Vedení OS jednalo s ministrem Ludvíkem o odměňování a připravované legislativě

V úterý 24. ledna se sešlo vedení Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem a jeho náměstkem Tomem Phillipem. Obsahem jednání bylo odměňování zaměstnanců ve zdravotnictví a připravované legislativní záměry ministerstva.

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková seznámila ministra s aktuálními výsledky šetření OS k navýšení platů a mezd. Sdělila, že se opakuje zkušenost z loňského roku, kdy platy se navyšují bezproblémově a mzdy jsou z hlediska naplnění vládních slibů velmi problematické.

Zástupci OS znovu požádali ministra, aby Ministerstvo zdravotnictví podpořilo návrh na sjednocení platů a mezd.

Dalším bodem jednání byly Ministerstvem zdravotnictví avizované změny v nařízení vlády č. 564, kterými by se měly zvýšit příplatky za směnnost. Ministr Ludvík sdělil, že Ministerstvo zdravotnictví v současné chvíli připravuje dotační program, ze kterého by bylo možné financovat zvýšení příplatků v nemocnicích obchodních společnostech. Od návrhu, na který jsou již připravené finance, si ministerstvo slibuje personální stabilizaci zaměstnanců.

Ministr dále sdělil, že příští rok počítá s 10% navýšením tarifů a opatření k navýšení příplatků za směnnost by chtěl realizovat prostřednictvím úhradové vyhlášky.

Odbory i v této souvislosti připomněly, že bez právního předpisu nelze realizaci navýšení garantovat.

V posledním bodě se obě strany zabývaly záměrem ministerstva přijmout do konce volebního období zákon o univerzitních nemocnicích, který má vzniknout přepracováním návrhu zákona o neziskových zdravotnických organizacích.

Předsedkyně Žitníková zdůraznila, že odbory měly s návrhem problém, ale vyčkají, co ministerstvo předloží.

V závěru jednání předsedkyně ministra informovala o nedořešených problémech v Endokrinologickém ústavu a tom, jak probíhá vedení sociálního dialogu v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech.

Foto Lubomír Francl

Aktuality 28. 8. 2024 / 20:07

Na vydírání ze strany vlády odboráři při jednání o platech nepřistoupili

O zvýšení platových tarifů zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy jednali odboráři s představiteli vlády v úterý 27. a ve středu 28. srpna odpoledne. Odboráři na vyděračský návrh vlády nepřistoupili.

Aktuality 28. 8. 2024 / 11:21

Lidé a stát vaši práci nutné potřebují, ale vláda na vaše platy kašle. OZVĚTE SE!

Vláda zaměstnance, kteří poskytují veřejné služby a zajišťují chod státu, dlouhodobě ignorovala, i přes obrovskou inflaci odmítala zvýšit jejich platové tarify. Teď zvýšení slibuje, ALE jen někomu.

Aktuality 26. 8. 2024 / 15:15

Jaká je práce v sociálních službách? Poslechněte si to!

OS žádá zvýšení platových tarifů zaměstnanců pečujících o klienty sociálních služeb, podle vlády ale letos nemají dostat přidáno ani korunu. Co říkají o práci v sociálních službách a o její náročnosti? Poslechněte si to!