Sekce nelékařských zdravotnických pracovníků o vzdělávání

V pondělí 9. října se sešlo na svém jednání kompletní vedení sekce nelékařských zdravotnických pracovníků. Mluvilo se o praktických dopadech novely zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povolání. Systém vzdělávání sester 4+1 se prakticky nepoužívá, žadatelé jsou přijímáni do 2. nebo 3. ročníku zdravotnických škol.

Narůstá počet zahraniční zaměstnanců ve zdravotnických zařízeních. Je zde problém s komunikací nejen s pacienty, ale i mezi ošetřujícím personálem. Chybí jasně definovaná podmínka jazykových zkoušek.

Dále byl projednáván připravovaný návrh vyhlášky o činnostech zdravotnických pracovníků (č. 55/2011 Sb.). K výrazné úpravě kompetencí dochází u dětských sester. Praktická sestra má v návrhu široké kompetence a je obava z náhrad všeobecných sester, které jsou ve vyšší platové třídě. Dochází také k přesunu některých kompetencí od lékaře na všeobecnou sestru. V návrhu jsou definovány nové profese adiktolog, behaviorální technik a asistent čínské medicíny, u kterých není zcela jasné začlenění v současném zdravotnickém systému.

Diskutovalo se rovněž o otázce celoživotního vzdělávání. Je nyní plně v kompetencích zaměstnavatele, v praxi hrozí riziko, že bude pouze formální. Proto bude důležité upravit problematiku vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků v připravovaných kolektivních smlouvách.

Od příštího roku také dojde ke změně financování příplatku za směnnost. Nyní jsou finance na tento příplatek poskytovány přímo Ministerstvem zdravotnictví v rámci dotačního titulu, od nového roku mají být ve formě zvýšení úhrad za lůžkoden. Podle výpočtů Ministerstva zdravotnictví by mělo být v úhradové vyhlášce dost prostředků pro navýšení platů a mezd o 10 % od ledna příštího roku.

Další jednání výboru sekce je plánováno na pondělí 8. ledna 2018.

Podobné články

Aktuality 15. 3. 2024 / 12:21

Sekce jednaly s hlavní sestrou ČR Alicí Strnadovou

V úterý 20. února 2024 se sešly sekce nelékařských zdravotnických pracovníků a sekce nemocnic s hlavní sestrou Mgr. Alice Strnadovou, MBA, a její kolegyní Lenkou Dragounovou.

Aktuality 13. 11. 2023 / 10:41

Sekce nelékařů: Kdo jsme a jak pracujeme?

Jsme sekce nelékařských zdravotnických pracovníků. Během roku 2023 jsme na svých jednáních jednaly o mnoha palčivých tématech a daly jsme různá doporučení.

Aktuality 17. 8. 2022 / 18:57

Sekce nelékařských zdravotnických pracovníků – plnění programu OS

Zpráva sekce nelékařských zdravotnických pracovníků o plnění programu OS od VIII. sjezdu odborového svazu do 30. června 2022.

Načíst další
 
Napište nám