Je naše společnost připravená na transformaci psychiatrické péče?

Kde v zahraničí k podobné změně došlo a co přinesla?

Již druhý kulatý stůl k transformaci psychiatrických nemocnic se konal na Ministerstvu zdravotnictví ve středu 13. listopadu. Byl pořádán ve spolupráci našeho odborového svazu a Ministerstva zdravotnictví, tentokrát i za účasti Ministerstva práce a sociálních věcí. Účastníky byli převážně zástupci základních odborových organizací z psychiatrických nemocnic a někteří jejich ředitelé, dále pak také zástupci odborových organizací ze sociálních služeb a zdravotnické záchranné služby.

Sešli jsme se, abychom se seznámili podrobněji s transformací psychiatrické péče, jejím dosavadním průběhem, s jejími cíli a dopady. Padlo mnoho otázek, na které jsme očekávali odpovědi – například jaký dopad bude mít snižování počtu pacientů v psychiatrických nemocnicích na počty zaměstnanců? Budou schopny psychiatrické nemocnice přežít transformaci se stejným počtem zaměstnanců? Jaká péče bude primární v psychiatrických nemocnicích a jakou budou zajišťovat centra duševního zdraví? Jak se bude podílet na úhradách VZP a jak je zajištěna provázanost například na sociální služby? A také, jak bude společnost vnímat pacienty z psychiatrických nemocnic v běžném životě a zda jsou tito na život „venku“ připraveni například materiálně.

Odpovědi na naše otázky nám v prezentacích zodpovídali MUDr. Simona Papežová i Mgr. Jan Vrbický. Pozdravit nás přišel také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Krásné prezentace, které jsme viděli, vize, o kterých jsme slyšeli, snad nikoho z účastníků za stranu zaměstnanců (a možná i budoucích pacientů) nenechaly klidné. Reformu vidí jinak ministerský úředník a docela jinak člověk, který v psychiatrické nemocnici pracuje. Tato transformace není zatím zajištěna ani personálně, ani finančně, ani není řešeno zdravotně sociální pomezí.

Zda jsou naše společnost a zdravotnictví připravené na transformaci psychiatrická péče, nelze nyní říci. Snad se o dalších plánech a budoucnosti dozvíme více na jednání třetího kulatého stolu k transformaci psychiatrických nemocnic, který připravuje svazová sekce nemocnic spolu s vedoucí právního a sociálního oddělení Ivanou Břeňkovou a vedením svazu na 31. března.

Zatím stále hledáme odpověď na připomínku v diskusi, která nebyla zodpovězena: ve kterých státech nebyla transformace psychiatrických nemocnic dokončena a proč. A také by nás velice zajímalo, kde transformace proběhla úspěšně a splnila svůj účel.

Foto Ivana Břeňková a Jana Hnyková

Podobné články

Aktuality 15. 3. 2024 / 12:23

Sekce jednaly s hlavní sestrou ČR Alicí Strnadovou

V úterý 20. února 2024 se sešly sekce nelékařských zdravotnických pracovníků a sekce nemocnic s hlavní sestrou Mgr. Alice Strnadovou, MBA, a její kolegyní Lenkou Dragounovou.

Aktuality 17. 8. 2022 / 18:59

Sekce nemocnic – plnění programu OS

Zpráva sekce nemocnic o plnění programu OS od VIII. sjezdu odborového svazu do 30. června 2022.

Aktuality 25. 4. 2022 / 10:25

Konference o reformě psychiatrické péče

Společná konference Ministerstva zdravotnictví a Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR o reformě psychiatrické péče se konala 21. dubna 2022.

Načíst další
 
Napište nám