Kongres EOK za spravedlivou Evropu pro pracující

 Ve Vídni se konal 14. kongres Evropské odborové konfederace (EOK, ETUC) za spravedlivou Evropu pro pracující. Ve dnech 21. – 24. května se v kongresovém sále Vídně Messe sešlo 600 delegátů z 38 zemí, 90 národních odborových organizací, zástupců 10 odvětvových odborových svazů. Mezi hosty jsme měli možnost vyslechnout především prezidenta Rakouska Alexandera Van der Bellena, předsedu Evropské komise Jean–Claude Junckera, ekonoma a nositele Nobelovy ceny Josepha Stiglitze, generálního ředitele Mezinárodní organizace práce (ILO) Guy Rydera a další důležité zástupce z nejvyšší struktur sociálních partnerů.

Pro upřesnění: OSZSP ČR je součástí Evropské federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a EPSU je součástí ETUC. Jednou z konfederací ETUC je ČMKOS. Měla jsem možnost být na kongresu ETUC jako členka skupiny odborů veřejných služeb, a to jako viceprezidentka regionu centrální Evropy a západního Balkánu. Za EPSU jsem na kongresu vystoupila na téma zdravotnictví a sociálních služeb. Skupinu EPSU vedli prezidentka Isolde Kunkel Weber a generální tajemník Jan Willem Goudrian, celkem nás bylo 16. Ještě před kongresem jsme se sešli, abychom se připravili, rozdělili si úkoly a vystoupení na kongresu za práva zaměstnanců ve veřejných službách.

Hlavním úkolem kongresu byla volba nového vedení, úprava ústavy a přijetí akčního plánu ETUC pro období 2019–2023.

ETUC dává velký důraz na nábor mladých členů, jako vyjádření tohoto postoje vystoupila na zahájení kongresu zástupkyně mladých odborářů a odborářek ve struktuře ETUC, prezidentka výboru mladých Viktória Nagy. Sdělila, že na kongresu je 10% zastoupení mladých odborářů do 35 let. Věří, že pro příští kongres bude zastoupení mladých vyšší. Mladí mají velké problémy na trhu práce. Přesto, že je nezaměstnanost nižší, je alarmující, že z těchto nezaměstnaných je celých 15 % mladých do 25 let.

Kongres zahájil prezident ETUC Rudy De Leeuw. Přivítal přítomné, sdělil zásadní informace organizačního charakteru, velmi poděkoval organizátorům kongresu, Rakouští odboráři kongres perfektně zajistili. Jako zásadní a první bod uvedl uzavřený Evropský pilíř sociálních práv, vyzval, abychom si uvědomili, že podepsání sociálního pilíře je velkým úspěchem sociálních stran v EU a měli bychom ho využívat k posílení práv zaměstnanců. V Evropě roste počet lidí, kteří žijí v chudobě, roste počet pracovních smluv, které jsou uzavírány na dobu určitou, což způsobuje problémy mladým a nově nastupujícím zaměstnancům. Mladí bojují za ochranu klimatu.

Delegáti kongresu uctili památku zemřelých odborových funkcionářů.

Prezident ETUC neopomenul zmínit politickou situaci, v Rakousku v době kongresu padala pravicová populistická vláda, k čemuž se při svém vystoupení vyjádřil prezident rakouských odborů ÖGB Wolfgan Katzian. Odbory v Rakousku ctí demokracii, jsou zaměřeny na zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců, za to poděkoval všem zúčastněným delegátům. Nejdůležitější je jednání mezi sociálními partnery, odbory, podpora a zajištění sociálního začlenění. Informoval o trpkých dopadech pravicové politiky. Touha po moci a bohatství těchto vlád způsobuje ovlivnění veřejných zakázek, prodej veřejných služeb, jejich privatizaci a komercionalizaci. Nebezpečný je útok na svobodná média. V Rakousku se realita a záměr pravicové vlády ukázaly. Vláda nejednala s odbory, odbory se pro pravicovou vládu staly nepříjemným hmyzem, 17 předchozích měsíců odbory pro vládu neexistovaly. Pravicovým populistům šlo o moc, ne o zájem země a pracujících. Prezident Wolfgan vyzval delegáty k odpovědnosti při volbách do Evropského parlamentu, pokud chceme sociální Evropu, musíme zvolit členy parlamentu, kteří ji nebudou rozbíjet. Sociální právo musí být nadřazeno právu na zisk obchodních korporací.

Na vystoupení prezidenta odborů ÖGB navázal primátor Vídně Michael Ludwig s informací o dopadech privatizace vody v jiných státech a městech. Po privatizaci se začne zvyšovat úhrada za poskytování veřejných služeb, kvalita klesá. V několika městech je požadavek na navrácení veřejných služeb pod stát, město. Vídeň k tomuto kroku privatizace nepřistoupí. Ve Vídni veřejné služby fungují. Primátor připomněl úspěch a výročí „100 let rudé Vídně“. 100 let vládli socialisté.

Generální tajemník ETUC Luca Visentini upozornil na nebezpečný nárůst národních socialistů v Evropě. S potěšením konstatoval, že pravicová vláda v Rakousku padla. Pokud narůstá vliv pravicových vláda, musí odbory lépe komunikovat s veřejností, odbory se musí modernizovat.

Prezident Evropské komise Jean–Claude Juncker dlouhodobě spolupracuje s ETUC, jednání jsou složitá, ale konstruktivní. Nepřímo se vyjádřil k Brexitu větou, že si všichni rozumíme, když mluvíme anglicky, ale nerozumíme Anglii. Byl rád, že populisté v Rakousku padli. Vyplatí se bojovat proti pravicovým populistům. Vyhodnotil práci Evropského parlamentu jako dobrou, poklesla nezaměstnanost, i nezaměstnanost mladých, a zvýšil se počet pracovních míst. Evropský pilíř sociálních práv byl jeho snem a je nadšený, že byl podepsán. Nyní se musí využít a uvést v život, nenechme si namluvit, že není důležitý, naopak!

Jean–Claude Juncker podporuje posílení práv zaměstnanců vysílaných do různých zemí. Je pro lepší řešení daní, aby velké internetové firmy lépe platily daně. Na závěr řekl, že mu po volbách bude chybět práce v Evropské komisi a bude mu chybět i to, jak ho generální tajemník ETUC naháněl a chtěl řešit problémy. Bylo to náročné, ale bylo to důležité. Poděkoval za spolupráci. Za lepší Evropu se musí bojovat!

Za vedení sociálně demokratické strany vystoupila Pamela Rendi Wagner, mluvila o politické krizi v Rakousku. Nové volby budou na podzim a je nutné se z vlády pravicové strany poučit. Za posledních 17 měsíců byl zastaven dialog mezi politickými stranami, v parlamentu i se sociálními partnery, dopady byly fatální a vyústily v krizi. Pravicoví populisté oslabují sociální Evropu, postavení EU a toho zneužívají. Sociální smír je důležitý pro mírový projekt.

Na kongresu vystoupil zástupce zaměstnavatelů generální ředitel Business Europe Markus Beyrer. S ETUC tvrdě vyjednává, upřímně sdělil, že generální tajemník Luca je dost otravný, ale co se domluví, to platí. Vyhodnotil ekonomiku velmocí. Čína vede, Amerika chce být první a Evropa zaostává, proto musí sociální partneři pracovat společně a snažit se být úspěšní. Tedy sociální partnerství a sociální smír je nutný.

Delegáty kongresu přišel pozdravit také prezident Rakouské republiky Alexander Van der Bellen. Pan prezident byl proodborářsky naladěn. Kdyby nebyly odbory, musely by se vymyslet. Bojují za spravedlivější svět. Nemluvil o krizi v Rakousku, protože kongres je pro evropské odboráře. Nechtěl vzít čas a pozornost tím, že by se zaměřil na národní situaci. Je nutné sdělit si a řešit témata evropská, jak se bude zaměstnancům žít a pracovat, jak budou spolupracovat na rozvoji Evropy. Evropa je před volbami, ne ve všech zemích vyhrají nacionalistické proudy. Demokracie je vláda většiny, ale je třeba ochránit menšinu. Prezident vystupoval otevřeně, skromně bez arogance. Sociální Evropa je základem rozvoje slušného žití lidí.

Ostatní příspěvky se zaměřily podobně na posílení a využití sociální Evropy, na posílení práv zaměstnanců, odborů.

Zástupci odborových svazů veřejných služeb (EPSU) požádali o úpravu některých bodů stanov k ochraně veřejných služeb, což bylo ve vztahu k zástupcům odborů z podnikatelské sféry složitější a ukázala se nutnost budoucí spolupráce a vysvětlení postoje odborů z veřejných služeb. Konkrétně jde například o to, aby se různé standardy vždy projednávaly s těmi, na koho se budou vztahovat. Podobně jako obava zástupců odborů z veřejných služeb z vlivu dopadů vstupu soukromého kapitálu do poskytování veřejných služeb. V případě, že by se například pro stavbu nemocnic použil PPP projekt, již by šlo o komercionalizaci nemocničního sektoru, proti tomu se staví i náš odborový svaz. Po diskusi generální tajemník ETUC vysvětlil, že je to v souladu s požadavkem odborů veřejných služeb, že je rozlišeno a ETUC to bere tak, že do veřejných služeb jdou veřejné zdroje.

Akční plán ETUC je soustředěn do šesti kapitol:

1. kapitola – Demokracie, sociální dialog k lepší budoucnosti lidí v Evropě

Řešení krize demokracie ve společnosti je v zájmu pracujících. Pravicoví populisté zneužívají postavení migrujících osob. Jejich pracovní podmínky neodpovídají právním předpisům. Hospodářský rozvoj je nutný využít k posílení sociálních jistot zaměstnanců. Nesmí se zapomínat na vzdělávání a výchovu a k tomu je třeba zajistit investice do vzdělávání. Pro rozvoj zaměstnanců je nutné snižovat pracovní dobu a zvyšovat platy a mzdy.

V diskusi vystoupila členka delegace za rovné postavení ETUC a za českou delegaci z OS státních orgánů a organizací Šárka Homfray. Ve svém příspěvku upozornila i na problém jazykové bariéry v diskusích mezi odboráři a při tvorbě dokumentů. Pokud se máme chovat demokraticky, musíme si rozumět.

2. kapitola – Ekonomická politika, udržitelný rozvoj, investice, tvorba nových pracovních míst

Vede se diskuse o daňových únicích, velké nadnárodní firmy převádí zdroje mimo státy, ve kterých jsou tvořeny. Problematika daní z finančních transakcí, které by zajistily finanční zabezpečení a kvalitu veřejných služeb. Pozor na nebezpečí vlivu velkých firem proti sociální Evropě. EPSU kritizuje privatizaci veřejných služeb a je proti soukromému kapitálu, který by následně ovlivnil kvalitu, dostupnost veřejných služeb a nárůst finančních požadavků a úhrad ze strany obyvatel.

3. kapitola – Sociální spravedlnost, práva zaměstnanců, kolektivní vyjednávání

Byl uveden příklad kampaně z USA za zvýšení minimální mzdy s názvem „bojujeme za 15“. Šlo o požadavek na minimální mzdu ve výši 15 dolarů za hodinu. V Belgii bojují za 14 eur za hodinu. Vždy 14. dne v měsíci upozorňují na požadavek 14 eur za minimální hodinovou mzdu.

Stále se diskutuje o návrhu na minimální příjem, který by byl stanoven pro všechny zaměstnance v Evropě.

Nutné je uzavírat kolektivní smlouvy a posilovat sociální dialog. Nedohody, nejednání vedou k horším podmínkám zaměstnanců. Odbory se musí zaměřit na jednání o krácení pracovní doby a zvyšování mezd.

4. kapitola – Digitalizace

Je nutné připravit zaměstnance na nová pracovní místa, nové výzvy, nutnost získat novou kvalifikaci a na druhou stranu vyšší mzdy. S rozvojem technologií se musíme zaměřit na ochranu soukromí.

5. kapitola – Sociální model

Třeba využít Evropský pilíř sociálních prav, uplatnit ho v jednotlivých zemích. Chránit pracující, redukovat prekérní formy práce, tj. pracovní smlouvy na dobu určitou, hodnotit, jak zaměstnavatel dodržuje právní předpisy. Kapitola zahrnuje otázku zdravotnictví a sociálních služeb.

Při projednávání vystoupila za EPSU, Českou republiku a OSZSP ČR Ivana Břeňková.

Uvedla: (Příspěvek je zde v nekrácené formě.)

„Vážené delegátky a delegáti, děkuji ETUC a EPSU za práci a pozornost, kterou věnují veřejným službám, včetně části zdravotnictví a sociální péče. Je v zájmu nás všech udržet kvalitní dostupnou zdravotní i sociální péči. Demografický vývoj je jasný. Evropa stárne. Každým rokem, měsícem narůstá počet lidí, kteří potřebují péči. Ale aby byla péče poskytována kvalitně, musí k tomu být dostatek zaměstnanců, zaměstnanců, kteří musí pracovat v bezpečném prostředí.

Nesouhlasíme s tím, aby zaměstnanci žili v nejistotě pracovních smluv uzavíraných na dobu určitou. Proč? Jejich práce nekončí!

Nesouhlasíme s tím, aby zaměstnanci byli ve stresu, když se musí starat o velký počet nemocných a potřebných, což je často nad jejich časové i fyzické možnosti.

Nesouhlasíme s násilím na pracovišti.

Je nutná ochrana zaměstnanců v práci, je nutné zvýšit veřejné finanční prostředky do sektoru zdravotnictví a sociální péče.

Chceme-li, aby byla tato veřejná služba přístupná, dostupná a kvalitní pro všechny, musíme posílit veřejné financování našich systémů sociální ochrany, bez ohledu na to, zda se jedná o zdanění nebo o pojištění.

Péče musí být finančně zajištěna a rizika musí být odstraněna. Pouze to zajistí kvalitu zdravotních služeb a sociální péče pro všechny.

Je nutné zvyšovat odměnu za práci zaměstnancům v sociálních službách a zdravotnictví. V těchto sektorech pracuje 70 % žen, odměna za práci je nízká, pak následuje nízký důchod. To je dále nepřípustné.

Nepřípustné je zvyšovat věk pro odchod do důchodu. Ve vyšším věku, po tak náročné práci, budou zaměstnanci sami péči potřebovat. Je nutné získávat nové zaměstnance a v kolektivních smlouvách sjednávat co nejlepší podmínky.

Děkuji a přeji nám všem, abychom zdravotní a sociální služby potřebovali co nejméně a za dlouhou dobu a přeji nám, aby péči poskytovali kvalitní, dobře zaplacení zaměstnanci, kteří se budou v práci cítit bezpečně.“

6. kapitola – Migrace

Je nutné chránit práva všech zaměstnanců a nedovolit jejich zneužívání.

Kongres zvolil nové vedení Evropské odborové konfederace.

Novým prezidentem byl zvolen Laurent Berger z Francie.

Viceprezidenty byli zvoleni José María ze Španělska, Miranda Ulens z Belgie, Bente Sorgenfrey z Dánska a je nám ctí, že předseda ČMKOS Josef Středula byl také zvolen viceprezidentem.

Odbory mají před sebou hodně práce. Nejdůležitější z ní je nábor a udržení členů, protože jedině silná a pevná a jednotná členská základna je schopna chránit a vyjednávat kvalitní pracovní podmínky.

Foto autorka

Podobné články

Aktuality 13. 5. 2021 / 14:57

O pandemii s rakouskými a slovenskými kolegy

Setkání zástupců OS veřejných služeb z Rakouska, Slovenska a České republiky se konalo on-line 18. března 2021, v době nouzového stavu.

Aktuality 19. 1. 2021 / 20:25

Náš OS pomohl libanonským kolegům

Na odborové svazy se obrátila EPSU a světová centrála těchto OS (PSI) s výzvou o pomoc pro libanonské odborové svazy přidružené v PSI.

Aktuality 12. 10. 2020 / 10:22

Německo v době pandemie, pohled odborů ver.di

Jak se v době koronavirové zachovalo Německo a jaká byla stanoviska odborů ver.di ke krokům vlády?

Načíst další
 
Napište nám