Odboráři z nemocnic se zástupci MZ o mzdách a nedostatku personálu

Rozšířené jednání výboru svazové sekce nemocnic, zástupců fakultních a psychiatrických nemocnic, výboru sekce nelékařských zdravotnických pracovníků a výboru sekce nezdravotnických pracovníků se konalo v pondělí 9. dubna v Praze v zasedací místnosti budovy odborového svazu. Na programu jednání byly informace o navyšování platů a mezd v nemocnicích od 1. 1. 2018, aktuality z resortu, příprava úhradové vyhlášky pro rok 2019, kolektivní vyjednávání – jeho průběh a problémy a informace o návrhu kolektivní smlouvy vyššího stupně.

To, že jsou pro nás tyto věci velmi důležité, bylo patrno z velké účasti na dané akci, zasedací místnost byla úplně plná, což nás všechny určitě potěšilo.

Na akci byl pozván ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ten se ale omluvil, protože v tento den měl plánovaný výjezd do krajů, konkrétně do Královéhradeckého. Poslal však za sebe zástupce. Těmi byli Ing. Helena Rögnerová, zastupující náměstkyně ministra pro ekonomiku a zdravotní pojištění, a Ing. Jan Michálek, ředitel odboru přímo řízených organizací.

Na počátku akce, ještě před příchodem hostů z ministerstva, nás předsedkyně odborového svazu Bc. Dagmar Žitníková seznámila s tím, že ministr Vojtěch v roce 2019 nechce platy a mzdy navyšovat plošně, ale podle toho, kde je to nejvíce třeba. Dále informovala o plánovaném jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem, které bude 4. května v Praze v Domě odborových svazů a na němž pan premiér přislíbil účast.

Po příchodu hostů, jejich představení a uvítání se ujala slova Ing. Rögnerová. Předala nám hodně zajímavých informací. Zmíním zde z mého pohledu ty nejzajímavější.

Pro rok 2019 počítají zdravotní pojišťovny s navýšením úhrad o 14,6 miliard korun. V této částce je již zahrnuto 3,5 miliardy za státní pojištěnce.

Potvrdila informaci předsedkyně Žitníkové z úvodu jednání, že nové vedení ministerstva nechce pokračovat v plošném navyšování platů a mezd.

Nebude upřednostňovat žádný segment, pan ministr si přeje, aby se segmenty dohodly v dohodovacím řízení.

V akutní lůžkové péči zdravotní pojišťovny nabízejí růst o 8 miliard, poskytovatelé požadují 10 miliard, také žádají zvýšení bonifikace na sestry ve směnném provozu na 4000Kč.

Ing. Michálek podal informaci, že k navýšení platů v přímo řízených organizacích došlo a 2000 Kč pro sestry ve směnném provozu představovalo částku 600 milionů Kč pro všechna zdravotnická zařízení.

Následovala velmi bohatá a zajímavá diskuze, ve které si hosté od přítomných zdravotníků vyslechli konkrétní informace z jednotlivých nemocnic. Bylo probíráno nejenom navyšování platů a mezd, ale také katastrofální nedostatek personálu v zařízeních a s tím související přetěžování zaměstnanců, kteří v nemocnicích přes všechny problémy dál zatím zůstávají.

Jednání bylo místy bouřlivé a emotivní, ale mohu-li hodnotit, tak mě osobně se velmi líbilo a doufám, že se nám podaří podobnou akci brzy zopakovat.

Foto Romana Novotná a Marie Klírová

Podobné články

Aktuality 15. 3. 2024 / 12:21

Sekce jednaly s hlavní sestrou ČR Alicí Strnadovou

V úterý 20. února 2024 se sešly sekce nelékařských zdravotnických pracovníků a sekce nemocnic s hlavní sestrou Mgr. Alice Strnadovou, MBA, a její kolegyní Lenkou Dragounovou.

Aktuality 13. 11. 2023 / 10:41

Sekce nelékařů: Kdo jsme a jak pracujeme?

Jsme sekce nelékařských zdravotnických pracovníků. Během roku 2023 jsme na svých jednáních jednaly o mnoha palčivých tématech a daly jsme různá doporučení.

Aktuality 17. 8. 2022 / 18:57

Sekce nelékařských zdravotnických pracovníků – plnění programu OS

Zpráva sekce nelékařských zdravotnických pracovníků o plnění programu OS od VIII. sjezdu odborového svazu do 30. června 2022.

Načíst další
 
Napište nám