Výkonná rada v lednu

První jednání výkonné rady OS v roce 2018 bylo dvoudenní. V pondělí 8. ledna se části jednání na pozvání odborového svazu zúčastnil nový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Této části jednání se zúčastnili také členové výboru sekce nemocnic a výboru sekce nelékařských zdravotnických pracovníků, kteří byli v Praze na jednání výborů těchto sekcí.

Ministr Vojtěch krátce seznámil se svými aktuálními záměry a poté si vyslechl informace o problémech, s nimiž se odboráři potýkají na svých pracovištích. Další informace, podněty a připomínky, na něž se kvůli omezenému času na jednání nedostalo, budou ministrovi předány písemně.

Následující, již samostatná část jednání výkonné rady, se věnovala situaci v jednotlivých regionech, především zvyšování platů a mezd. Také letos se potvrdilo, že bez problémů jsou zařízení sociálních služeb a nemocnice, které mají podobu příspěvkových organizací. V nemocnicích obchodních společnostech i v sociálních službách neziskových organizacích je s vládou vyjednané 10% zvýšení mezd zaměstnancům přiznáno jen výjimečně, většinou mají dostat daleko méně, někde dokonce vůbec nic, a peníze z vyšších plateb v úhradové vyhlášce mají být použity na něco jiného.

Odborový svaz situaci přesně sleduje a okamžitě zahájil jednání v krajích, kde je zaměstnancům zvýšení mezd upíráno.

Místopředseda Lubomír Francl informoval o dalším vylepšování programu evidence členů, jehož cílem je umožnit odborovým organizacím ještě praktičtější využívání tohoto programu. Zároveň by se měla zjednodušit administrativa, kterou musejí zpracovávat zaměstnanci OS. S tímto cílem došlo také ke změnám na druhé straně hlášenky o platbách členských příspěvků a členství v odborové organizaci.

Části jednání výkonné rady v úterý 9. ledna se zúčastnil představitel pojišťovny D.A.S. Mgr. Roman Flek. Informoval o tom, jak členové odborového svazu využívají odborové pojištění D.A.S., která problematika je nejčastější a jaké by byly možnosti dalšího rozvoje této spolupráce.

O jednání dozorčí rady a řešených tématech informovala její předsedkyně Soňa Vytisková.

Další část jednání výkonné rady se zabývala přípravou VIII. sjezdu odborového svazu a zúčastnili se jí také členové dozorčí rady OS.

Členové vedení OS informovali o aktuálním dění v resortech a v odborech, kde se chystá Sněm a poté sjezd ČMKOS.

Výkonná rada naplánovala termíny svých jednání v roce 2018 – také v tomto roce se bude scházet druhé úterý v měsíci.

Foto Romana Novotná

Podobné články

Aktuality 13. 6. 2024 / 13:07

Výkonná rada OS se v Bratislavě sešla se slovenskými kolegy

Po dvou letech se uskutečnilo ve dnech 23. až 25. května v Bratislavě společné jednání výkonné rady OSZSP ČR a výkonného výboru Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb.

Aktuality 17. 4. 2024 / 21:29

Výkonná rada OSZSP ČR podpořila demonstraci 7. dubna v Bruselu

7. duben je Světovým dnem zdraví a Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a koalice občanských organizací uspořádaly v Bruselu demonstraci, výkonná rada OS ji podpořila.

Aktuality 17. 4. 2024 / 18:37

Výkonná rada v dubnu

Společného jednání výkonné a dozorčí rady OS se v pondělí 8. dubna odpoledne zúčastnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. V úterý 9. dubna pokračovalo jednání výkonné rady standardním programem.

Načíst další
 
Napište nám