Vyjednávání je rok od roku náročnější, tak alespoň o svátcích pohodu a klidné služby

Období kolem vánočních svátků a konce roku bývá často spojováno se zklidněním každodenního běhu, bilancováním roku končícího a s úvahami, kterým směrem se bude ubírat rok nový.

Myslím, že s odstupem času bude tento končící rok v oblasti zdravotnictví a sociální péče hodnocen pozitivně. Sice se nepodařilo prosadit sjednocení odměňování podle zákona o platu, avšak k výraznému nárůstu nejen platů, ale i mezd došlo prakticky ve všech kategoriích zaměstnanců. Až na několik výjimek nedocházelo k výraznému narušování sociálního smíru.

Ale i přes zdání relativního klidu se nemohu zbavit pocitu, že v některých oblastech zdravotnictví začíná mizet spolupráce a kolegialita a začíná tvrdý a neúprosný boj o pacienta/klienta a peníze, které s sebou nese. Samotný zájem o to pomoci nemocnému člověku není na prvním místě.

V médiích posloucháme nářky o mizejících lékárnách a přitom jsou naše poštovní schránky plné reklamních letáků lékárenských řetězců. Vzorky krve putují stovky kilometrů podle toho, která laboratoř nabídne lukrativnější bonusy. V některých ulicích měst je jednodušší najít prodejnu oční optiky nežli obchod s potravinami.

S novým rokem začne fungovat i nová vláda. Slova o konkurenci jí rozhodně nebudou cizí. Zdravotní pojišťovny by měly soutěžit o přízeň pojištěnců třeba i komerčním připojištěním. Diskuse o tom, co by mělo být „standard“ a co již ne, určitě nebude snadná. Opravdu půjde jen o odlehčené ortézy nebo televizor na pokoji? Určitě tím nerozdělíme pacienty na ty, kteří mají přednost (vždyť platí víc, ne!) a na ostatní čekající, co na ně zbude?

Vánoční pohodu a klid si moc neužívají naši vyjednavači, kteří v těchto dnech pracují na nových kolektivních smlouvách pro následující rok. I mnozí zástupci krajů pozapomněli na sliby 10% navýšení mezd dohodnutého s končící vládou.

Samotné vyjednávání je rok od roku náročnější. Proti našim členům, kteří se perou za své spolupracovníky o lepší podmínky v zaměstnání, stojí čím dál častěji tým ekonomů a právníků, vyzbrojený řadou čísel, grafů a statistik. A tak se často musí naše vyjednavačky a vyjednavači místo pečení a ochutnávání vánočního cukroví zabývat odhalováním zákoutí úhradových vyhlášek a kliček nejrůznějších zákonů a nařízení.

Chtěl bych vám všem popřát pohodu o vánočních svátcích, hodně štěstí a zdraví v novém roce a těm, kteří musí trávit některý se svátečních dnů v práci, pokud možno klidnou službu.

Petr Vaník vizitka

Pracuji jako biochemik v laboratoři nemocnice Rychnov nad Kněžnou. Členem odborového svazu jsem od roku 2014. Postupně jsem působil jako člen výboru a předseda ZO, člen a předseda krajské rady Královéhradeckého kraje. V tomto volebním období zastupuji tento kraj ve výkonné radě odborového svazu.

Aktuality 13. 6. 2024 / 12:43

V záludném návrhu vidím pokus o likvidaci odborů

Události posledních měsíců mě nutí hodně přemýšlet. Dá se věřit politikům? Předvolební sliby nic neznamenají? Podepsané dohody nic neznamenají?

Aktuality 19. 5. 2024 / 20:51

Změny ve zdravotnictví opět k horšímu – publikovali jsme

Poslední návrhy Ministerstva zdravotnictví jsou ve svém celku nepřijatelné a směřují k další komercializaci českého zdravotnictví.

Aktuality 17. 4. 2024 / 22:03

Ve veřejném zdravotním pojištění hrozí velmi nebezpečné změny

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přináší na první pohled zajímavé, ale ve skutečnosti velmi nebezpečné změny.