Společná tisková konference odborů a poskytovatelů zdravotní péče

Společná tisková konference odborů a poskytovatelů zdravotní péče kvůli situaci ve zdravotnictví v roce 2020 se konala ve čtvrtek 27. června v Praze. Vystoupili na ní představitelé Asociace českých a moravských nemocnic, Charity Česká republika, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky a Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů. Záznam viz na: https://www.cmkos.cz/cs/obsah/219/proc-se-nemocnice-poskytovatele-domaci-pece-nedohodly-se-zdr/111696 

Společně vyzvali Ministerstvo zdravotnictví, aby zajistilo pro příští rok dostatek financí na úhradu zdravotní péče, včetně financí zvýšení platových tarifů a mezd (zdravotníků i nezdravotníků), zvýšení počtu zaměstnanců a potřebných investic.

Pro rok 2020 společně požadují:

● Rozdělit do všech segmentů 45 mld. (25 z účtů ZP).

● Zvýšit úhrady nemocnicím minimálně o 12 %, racionální zvýšení je o 15 % (srovnávání úhrad).

● Zvýšit úhrady za následnou péči o 1000 Kč na lůžko a den.

● Zvýšit úhrady za domácí péči o 40 %.

● Zvýšit úhrady za zdravotní péči poskytovanou v sociálních službách o 40 %.

● Ostatním segmentům zvýšit úhrady proporcionálně

Foto Jana Hnyková

Soubory ke stažení

Podobné články

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.

Načíst další
 
Napište nám