Žitníková a Středula jednali s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Krčálem

V úterý 3. července se předsedkyně OS Dagmar Žitníková spolu s předsedou ČMKOS Josefem Středulou sešli s novým ministrem práce a sociálních věcí Petrem Krčálem. Předmětem setkání byly informace zástupců odborů ve věci nastavení spolupráce a konkrétní podněty k aktuálním záležitostem.

Předseda ČMKOS Josef Středula ministra práce a sociálních věcí informoval o požadavcích odborů na navýšení platů a o probíhajícím vyjednávání o navýšení platů a platových tarifů pro zaměstnance veřejných služeb.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková upozornila na přípravu státního rozpočtu a již tradičně nedořešené finance ve formě dotací pro poskytovatele sociálních služeb.

Doplnila informaci předsedy ČMKOS a připomněla nízké mzdy zaměstnanců v sociálních službách a v kultuře.

Přednesla také společný požadavek odborů a zaměstnavatelů zrušit nejnižší platovou tabulku. Platy v sociálních službách jsou téměř 5500 Kč pod úrovní průměrné mzdy a pokud by měl platit závazek z programového prohlášení, že se přiblíží k úrovni odměňování zdravotníků, tak je nutné minimálně 10% navýšení jejich tarifů.

Stejně tristní situace je i v odměňování zaměstnanců v kultuře. Návrh, že zaměstnanci obdrží zvláštní příplatek, není koncepční a pokud se mají platy skutečně zvyšovat, tak je nutné zvýšit tarify.

Ministr Petr Krčál je se situací v sociálních službách dobře obeznámen, jako bývalý řídící tripartitního pracovního týmu pro sociální politiku navýšení platů prosazoval a i dnes je zvýšení odměn za práci zaměstnanců jednou z jeho priorit.

Ministr a odboráři se závěrem jednání dohodli, že by jejich jednání měla být pravidelná a zároveň byla přislíbena účast ministra na jednání Rady ČMKOS a výkonné rady odborového svazu.

Foto autorka

Aktuality 24. 7. 2024 / 20:40

Arogance vlády vyvolala stávkovou pohotovost odborářů z veřejných služeb a správy

Arogantní přístup vlády k jednáním o platech působil, že od 24. července do stávkové pohotovosti vstoupily odborové svazy zastupující zaměstnance veřejných služeb a veřejné správy sdružené v ČMKOS.

Aktuality 18. 7. 2024 / 14:42

OS odmítl návrh na zvýšení tarifů nelékařů, požaduje přepracování

Odborový svaz na dalším jednání o sjednocení platů ve zdravotnictví ostře odmítl jako zcela neadekvátní ministerský návrh na úpravu platů nelékařských zdravotnických pracovníků.

Aktuality 16. 7. 2024 / 16:24

Jak udržet v oboru zdravotní sestry a jak přilákat nové?

Pod záštitou poslankyň Ivany Mádlové a Věry Adámkové (obě za ANO) se 1. července se v Poslanecké sněmovně uskutečnil diskusní kulatý stůl o budoucnosti sesterské profese v České republice.