OS i ČMKOS podporují stávkovou pohotovost a požadavky zaměstnanců Charity ČR

Kvůli neproplácení části odvedené péče jsou ve stávkové pohotovosti zaměstnanci Charity Česká republika, Asociace domácí péče, České asociace sester – Sekce domácí péče a odborné společnosti Gratia Futurum 913. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR i Českomoravská konfederace odborových svazů stávkovou pohotovost a požadavky zaměstnanců plně podporují.

„Plně podporujeme stávkovou pohotovost a požadavky sester domácí péče. Současná situace je tristní. Sestry, které v terénu odvádějí kvalitní, potřebnou a nenahraditelnou zdravotní péči pro pacienty, jsou finančně podhodnocené, společensky nedoceněné a svými mzdami sponzorují a zachraňují systém. Bez nich by mnozí pacienti skončili v nemocnicích, což je pro ně složitější a navíc je nemocniční péče dražší. Není ovšem možné, aby sestry, které do svého povolání, či spíše poslání, dávají samy sebe, byly dál zneužívány. Opakovaně varujeme, že celý systém zdravotnictví je před kolapsem. Není za pět minut dvanáct, ale pět minut po dvanácté. Kvalitní a dostupné zdravotnictví se bez peněz udržet nedá,“ uvádí předsedkyně OS Dagmar Žitníková.

Tiskovou zprávu informující podrobněji o situaci najdete níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.