Plány má člověk různé. K uplynulým svátečním dnům, byť jim chtíc nechtíc předchází shon a ruch, patří představa příjemného času stráveného na procházkách v přírodě nebo doma při setkání s přáteli. O to více vás zaskočí, pokud musíte ve sváteční dny (Vánoce, Velikonoce) vyhledat pohotovost. Zaměřím se na zubní pohotovost, kterou jsme museli s dcerou o letošních svátcích navštívit.

Již asi před pěti lety jsem jako členka Krajského zdravotního výboru Olomouckého kraje za KDU-ČSL, následně jako zastupitelka města Prostějova, dnes Statutárního města Prostějova, za KDU-ČSL požadovala zajištění zubní pohotovosti pro město Prostějov. Nakonec tento požadavek byl i součástí volební kampaně KDU-ČSL v Olomouckém kraji do Krajského zastupitelstva, zajistit zubní pohotovost do všech okresních měst. Nebyla politická vůle, i když, dle mého, napříč politickými spektry je tento požadavek oprávněný.

Na zubní pohotovosti se ovšem vydělat nedá! Zajistit zubní pohotovost náleží do povinnosti Krajských úřadů a v našem Olomouckém kraji mi připadne, že jsme tak dobří, že zajišťujeme pohotovost i krajům okolním.

Připadne vám normální, aby 23. 12. bylo u dvou ordinací zaregistrováno a na ošetření v rámci pořadníku zaplacení 90 Kč poplatku čekalo 193 osob či dokonce více? Jedna paní čekala 10 hodin a 15 minut, my jen 3 hodiny 15 minut. Máte-li bolest, že se vydržet nedá, počkáte, ale…

Neobstojí konstatování, že stačí preventivní zubní prohlídky. Zánět zubního váčku, úraz či jiné náhlé příhody prostě neovlivníte. Zda jsou si toho vědomi odpovědní politici a vedení nemocnic a lékařských zařízení, nevím. Pravdou je, jak podotkl jeden z čekajících, cituji: „Mocní tohoto světa nikdy na ošetření čekat nebudou, využijí svého osobního zubaře v kteroukoliv dobu nebo na pohotovosti budou mít přednost“.

Dle mých informací jsou čtyři zubní pohotovosti: Ostrava, Olomouc, Brno, Šumperk, omlouvám se, pokud jsem některou vynechala. Brno provoz zubní pohotovosti končí ve 22 hodin, Šumperk má otevřeno od 8 do 12 hodin. Většina pacientů se přesouvá do Olomouce. Ano, zvážila bych cenu poplatku u těch, které bolí zub 14 dní a na pohotovost se vydají právě toho 23. nebo 24. 12, aby neměli problém o svátcích. Klidně bych jim dala příplatek na 500 Kč.

Ale také bych byla pro změnu zákonů a dala bych povinnost zubním lékařům odsloužit zubní pohotovost (a možná nejen zubní), například za měsíc určitý počet hodin.

Dnes jsou otázky dvě: kde vzít finance na zajištění odborníků a kde vzít ty odborníky, kteří by sloužili. Provoz ordinace je technická záležitost a určitě je k řešení.

Na druhé straně musím vysoce vyzdvihnout profesionální přístup lékařů, sester i paní uklízečky na FN v Olomouci. Jedním slovem byli výborní. Umívali se a skvěle pracovali, i když dav čekatelů na ošetření houstnul a sporadicky reptal.

Pravda, překvapilo mne, že 26. 12.už na toaletě pro pacienty „došel“ i toaletní papír. (Dávkovač na mýdlo někdo zcizil, papírové ručníky došly už dříve. Tekuté mýdlo a něco málo toaletních potřeb jsem dodala 26. 12, ale to už je takřka zanedbatelné.)

Co závěrem?

Když se o této situaci ví, můžete, prosím, lidé dobří, odpovědní, s tím něco udělat?

Podobné články

Aktuality 13. 6. 2024 / 12:43

V záludném návrhu vidím pokus o likvidaci odborů

Události posledních měsíců mě nutí hodně přemýšlet. Dá se věřit politikům? Předvolební sliby nic neznamenají? Podepsané dohody nic neznamenají?

Aktuality 19. 5. 2024 / 20:51

Změny ve zdravotnictví opět k horšímu – publikovali jsme

Poslední návrhy Ministerstva zdravotnictví jsou ve svém celku nepřijatelné a směřují k další komercializaci českého zdravotnictví.

Aktuality 17. 4. 2024 / 22:03

Ve veřejném zdravotním pojištění hrozí velmi nebezpečné změny

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přináší na první pohled zajímavé, ale ve skutečnosti velmi nebezpečné změny.

Načíst další
 
Napište nám