1násobek průměrné mzdy a ve 12. platové třídě ve 12. stupni 2násobek průměrné mzdy. Změny v odměňování navrhujeme od sanitářů, kteří budou zařazeni od 4. platové třídy a jejich koeficient začne na 0,65násobku průměrné mzdy. Odměňování nezdravotnických pracovníků požadujeme upravit tak, aby jejich plat (mzda) odpovídal příloze č. 2 nařízení vlády č. 341/2017 Sb., navýšené o 15 %.

– aby úhradová vyhláška na rok 2025 zvýšila úhrady nemocnicím, ZZS a dalším poskytovatelům lůžkové zdravotní péče tak, aby bylo možné aplikovat zákon o jednotném odměňování. Zvýšení finančních prostředků je řádově v objemu okolo 40 mld. Kč.

– zvýšení platových tarifů ve veřejných službách a státní správě od 1. 1. 2025 o 15 % a žádají, aby na toto zvýšení zajistila vláda a Poslanecká sněmovna finance ve státním rozpočtu na rok 2025.

Delegáti krajské konference odmítají:

– další liberalizaci zákoníku práce a úvahy o výpovědi bez udání důvodu.

– další komercionalizaci ve zdravotnictví a sociálních službách.

Delegáti krajské konference vyjadřují účast, podporu a solidaritu všem postiženým ničivými záplavami.

Delegáti krajské konference děkují všem, kdo se v těchto těžkých chvílích aktivně zapojují do pomoci – od zaměstnanců IZS až po všechny, kdo pomáhají se zvládáním následků nepříznivého počasí. Úsilí všech pomáhajících je neocenitelné. Děkujeme zvláště našim členům a členkám za jejich aktivní přístup a pomoc.

Foto Ivana Břeňková a Jana Hnyková

Podobné články

Aktuality 18. 9. 2024 / 21:27

Ústecká krajská rada a hejtman Schiller zhodnotili spolupráci

Poslední jednání ústecké KR s hejtmanem Ing. Janem Schillerem (ANO) a radním pro zdravotnictví Ing. Radimem Laiblem (ANO) před volbami se konalo 12. září.

Aktuality 6. 9. 2024 / 18:02

Ústecká KR – plnění programu OS od IX. sjezdu OS do 30. 6. 2024

Zpráva ústecké krajské rady OS o plnění programu odborového svazu od IX. sjezdu odborového svazu do 30. června 2024.

Aktuality 15. 3. 2024 / 11:37

Krajská rada Ústeckého kraje jednala s hejtmanem Schillerem

Jednání krajské rady Ústeckého kraje s hejtmanem kraje Ing. Janem Schillerem a radním pro zdravotnictví Ing. Radimem Laiblem se konalo dne 5. března.

Načíst další
 
Napište nám