Loď nepotápí voda okolo, ale ta uvnitř

Začalo léto, doba prázdnin a dovolených. Měla by to být doba klidu a odpočinku, tedy jak se říká tzv. okurková sezóna. Ale letos se to nějak jeví jinak. Alespoň na politické scéně, tak tam se dějí věci. Sociální demokracie má nového předsedu, nového volebního lídra, no a premiér jim zatím zůstal, i když ho náš pan prezident nazval pojmenováním, které rozhodně není nijak lichotivé. Co a jak se bude po volbách dít, já osobně nevidím příliš optimisticky, a to jsem za optimistu považován.

Nechme politiku na politicích, oni již dokážou pokazit to, co jeví, že se pokazit nedá, a věnujme se našim odborovým starostem i radostem.

Za radostné považuji to, co se povedlo, především úspěch v navýšení platů v sociálních službách, navýšení příplatků za směnnost a pozastavení jednání o zákonu o univerzitních nemocnicích. Bohužel již nedojde k projednání nového zákoníku práce a v současné situaci do voleb už se toho asi mnoho vyjednat nedá.

Za velice špatné a neférové považuji přiznání navýšeného příplatku za směnnost pouze zdravotnickým nelékařským pracovníkům pracujícím bez odborného dohledu. Však proti tomu náš odborový svaz ostře vystupoval. Práce zdravotnického personálu je práce kolektivní a příplatek by měl náležet všem. Otevřely se tím nůžky nejen mezi zdravotníky bez odborného dohledu a ostatním zdravotnickým personálem, ale ještě více se otevírají nůžky vůči ostatním zaměstnancům ve zdravotnictví.

Ale buďme optimisty, věřím, že se nám podaří nůžky postupně přivírat.

Hodně pravdy v sobě i pro práci v odborech skrývá můj oblíbený citát: „Lodě se nepotápí kvůli vodě okolo, lodě se potápí kvůli vodě, která se dostane dovnitř. Nedovolte, aby se to, co se děje kolem vás, dostalo dovnitř a stáhlo vás ke dnu“.

 

Milan Synek – vizitka:

„Mým životem je blázinec, moje tempo vražedné.“

Do Psychiatrické léčebny v Dobřanech (nyní nemocnice) jsem nastoupil v roce 1976 jako sanitář. Postupně jsem vystudoval Střední zdravotnickou školu v Plzni, poté specializaci v oboru psychiatrie a dále zdravotnický management. Od roku 1993 pracuji ve funkci vrchní sestry.

Členem odborů jsem od roku 1972, začínal jsem jako úsekový důvěrník a od roku 1991 jsem předsedou odborové organizace. V současnosti jsem členem krajské a výkonné rady odborového svazu.

Podobné články

Aktuality 13. 6. 2024 / 12:43

V záludném návrhu vidím pokus o likvidaci odborů

Události posledních měsíců mě nutí hodně přemýšlet. Dá se věřit politikům? Předvolební sliby nic neznamenají? Podepsané dohody nic neznamenají?

Aktuality 19. 5. 2024 / 20:51

Změny ve zdravotnictví opět k horšímu – publikovali jsme

Poslední návrhy Ministerstva zdravotnictví jsou ve svém celku nepřijatelné a směřují k další komercializaci českého zdravotnictví.

Aktuality 17. 4. 2024 / 22:03

Ve veřejném zdravotním pojištění hrozí velmi nebezpečné změny

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přináší na první pohled zajímavé, ale ve skutečnosti velmi nebezpečné změny.

Načíst další
 
Napište nám